Media

Ajankohtaista

ONKALOn henkilökuilun teräsrakenteiden asennustyöt ovat alkaneet

Käytetyn polttoaineen loppusijoitustiloihin johtavan henkilökuilun asennukset alkoivat syyskuussa. ONKALO-alueen maisemaan on ilmestyi alkusyksystä työtä varten uusi nosturi.

Lue lisää

 

3.11.2020 Keskustunneleiden louhinta etenee

Maaliskuussa ONKALOssa® käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoitussyvyydessä eli noin 430 metrissä aloitettu louhintaurakka on edennyt kallion tiivistämisen ehdoilla.

Lue lisää

 

Kapselointilaitokseen robotisoitu koneistusasema Metecno Oy:ltä

Posiva on allekirjoittanut teollisuuden erikoiskonevalmistaja Metecno Oy:n kanssa sopimuksen robotisoidun koneistusaseman kokonaistoimituksesta.

Lue lisää

 

7.9.2020 Posivan hankinnat etenevät askel kerrallaan

Posiva on solminut merkittävän taloteknisiä töitä koskevan sopimuksen Hartelan, Ilmastointi Salmisen, Vesi-Vasan ja Sähkö-Rauman muodostaman työyhteenliittymän kanssa. Elokuun lopussa tehdystä sopimuksesta käynnistyy vilkas hankintojen syksy.

Lue lisää

 

26.8.2020 ONKALOn henkilökuilun lujitus valmistui

ONKALOn® henkilökuilun lujitustyöt saatiin päätöksen huhtikuussa. Seuraavaksi henkilökuiluun asennetaan vuotovesikourut ja rakenteet henkilöhissiä varten.

Lue lisää

 

19.8.2020 Kapselointilaitos maan pinnan tasolle

ONKALOssa® louhittavien käytetyn polttoaineen loppusijoitustilojen lisäksi ONKALO-alueen maan pinnan tasolle on noussut kapselointilaitos, jonka rakentaminen aloitettiin vuonna 2019. Työt etenevät aikataulun mukaan, ja syksyn aikana laitoksen rakenteet nousevat jo maan pinnan tasolle.

Lue lisää

 

27.7.2020 Pilottirei’istä saadaan tietoa kallioperän soveltuvuudesta loppusijoitukseen

ONKALOn loppusijoitussyvyydessä jatkettiin keväällä pohjoismaisena yhteistyönä maailman ensimmäisten loppusijoitustunneleiden pilottireikien kairauksia. Pilottireikien kairaus kallioperän tutkimiseksi aloitettiin tammikuussa. Pilotit valmistuivat toukokuussa ja niitä on nyt kaikkiaan viisi.

Lue lisää

 

20.7.2020 Kohti loppusijoitustunneleiden louhintaa

Käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituslaitoksessa on aloitettu noin kaksi vuotta kestävä louhintaurakka, jonka kuluessa jatketaan keskustunneleiden louhintaa ja rakennetaan viisi ensimmäistä loppusijoitustunnelia. Viime vuonna 437 metrin syvyyteen valmistui henkilökunnan sosiaalitila – Satakunnan syvimmällä sijaitseva ”kahvila”.

Lue lisää

 

14.5.2020 Olkiluodon arkea – Projektipäällikkö Barbara Pastina totuttelee uudenlaiseen arkeen pääkaupungissa

Helsingin konttorissa työskentelevä Posivan projektipäällikkö Barbara Pastina kertoo pääkaupungin hektisen elämän rauhoittuneen huomattavasti, eikä toimiston kahvipisteelläkään tarvitse jonottaa.

Lue lisää

 

Tuore tietokanta täydentää tietoa Fennoskandian alueen maanjäristyksistä ja nuorista siirroksista

Posivan ja Geologian tutkimuskeskuksen (GTK) asiantuntijat ovat paikantaneet uuden tekniikan avulla lähes koko Suomen kattavasta aineistosta kallioperän nuoria siirroksia sekä muita seismiseen aktiivisuuteen viittaavia maaperän piirteitä kuten maanvyöryjä.

Lue lisää

 

Hallittua logistiikkaa ONKALO-alueella

Syksyn 2019 aikana maanalainen toiminta ONKALOssa® on laajentunut.

Lue lisää

 

28.10.2019 Kapselointilaitoksen kitkatappihitsaus -järjestelmän toimittaa Bond Technologies

Posiva hankkii loppusijoituskapselin kuparikannen sulkemiseen tarkoitetun kitkatappihitsaus -järjestelmän yhdysvaltalaiselta Bond Technologiesilta.

Lue lisää

 

Kapselointilaitoksen peruskiven muurausjuhla toi säihkettä Olkiluotoon

Ilmassa oli suuren urheilujuhlan tuntua, kun Posivan kapselointilaitoksen peruskivi muurattiin maanantaina 23. syyskuuta juhlallisuuksien kera ONKALO®-alueella Olkiluodossa. Valtiovallan terveiset muuraustilaisuuteen toi pääministeri Antti Rinne. Paikalle oli kutsuttu myös Posivan tärkeimmät sidosryhmät sekä mediaa.

Lue lisää

 

23.9.2019 Posivan kapselointilaitoksen peruskivi muurattiin ONKALO®-alueella

Posivan kapselointilaitoksen peruskivi muurattiin tänään juhlallisuuksien kera Eurajoen Olkiluodossa. Posiva ilmoitti jo aikaisemmin kesällä päättäneensä toteuttaa käytetyn polttoaineen loppusijoitukseen tarkoitetun tuotantolaitoksen, johon kuuluvat kapselointilaitos ja maanalainen loppusijoituslaitos.

Lue lisää

 

28.8.2019 Posiva ja YIT ovat sopineet loppusijoituslaitoksen louhintatöiden toisesta vaiheesta

Sopimus kattaa loppusijoitusalueen toisen vaiheen kahden keskustunnelin sekä niihin liittyvien viiden loppusijoitustunnelin louhintatyöt Olkiluodossa. Sopimuksen arvo on noin 17 miljoonaa euroa.

Lue lisää

 

Loppusijoituslaitoksen rakennus- ja talotekniset työt paikallisille toimijoille

Posiva on allekirjoittanut urakkasopimuksen loppusijoituslaitoksen rakentamisesta työyhteenliittymä Hartela Länsi-Suomi Oy:n, Vesi-Vasa Oy:n, Ilmastointi-Salminen Oy:n ja Sähkö-Rauma Oy:n kanssa.

Lue lisää

 

Posivan kapselointilaitoksen rakennusurakoitsijaksi on valittu Skanska

Posiva ja Skanska ovat allekirjoittaneet käytetyn ydinpolttoaineen kapselointilaitoksen rakentamishankkeen toteutusvaiheen sopimuksen. Sopimuksen arvo on noin 45 miljoonaa euroa.

Lue lisää

 

25.6.2019 Posiva aloittaa kapselointilaitoksen rakentamisen Olkiluodossa

Posiva on päättänyt toteuttaa käytetyn polttoaineen käsittelyyn tarkoitetun tuotantolaitoksen, johon kuuluvat kapselointilaitos ja loppusijoituslaitos. Kapselointilaitoksen rakentamisen lisäksi asennetaan myös loppusijoituksen aloittamiseen tarvittavat järjestelmät ONKALOon®.

Lue lisää

 

3.5.2019 Posivan FISST-koe eteni demonstraatiotunnelin tulpan betonointiin

Posivan loppusijoituksen täyden mittakaavan kokeessa (FISST) edettiin loppusijoitustunnelin tulpan rakentamisessa betonointitöihin 3.5.2019.

Lue lisää

 

30.4.2019 Posivalla täyteen 365 tapaturmatonta päivää

Posivalla saavutettiin pitkäperjantaina 19.4. kokonainen vuosi ilman työtapaturmia. Turvallisen vuoden takana on turvallisuuteen sitoutunut henkilökunta sekä keskittyminen oikeisiin asioihin.

Lue lisää

 

25.4.2019 Posiva Oy:n vuosikertomus 2018 on julkaistu

Suomi on edennyt käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituksen valmisteluissa pisimmälle maailmassa, ja siitä olemme Posivalla ylpeitä. Vuoden 2018 aikana Posiva arvioi valmiutensa kapselointilaitoksen rakentamiseen ja maanalaisen loppusijoituslaitoksen lopullisen teknisen valmistelun aloittamiseen.

Lue lisää

 

15.1.2019 Posivan kesätyöpaikat haussa - hae 17.2. mennessä!

​​Olkiluoto on usean positiivisesti varautuneen osaajan ensimmäinen duunipaikka, mutta samalla myös loppusijoituspaikka. Ei siksi, että saarellamme sammaloiduttaisiin vaan koska olkijengiläiset viihtyvät tehdessään uraauurtavaa työtä kaikissa ydinvoiman elinkaaren vaiheissa.

Lue lisää

 

10.9.2018 ONKALO on nyt rekisteröity tavaramerkki

Posivan Olkiluodossa sijaitseva maanalainen tutkimustila ONKALO on nyt rekisteröity tavaramerkki EU-alueella. Tavaramerkki suojaa ONKALO-brändiä ja Posivan asiantuntijatyön tuloksia.

Lue lisää

 

20.6.2018 Posiva Solutions - omilla jaloillaan seisova kaksivuotias

Posiva on viime päivinä paistatellut mediajulkisuudessa pian alkavien täyden mittakaavan loppusijoituskokeiden (FISST) vuoksi. Emoyhtiötään vähemmälle huomiolle on jäänyt sen 2-vuotissyntymäpäiviään kesäkuussa juhliva tytäryhtiö Posiva Solutions (PSOY). ​PSOY tekee merkittävää työtä käytetyn polttoaineen loppusijoitusratkaisujen ja -osaamisen kaupallistamisessa. Yhtiön toimitusjohtajan Mika Pohjosen mukaan yrityksen kaksi ensimmäistä vuotta ovat olleet nopeaa kehitystä.

Lue lisää

 

19.6.2018 ONKALOn täyden mittakaavan loppusijoituskoe alkaa juhannuksen jälkeen

Posivan loppusijoituslaitoksen, ONKALOn, demonstraatiotiloissa toteutettava käytetyn ydinpolttoaineen täyden mittakaavan loppusijoituskoe eli FISST käynnistyy juhannuksen jälkeen. Tämä tarkoittaa, että Posiva on etenemässä Olkiluodossa koko loppusijoitusjärjestelmän ja -tekniikan käyttötestivaiheeseen. Testiä on valmisteltu aktiivisesti joulukuusta lähtien.

Lue lisää

 


24.1.2018 Kuulumisia maailmalta: Ruotsin loppusijoitushankkeen käsittely etenee

Ruotsin loppusijoitushanke on edennyt viranomaisten käsittelyyn. Maan säteilyviranomainen SSM ja Maa- ja ympäristötuomioistuin antoivat eilen tiistaina 23. tammikuuta lausuntonsa käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituslaitokseen liittyen.

Lue lisää

 

22.1.2018 Johanna Savunen − geologi huippupaikalla maan uumenissa

Vuosi 2017 oli TVO-konsernissa ennätyksellinen rekrytointivuosi. Uusien osaajien määrä kasvoi yli sadalla. Konserni työllistää joka vuosi myös satakunta kesätyöntekijää.

Lue lisää

 

12.1.2018 Posiva Solutionsilla takana vahva ensimmäinen vuosi

Käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituksen asiantuntemusta tarjoavan Posiva Solutionsin liiketoiminta on lähtenyt käyntiin yli odotusten ja tulevaisuuden kasvunäkymät ovat hyvät. Posivan tytäryhtiön menestys perustuu yli 40 vuoden tutkimus- ja kehitystyöhön käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoittamisessa.

Lue lisää

 

18.10.2017 Posiva valmistautuu FISST:iin ja yhteistoimintakokeisiin maanalaisilla tuotantolaitteilla

Posivan valmistautuu tulevan loppusijoituslaitoksen käyttöluvan hakemiseen.

Lue lisää

 

5.10.2017 Kapselointirakennuksen pohjan louhinta valmis

Lokakuussa 2016 aloitetut kapselointilaitoksen pohjan louhintatyöt ovat valmistuneet.

Lue lisää

 

16.6.2017 Yhteistoimintakokeen valmistelu eteni pilottireiän kairaukseen

Posiva varmistaa loppusijoituksen turvallisuutta lukuisilla kokeilla ja testeillä. Vuoden 2022 tienoilla toteuttavassa yhteistoimintakokeessa loppusijoitusta testataan ilman käytettyä ydinpolttoainetta. Kokeen avulla saadaan lisätietoa loppusijoituksen eri työvaiheiden toimivuudesta ja Olkiluodon kallioperästä.

Lue lisää

 

16.2.2017 Mitä ovat säteily ja loppusijoitus

Posiva on julkaissut uuden piirrosanimaation, jossa kerrotaan mitä ovat säteily ja loppusijoitus.

Lue lisää

 

26.2.2016 DOPAS 2016 -seminaari toukokuussa Turussa

Euroopan laajuisen geologisen loppusijoituksen tulppaus- ja sulkemisteknologiayhteistyön tuloksia esitellään toukokuussa Turussa DOPAS 2016 -seminaarissa

Lue lisää

 

28.1.2016 Kesätyöpaikkojen hakuaika on alkanut!

Edellisten vuosien tapaan palkkaamme tänäkin vuonna kesäharjoittelijoita omaa opiskelualaansa vastaaviin tehtäviin.

Lue lisää

 

8.1.2016 Testissä on yli sata tonnia suomalaista osaamista

Posiva on saanut hyviä tuloksia loppusijoituskapselin siirtoon ja asennukseen suunnitellun laitteen prototyypin testauksesta. Kun STUK hyväksyy lopullisen laitteen suunnitelmat, voidaan ajoneuvo rakentaa loppusijoitustoimintaa varten.

Lue lisää

 

17.12.2015 Tulppa pitää tunnelit vesitiiviinä

Maanalaisen tutkimustilan ONKALOn demotunnelissa on tehty massiivista teräsbetonitulppaa. Betonitulpan takana olevaa tilaa paineistamalla Posiva varmistaa, että loppusijoitustunnelit pystytään tulevina vuosina rakentamaan tulpan avulla vesitiiviiksi.

Lue lisää

 

8.10.2015 YJH-2015 -ohjelma on julkaistu

Olkiluodon ja Loviisan voimalaitosten ydinjätehuollon ohjelma vuosille 2016–2018 on valmistunut.

Lue lisää


17.6.2015 Ikiroudan vaikutus loppusijoitukseen

Posiva on tehnyt perusteellista tutkimusta ikiroudan vaikutuksesta käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoitukseen Olkiluodon peruskallio-olosuhteissa. Säteilyturvakeskus STUK on arvioinut Posivan tutkimuksia ja todennut helmikuussa työ- ja elinkeinoministeriölle loppusijoituslaitoksen rakentamislupaa varten antamassaan turvallisuuslausunnossa, että loppusijoitus voidaan toteuttaa turvallisesti Posivan suunnitelman mukaisesti.

Lue lisää


11.5.2015 Tohtori tuntee Olkiluodon kallion

Posivan geologi Jussi Mattila tietää, millaista kallioperä Olkiluodossa on. Hän tietää asian nyt akateemisestikin todistetusti, sillä Mattila väitteli tohtoriksi huhtikuun puolivälissä.

Lue lisää

 

16.4.2015 ”Miten te sen teitte?”

Suomi ja Ruotsi ovat loppusijoituksen kummajaisia. Kun monissa muissa maissa loppusijoitusohjelmat ovat kohdanneet esimerkiksi paikanvalinnan, kustannuksiin varautumisen ja poliittisen päätöksenteon vaikeuksia, pohjoisessa on edetty jo luvitusvaiheeseen ja suunnitelmat ovat käymässä toteen.

Lue lisää

 

1.4.2015 Tulppa laitetaan kovaan paineeseen

Loppusijoitustunnelin täytyy pysyä kaikissa oloissa vesitiiviinä. ONKALOn demotunneliin rakennetaan tänä vuonna järeä tulppa, jota ryhdytään testaamaan paineistamalla sitä.

Lue lisää

 

11.3.2015 POSIVA - Sinun kesäduunipaikkasi vuonna 2015?

Posiva on saanut kahtena viime vuotena peräkkäin kunniamaininnan kansallisessa Vastuullisin kesäduuni -kilpailussa. Edellisten vuosien tapaan palkkaamme tänäkin vuonna kesäharjoittelijoita omaa opiskelualaansa vastaaviin tehtäviin.

Lue lisää

 

12.2.2015 Käytetyn polttoaineen loppusijoituslaitos voidaan rakentaa turvalliseksi

Säteilyturvakeskus (STUK) on 11. helmikuuta toimittanut työ- ja elinkeinoministeriölle (TEM) Posivan käytetyn ydinpolttoaineen kapselointi- ja loppusijoituslaitosta koskevan turvallisuuslausunnon.

Lue lisää


23.1.2015 Posivan rakentamislupahakemus etenee turvallisuus edellä

Posivan rakentamislupahakemus käytetyn ydinpolttoaineen kapselointi- ja loppusijoituslaitokselle on nyt ollut kaksi vuotta viranomaisten arvioitavana, ja päätösten aika on ennakkotietojen mukaan lähenemässä.

Lue lisää29.12.2014 Ilmasto on aina muuttunut – ja muuttuu jatkossakin

Yksittäisten tekijöiden lopullista vaikutusta ilmaston muuttumiseen on erittäin vaikea arvioida. Siinä missä yksi lämmittää ilmastoa, toinen voi viilentää sitä.

Lue lisää

 

15.12.2014 Moi! – ja muita tapoja kehittää työyhteisöä

Tervehtimisellä ja sen laiminlyönnillä on yllättävän suoria vaikutuksia työpaikan ilmapiiriin. Posivassa asia otettiin tosissaan ja pistettiin pystyyn koko vuoden 2014 kestänyt työyhteisötaitojen kehitysprojekti.

Lue lisää

 

11.12.2014 Suuren muutoksen edessä

Toimitusjohtaja Janne Mokka sanoo Posivan isona haasteena olevan pitkäjänteisten loppusijoitussuunnitelmien muuttaminen rakentamistyöksi. Uuden toimitusjohtajan tavoite on johdattaa Posiva loppusijoitusvaiheeseen.

Lue lisää

 

4.12.2014 Ulos koululuokasta oppimaan uutta vedestä ja elämästä

Yllätys ei ole se, että yläkoululaisista on mukava vaihtaa sisäpäivä koululuokassa teemapäiväksi Olkiluodossa.

Lue lisää

 

18.11.2014 Kupari ei syövy puhtaassa hapettomassa vedessä

Kahden eri tutkijaryhmän töiden tulosten perusteella Ruotsissa loppusijoituksesta vastaava SKB (Svensk Kärnbränslehantering AB) on voinut vahvistaa, että kupari ei syövy puhtaassa hapettomassa vedessä. Hyvin ohut pintakerros saattaa syöpyä, mutta sillä ei ole merkitystä loppusijoituksen kannalta. Käytetty ydinpolttoaine on tarkoitus loppusijoittaa kuparista ja valuraudasta valmistetussa kapselissa yli 400 metrin syvyyteen Olkiluodon kallioperään.

Lue lisää

 

14.11.2014 Nuorikko otti eläkeläisen työt hoitaakseen

Ruotsalainen SKB sai käyttöönsä uusimman teknologian aluksen käytetyn ydinpolttoaineen merikuljetuksiin. M/S Sigridin on tarkoitus huolehtia kuljetuksista Ruotsissa ainakin seuraavat 30 vuotta. Kuljetusaluksesta saattaa olla tulevina vuosina iloa muillekin ydinvoimayhtiöille.

Lue lisää

 

3.11.2014 Menneisyys opettaa tulevasta

Monivuotiset tutkimukset Grönlannin jäätiköillä on saatu päätökseen. Posiva tuntee nyt tarkemmin olosuhteet jääkauden aikana ja sen jälkeen. Näin loppusijoituksen pitkän ajan turvallisuuden arviointi astuu jälleen yhden askeleen oikeaan suuntaan.

Lue lisää

 

29.10.2014 Eri maat sparraavat toisiaan

Loppusijoitusta suunnittelevien maiden yhteistyö palvelee kaikkia osapuolia. Hyviä esimerkkejä yhteistyön tuloksista ovat bentoniittipuskurin asennuslaite, kapselin siirto- ja asennusajoneuvo sekä loppusijoitustunnelin tulppatesti.

Lue lisää

 

27.10.2014 Olkiluodon luonnossa vilistää arvokasta tietoa

Pienetkin eläimet voivat kertoa isoja asioita. Ainakin yhtenä osana suuria tutkimuskokonaisuuksia. Olkiluodossa tehdään maakiitäjäistutkimusta, josta Posiva saa lisää tietoa loppusijoituksen pitkäaikaisturvallisuuden arviointiin.

Lue lisää

 

26.8.2014 Posiva on kunniamaininnan arvoinen kesäduunipaikka

Posiva Oy sai toisen kerran peräkkäin kunniamaininnan Vastuullinen kesäduuni -kampanjassa. Posiva työllisti tänä kesänä 15 kesäharjoittelijaa.

Lue lisää

 

24.6.2014 Ensimmäisenä maailmassa

Erikoinen. Uusi. Opettavainen. Osaamista ja tarkkuutta vaativa. Yllättävä. Mielenkiintoinen. Isoa kymmenen vuoden projektia voi kuvata monin tavoin. Posivassa näitä sanoja on herättänyt kesällä 2004 alkanut ONKALOn rakentaminen, joka avasi kokonaan uuden tutkimusmaailman.

Lue lisää

 

17.6.2014 Paljon suunnittelutyötä vaatinut kapselinasennuslaite on valmistunut

Neljä vuotta kestänyt työ on tuottanut tulosta. Olkiluotoon saapui toukokuussa täysin suomalaisin voimin suunniteltu ja valmistettu kapselinasennuslaitteen prototyyppi.

Lue lisää

 

16.6.2014 Kaikille keskeneräisille asioille on suunnitelma valmiina

Posivalla on tarkat suunnitelmat kaikille loppusijoituskonseptin osalta avoinna oleville tekijöille. Se on myös tehnyt kuvaukset loppusijoituskonseptin toimivuuden testaamiseksi ja osoittamiseksi.

Lue lisää

 

8.5.2014 ”Voimme oppia paljon Suomesta”

Isossa-Britanniassa on vielä pitkä matka kuljettavana ennen kuin käytetylle ydinpolttoaineelle on löydetty loppusijoituspaikka. Vaikka geologinen loppusijoitus kerää kannatusta, on saarivaltakunnassa jopa mietitty ydinjätteen upottamista mereen tai lähettämistä avaruuteen. Richard Delley kerää tietoa Suomesta mukaansa puolen vuoden ajan.

Lue lisää

 

30.4.2014 ONKALOn kuilujen nousuporaukset ovat valmiit

Maanalaisen tutkimustilan ONKALOn kaikkien kuilujen nousuporaukset ovat valmiit. Viimeisenä valmistui henkilökuilu, jonka nousuporauksen viimeinen osuus saatiin valmiiksi huhtikuun alussa.

Lue lisää

 

27.2.2014 Posiva testaa kuparikapselin tarkastustekniikkaa Olkiluodossa

Kupari-valurautakapseli on loppusijoituskonseptin tärkein tekninen vapautumiseste. Siltä edellytetään tiiveyttä kymmenien tuhansien vuosien aikana ja siksi kuparikapselin laadusta on saatava täysi varmuus ennen loppusijoitusta.

Lue lisää

 

14.2.2014 ONKALOn ilmanvaihto askeleen lähempänä valmista – tuloilmakuilu on nousuporattu

Maanalaisen tutkimustilan ONKALOn tuloilmakuilu on valmis. Kuilun viimeinen väli tasolta 455 metriä tasolle 290 metriä nousuporattiin valmiiksi helmikuun alussa. Noin 1,5 kuukautta kestäneestä työstä vastasi ruotsalainen Bergteamet AB.

Lue lisää

 

17.1.2014 Posiva - Sinun kesäduunipaikkasi vuonna 2014?

Posiva sai vuonna 2013 kunniamaininnan kansallisessa Vastuullisin kesäduuni -kilpailussa. Edellisten vuosien tapaan palkkaamme tänäkin vuonna useita nuoria kesäharjoittelijoita omaa opiskelualaansa vastaaviin tehtäviin.

Lue lisää

 

5.12.2013 Posiva valmistautuu loppusijoitustekniikan testeihin ja laitosrakentamiseen

Posiva aloittaa ensi vuonna ONKALO-työmaalla täyden mittakaavan kokeet, joissa testataan loppusijoitukseen suunniteltujen asennuslaitteiden ja -tekniikan toimivuutta. Uusien asennuslaitteiden käytöstä hankitaan tietoa maan päällä ennen kuin bentoniittipuskurin ja kapselin asennusta testataan aidoissa olosuhteissa ONKALOssa. Maan päälle rakennettava testihalli otettaneen käyttöön helmikuussa.

Lue lisää


5.11.2013 Posivan tutkijoilla onnistunut näytteenottomatka Grönlantiin

"Näytteenotto sujui niin hyvin kuin mahdollista." Posivalaiset hydrogeologi Anne Lehtinen ja kemisti Tiina Lamminmäki viettivät vastikään viikon Länsi-Grönlannissa jäätikön reunalla ottaen vesi- ja kaasunäytteitä yli 600 syvyisestä metrin kairareiästä, jonka pohja ulottuu jäätikön alle.

Lue lisää

 

24.9.2013 Rakentamisluvan ehtona: Poikkeuksellisen pitkälle suunniteltu

Posiva Oy jätti käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituslaitoksen rakentamislupahakemuksen työ- ja elinkeinoministeriölle (TEM)viime vuoden vaihteessa. Tekeillä on uraaurtava työ, jota seurataan kaikkialla maailmassa.

Lue lisää

 

13.9.2013 ONKALOssa louhitaan tunneleita tärkeää tulppauskoetta varten

Maanalaisessa tutkimustilassa ONKALOssa louhitaan kahta uutta tunnelia tulppauskokeen tarpeisiin. Loppusijoitustunnelin sulkeva betonitulppa on tarkoitus valaa ensimmäistä kertaa Olkiluodossa ensi vuoden aikana.

Lue lisää

 

19.8.2013 Posiva sai kunniamaininnan Vastuullinen kesäduuni -kilpailussa

Vastuullinen kesäduuni -kampanja haastoi työnantajia antamaan nuorille enemmän ja parempia kesätöitä.

Lue lisää

 

8.8.2013 Kesäkeskiviikkojen kuumimmat kysymykset

TVO järjesti maksuttomia kesäkeskiviikkoja 3.- 31.7. Olkiluodon Vierailukeskuksessa. Kaikki ilmoittautuneet olivat tervetulleita kuulemaan TVO:n ja Posivan toiminnasta sekä osallistumaan aluekierrokseen. Lisäksi vieraat saivat omatoimisesti tutustua Vierailukeskuksen Sähköä uraanista -tiedenäyttelyyn ja kiertää tänä kesänä avatun havaintopolun.

Lue lisää

 

8.7.2013 Tulppa on niin järeä, että tunneli pysyy varmasti tiiviinä

Loppusijoitustunnelit päättyvät massiiviseen teräsbetonitulppaan. Tulevalla tulppauskokeella kerätään tietoa noin kuusi metriä pitkän ja halkaisijaltaan yli 5,5-metrisen tulpan toimivuudesta loppusijoitustunnelin kaltaisissa olosuhteissa.

Lue lisää

 

25.6.2013 Vierailukeskuksen polulla voi tutustua Olkiluodon geologiaan

Olkiluodon vierailukeskuksen ympäristöön on kesäkuussa avattu uusi havaintopolku. Polku kiertää noin kilometrin matkan meren rannassa ja metsässä helppokulkuisessa maastossa. "Loistava kohde isoille ja pienille retkeilijöille," vinkkaa Posivan geologi Jyrki Liimatainen.

Lue lisää

 

10.5.2013 ”Loppusijoitusta ei voi jättää seuraavalle sukupolvelle”

”Puoliksi savolainen” Barbara Pàstina syntyi Italiassa ja kiersi Ranskan ja Yhdysvaltojen kautta Suomeen. Ydinvoima-alaa ympäri maailmaa seuranneena hän kehuu suomalaista sitoutumista loppusijoituksesta huolehtimiseen. Pàstina haluaa olla mukana selvittämässä, kuinka käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoitus tehdään varmasti turvallisesti.

Lue lisää

 

25.4.2013 Kallion virka - suojata ja pidättää

Käytetty ydinpolttoaine sijoitetaan tulevaisuudessa kallioon, jota on tutkittu Olkiluodossa yli 30 vuoden ajan. Kalliota on mallinnettu aina vain tarkemmaksi, yllätykset ovat enää hyvin pieniä ja harvassa. Eniten tietoa on tarjonnut 437 metrin syvyyteen louhittu tutkimustila ONKALO, jossa parhaillaankin tutkitaan kallion kykyä suojata ja pidättää.

Lue lisää

 

2.4.2013 Olkiluodossa edessä kiireinen loppuvuosi – louhintaa, maanalaisia tutkimuksia ja uusien laitteiden testauksia

Loppusijoituksen aloittamista pohjustavat työt täsmentyvät Olkiluodossa koko ajan. Tämän vuoden aikana maanalaisessa tutkimustilassa ONKALOssa muun muassa louhitaan kaksi uutta demonstraatiotunnelia, kerätään lisää tietoa loppusijoitukseen soveltuvasta kalliosta ja testataan loppusijoitukseen suunniteltuja asennuslaitteita.

Lue lisää

 

8.2.2013 Työt Olkiluodossa kääntyvät kohti loppusijoituksen toteutusta

Loppusijoituslaitoksen rakentamislupahakemuksen jättäminen vuoden 2012 lopussa täytti yhden merkittävän tavoitteen Posivan loppusijoitusprojektissa. Työt Olkiluodossa tähtäävät jatkossa yhä enemmän loppusijoituksen toteutuksen valmisteluun.

Lue lisää

 

16.1.2013 Kaipaatko ilmastoennustetta 130, 10 000 vai 120 000 vuoden päähän?

10 000 vuoden kuluttua Satakunnassa rantaviiva on siirtynyt 20 kilometriä länteen ja ilmasto-olot suosivat nykyiseen verrattuna enemmän lehtipuita ja pidempää lintujen pesimäkautta. Vaikka kukaan ei tiedä tarkasti, millainen on Olkiluodon ilmasto tuhansien vuosien kuluttua, arvioita tulevasta tarvitaan kuitenkin käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituksen suunnittelussa.

Lue lisää

 

31.12.2012 Euroopan laajuinen geologisen loppusijoituksen tulppaus- ja sulkemisteknologiayhteistyö käynnistyi Posivan johdolla

Posiva toimii uraa uurtavan 15,7 miljoonan euron hankkeen koordinaattorina.

Lue lisää

 

28.12.2012 Posiva jätti loppusijoituslaitoksen rakentamislupahakemuksen valtioneuvostolle

Posiva on jättänyt käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituslaitoksen rakentamislupahakemuksen valtioneuvostolle 28.12.2012.

Lue lisää

 

5.11.2012 Miten Suomi eteni loppusijoituksen kärkimaaksi maailmalla - Ydinjätehuollon neljä vuosikymmentä kirjaksi

Käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoitusta on valmisteltu Suomessa nykyisten ydinvoimaloiden rakentamisvaiheesta eli 1970-luvulta lähtien.

Lue lisää

 

24.10.2012 YJH-2012

Olkiluodon ja Loviisan voimalaitosten ydinjätehuollon ohjelma vuosille 2013–2015 on valmistunut.

Lue lisää

 

23.10.2012 Posiva aloittaa ONKALOssa poikkeuksellisen laajan testausohjelman

Posiva tekee seuraavien vuosien aikana maanalaisessa tutkimustilassa ONKALOssa kokeiden sarjan, jolla se varmistaa, että loppusijoituksen kaikki vaiheet osataan varmasti tehdä. Vuosia kestävään toimintaan kuuluu testejä, joita ei ole koskaan aiemmin tehty Suomessa täydessä mittakaavassa.

Lue lisää

 

20.9.2012 ONKALOn teknisen tason urakkasopimukset allekirjoitettiin

Posivan maanalaisen tutkimustilan ONKALOn teknisten tilojen talotekniikan rakentamisesta on tehty urakkasopimukset.

Lue lisää

 

17.9.2012 Puristamalla vai pursottamalla - pellettien valmistamiseen haetaan parhaita tapoja

Posiva on testannut käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituksessa käytettävien bentoniittipellettien valmistusta. Käytännön tutkimustyö on tapahtunut VTT:n Espoon ja Jyväskylän toimipisteissä. Tutkimustyössä on etsitty oikeanlaista pelletin koostumusta, pituutta ja valmistustapaa.

Lue lisää

 

28.8.2012 IAEA:n pääjohtaja Amano vakuuttunut Posivan työstä

-Kun ONKALO on valmis, se on hyvä uutinen koko maailmalle, totesi IAEA:n pääjohtaja Yukiya Amano sanomalehti Länsi-Suomelle palatessaan ONKALO-vierailulta.

Lue lisää

 

17.7.2012 Olkiluodossa keskusteltiin luottamuksesta loppusijoitukseen

Olkiluodon vierailukeskuksen terassilla keskusteltiin tiistaina 17.7. luottamuksesta loppusijoitukseen. Aihe on ajankohtainen, sillä Posiva jättää käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituslaitoksen rakentamislupahakemuksen kuluvan vuoden aikana. Loppusijoituksen turvallisuusperustelu käsittää merkittävän osan lupahakemuksen dokumentaatiosta.

Lue lisää

 

10.7.2012 Virheettömiä hitsejä syntyy EB-hitsauksella kuin liukuhihnalla

Käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoitukseen suunnitellun kuparikapselin kannen hitsauskokeiden tulokset osoittavat, että Posivalla on valmius saada aikaan virheetöntä hitsiä. Jatkossa pyritään osoittamaan, että hyvälaatuisia hitsejä pystytään tekemään sarjana. Hitsauksen kehitystyön tavoitteena on löytää menetelmät virheettömän, pitkäaikaisturvallisuusvaatimukset täyttävän hitsin tekemiseen.

Lue lisää

 

4.5.2012 Posiva kerää prototyypillä tietoa loppusijoituskapseleiden asentamisesta

Ensi vuoden alkupuolella Olkiluotoon on tulossa laite, jollaista ei ole rakennettu koskaan missään päin maailmaa. Loppusijoituskapselin siirto- ja asennuslaitteen prototyypillä Posiva pääsee aidoissa olosuhteissa testaamaan kapselin asentamissuunnitelmien toimivuutta.

Lue lisää

 

26.3.2012 Louhinta vaihtuu ONKALOssa talo- ja rakennusteknisiin töihin

ONKALOn ajotunnelin louhinnassa saavutettiin helmikuussa nykysuunnitelmien syvin kohta 455 metrin syvyydessä. Tämä ei tarkoita sitä, että työt loppuisivat maanalaisessa tutkimustilassa. Rakentamistöissä tapahtuu kuitenkin muutos, kun pääpaino on jatkossa louhinnan sijaan rakennus- ja taloteknisissä töissä.

Lue lisää

 

8.3.2012 ONKALOssa käynnistettiin merkkiainetutkimus

Loppusijoitussyvyydellä ONKALOssa on käynnistetty tutkimus radioaktiivisten aineiden pidättymisestä ehjän kallion mikroskooppiseen huokosverkostoon. Projektia on valmisteltu pitkään ja nyt se on edennyt kenttätutkimusvaiheeseen.

Lue lisää

 

1.2.2012 Loppusijoituskapselin ensimmäinen testireikä porattiin onnistuneesti

Maanalaisen tutkimustilan ONKALOn demonstraatiotunnelissa louhittiin tammikuun puolivälissä valmiiksi täyden mittakaavan testireikä loppusijoituskapselin mallia varten. Olkiluodossa on tarkoitus tehdä helmikuun aikana kaikkiaan neljä testireikää.

Lue lisää

 

17.1.2012 Kansi hitsattiin kuparikapseliin – maatuskassa kaikki toimi suunnitellusti

Käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoitukseen suunnitellun kuparikapselin kannen hitsauskokeet toivat Posivalle hyviä uutisia. Lopullista menetelmää loppusijoituskapseleiden sulkemiseen Posiva ei ole vielä valinnut, vaan kehitystyöt jatkuvat edelleen. Elektronisuihkuhitsaus on luvituksessa Posivan referenssimenetelmä

Lue lisää

 

5.1.2012 OHSAS 18001-sertifikaatti Posivalle

Posivan toimintajärjestelmälle myönnettiin työterveys- ja työturvallisuusjohtamisjärjestelmän OHSAS 18001 -sertifikaatti 23.12.2011 .

Lue lisää

 

5.12.2011 Tulikuumissa valukokeissa on saavutettu kylmän analyyttisia lopputuloksia

Yhden loppusijoituksessa käytettävän loppusijoituskapselin sisäosan valamiseen tarvitaan miltei 20 tonnia sulatettua rautaa. Sulan valulämpötila on yli 1 300 astetta. Sisäosia on valettu kehitystyötä varten jo vuosien ajan Jyväskylässä Metson valimossa ja tutkittu tarkasti kansainvälisenä yhteistyönä. Sisäosien valukokeissa on saavutettu vaaditut materiaaliominaisuudet.

Lue lisää

 

28.10.2011 Tutkijat purkavat kymmenen vuotta kestäneen loppusijoituskokeen tuloksia

Äspön kalliolaboratoriossa Ruotsissa on tehty jo kymmenen vuoden ajan täyden mittakaavan loppusijoituskoetta. Loppusijoitusprojektista Ruotsissa vastaavan SKB:n hallinnoiman kokeen ensimmäisiä osia ryhdyttiin purkamaan joulukuussa 2010. Sen jälkeen Äspössä on otettu paljon erilaisia näytteitä, joita tutkimalla saadaan lisätietoa siitä, miten Ruotsissa ja Suomessa suunniteltu loppusijoitusjärjestelmä toimii aidoissa kallio-olosuhteissa.

Lue lisää

 

Millainen on suo Olkiluodossa vuonna 4000?

Tutkijat etsivät ja löysivät alueita, jotka voisivat olla ominaisuuksiltaan lähellä Olkiluotoon syntyviä soita ja järviä. Luontotutkimuksilla selvitetään radioaktiivisten aineiden kulkeutumista luonnossa.

Lue lisää

 

30.8.2011 Bentoniitin toimintaa testataan ONKALOssa

ONKALOn maanalaisessa tutkimustilassa bentoniittisavi joutuu pian koetukselle. Syyskuussa 2011 alkavassa bentoniittikokeessa testataan miten loppusijoituslaitoksessa käytettävä puskurimateriaali toimii käytännössä.

Lue lisää

 

10.8.2011 ONKALOn demonstraatiotunneleissa arvioidaan loppusijoitustilojen rakentamista

Olkiluodon ONKALO-tutkimustilassa, noin 420 metrin syvyydessä maan alla, on huhtikuusta 2011 lähtien louhittu niin sanottuja demonstraatiotunneleita eli "demotunneleita". Demotunneleiden rakentamisen yhteydessä demonstroidaan kallioperän soveltuvuuden arviointimenetelmää sekä loppusijoitustunneleiden ja loppusijoitusreikien rakentamiseen liittyviä menetelmiä. Ensimmäisen demotunnelin louhinta valmistui kesäkuussa 2011. Toisen demotunnelin louhinta alkoi heinäkuussa 2011 ja tavoite on louhia siitä noin 120 metrin pituinen vuoden 2011 loppuun mennessä.

Lue lisää

 

27.7.2011 Loppusijoitustietoa kairataan syvistä vesistä Grönlannin jäätikön alta

Posivan tutkimus- ja kehitystyössä yksi keskeinen kysymys on miten jääkausi vaikuttaa käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituslaitokseen, koska Suomeen on odotettavissa jääkausi seuraavan 100 000 vuoden aikana. Posiva tekee yhteistyössä ruotsalaisen SKB:n ja kanadalaisen NWMO:n kanssa Grönlannissa tutkimusta, jonka tarkoituksena on lisätä tietoa jääkauden olosuhteista. Tärkein tutkimuskohde on jäätikön sulavesien vaikutus syvällä kalliossa. Tutkimuksissa on mukana hydrogeologi Anne Lehtinen Posivalta.

Lue lisää

 

15.7.2011 ONKALOn louhintatyöt jatkuvat Destian ja Posivan uuden sopimuksen vauhdittamina

Vuonna 2004 alkanut ONKALOn ajotunnelin louhinta saatiin valmiiksi kesäkuussa. ONKALOn louhintaurakasta on vastannut viime vuoden keväästä lähtien Destia, jonka kanssa Posiva on sopinut louhintojen jatkamisesta. Uusi louhintaurakka käsittää mm. kalliotilojen rakentamista ONKALOn tekniselle tasolle 438 metrin syvyydessä.

Lue lisää

 

14.6.2011 ONKALOn ajotunneli on louhittu valmiiksi

Maanalaisen tutkimustilan ONKALOn ajotunnelin louhinta on valmis tekniselle tasolle 438 metrin syvyyteen. Tunneliurakka 5 valmistui louhintojen osalta 6. kesäkuuta. Kesän aikana ONKALOssa tehdään vielä urakkaan kuuluvaa pulttausta ja ruiskubetonointia.

Lue lisää

 

18.3.2011 SKB jätti loppusijoituslaitoksen rakentamislupahakemuksen

SKB jätti käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituslaitoksen rakentamislupahakemuksen Ruotsin viranomaisille 16.3.2011. Loppusijoituslaitosta haetaan kahdelle paikkakunnalle siten, että kapselointilaitos on tarkoitus rakentaa Oskarshamniin ja maanalaiset loppusijoitustilat Östhammariin. Lupahakemuksen käsittelyn odotetaan etenevän siten, että rakentaminen voidaan aloittaa 2015 ja loppusijoitus 2025.

Lue lisää

 

10.3.2011 Posiva Tampereen Yrityspäivillä

Posiva oli jo toista kertaa mukana Tampereen teknillisellä yliopistolla 10.2. pidetyssä kontakti- ja rekrytointitapahtumassa. Päivän kuluessa Posivan osastolla vieraili runsaasti käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituksen tarjoamista työmahdollisuuksista kiinnostuneita opiskelijoita.

Lue lisää

 

7.2.2011 Uusi porausjumbo tuli tekemään tarkkaa työtä

Olkiluotoon saapui tammikuun lopussa uusi porausjumbo, joka on räätälöity Posivan tarpeisiin. Jumboa hyödynnetään suurta tarkkuutta vaativassa demonstraatiotilojen louhinnassa. Kallioon räjäytettävän katkon onnistumisessa on erittäin suuri merkitys sillä, että kallioon poratut reiät ovat mahdollisimman suoria ja juuri niillä kohdilla kuin on suunniteltu.

Lue lisää

 

3.1.2011 Työntekijä menehtyi ONKALOssa

Eurajoen Olkiluotoon louhittavassa maanalaisessa tutkimustilassa ONKALOssa tapahtui ihmishengen vaatinut onnettomuus sunnuntai-iltana 2.1.2011. Tapaturma sattui yli 400 metrin syvyyteen ulottuvan tunnelin perällä, missä kolme työntekijää oli rusnaamassa eli rautakangin irrottamassa tunnelin seinissä ja katossa löyhästi kiinni olevia lohkareita. Yksi työntekijöistä jäi irrotettavan lohkareen alle ja menehtyi saamiinsa vammoihin.

Lue lisää


16.12.2010 Tietoa säteilystä ja loppusijoituksen turvallisuudesta

Posivan internet-sivuille on lisätty uutta materiaalia muun muassa käytetyn ydinpolttoaineen säteilystä sekä moniesteperiaatteesta. Sivuille on myös lisätty interaktiivinen sovellus, joka kokoaan turvallisen loppusijoituksen eri aspekteja yhteen esitykseen.

Lue lisää

 

3.12.2010 Posivalaiset kertoivat uratarinoitaan Eurajoen lukiolaisille

Posivan 2.12.2010 Eurajoen lukiolaisille järjestämän geopäivän aiheena olivat viime vuoden tapaan opiskelu- ja uratarinat posivalaisten kertomina.

Lue lisää

 

24.11.2010 Eurajoen kahdeksasluokkalaisille tietoa ydinjätteistä ja säteilystä

Eurajoen yhteiskoulun kahdeksasluokkalaiset vierailivat jälleen viime viikolla tiistaina ja torstaina Olkiluodossa. Vierailun teemana oli säteily ja jätteet.

Lue lisää

 

12.10.2010 Ympäristö- ja yhdyskunta-alan ammattimessuille kävi kuhina

Posiva esitteli käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoitusta Ympäristö, yhteiskunta, vesi ja viemäri, jäte ja kierrätys 2010 –messuille Helsingin messukeskuksessa 6.-9.10.2010. Osastolla kävi vilinä ja kävijöitä olikin aiempiin vuosiin verrattuna moninkertainen määrä.

Lue lisää

 

30.9.2010 Säteilyturvakeskuksen lausunto: Posivan hanke etenee asianmukaisesti

Säteilyturvakeskus (STUK) on antanut lausunnon Posivan "esirakentamislupa-aineistosta". STUK toteaa lausunnossaan Posivan rakentamislupahakemuksen valmisteluun liittyvät aineistot pääosin edellytysten mukaisiksi ja Posivan edenneen suunnitelmien mukaisesti maanalaisen tutkimustilan ONKALOn toteutuksessa Olkiluodossa.

Lue lisää


10.9.2010 Loppusijoituspaikan merkitsemisessä riittäisi haastetta

Loppusijoituksen yhteydessä esille nousee kysymys loppusijoituspaikan merkitsemisestä tuleville sukupolville. Tulisiko loppusijoituspaikka merkitä? Jos tulisi, niin miten? Samoin keskustellaan siitä, kiinnostaako tulevia polvia nykyinen loppusijoitusprojekti ja käytetty ydinpolttoaine niin paljon, että loppusijoitustiloihin tunkeuduttaisiin.

Lue lisää


10.9.2010 Posivan naapurit saivat tietoa ajankohtaisista asioista

Posiva järjesti Olkiluodon vierailukeskuksessa 8.9. Olkiluodon asukkaille informaatiotilaisuuden, jossa asukkaat saivat tietoa muun muassa ONKALOn rakentamisen tilanteesta sekä kesällä tehdyistä paikkatutkimuksista. Tapahtumaan osallistui yli 30 Posivan naapuria.

Lue lisää

 

20.7.2010 ONKALOn isot tutkimusreiät ovat valmistuneet

ONKALOon on louhittu tähän mennessä viisi tutkimustilaa, jotka ovat ajotunnelin varrelle louhittuja muutaman kymmenen metrin mittaisia sivutunneleita. Yhteen tutkimustiloista, 345 metrin syvyydellä sijaitsevaan ns. POSE-kuprikkaan on porattu kolme halkaisijaltaan puolitoistametristä ja seitsemän (tarkka on 7,26 m) metriä syvää reikää. Reiät jäljittelevät loppusijoituskapselin reikää, mutta ovat halkaisijaltaan jonkin verran "oikeaa" reikää pienempiä.

Lue lisää

 

1.7.2010 Eduskunta hyväksyi loppusijoituslaitoksen laajennuksen OL4-yksikölle

Eduskunta hyväksyi 1.7.2010 äänin 159–35 Posivan loppusijoituslaitoksen laajennuksen Olkiluoto 4-yksikön käytetylle ydinpolttoaineelle. Laajennus kasvattaa loppusijoituslaitoksen kapasiteettia 2500 uraanitonnilla käytettyä ydinpolttoainetta.

Lue lisää


24.6.2010 Pohjantervajaisjuhlassa korostettiin ONKALOn ainutlaatuisuutta

Posiva järjesti ONKALOn pohjantervajaisjuhlan Olkiluodossa torstaina 17.6.2010.

Lue lisää


26.5.2010 Loppusijoitushankkeessa edetään turvallisuuden ehdoilla

YLE on julkaissut nettisivuillaan ja TV1:n aamu-uutisissa väitteen, jonka mukaan loppusijoittamisen lupa-aikataulu on liian kireä. Ohessa Posivan näkemystä ja selvennystä uutisoinnin johdosta.

Lue lisää


26.3.2010 Tiedote: Posiva teki sopimuksen ONKALOn tunneliurakasta Destia Oy:n kanssa

Posiva on tehnyt sopimuksen ONKALOn jatkourakoinnista Destia Oy:n kanssa. Työ käsittää ajotunnelin louhinnan teknisten tilojen tasolle 437 metrin syvyyteen sekä loppusijoitussyvyydelle (-420 m) rakennettavat testaus- ja demonstraatiotilat. Urakan arvioidaan valmistuvan keväällä 2011.

Lue lisää


22.3.2010 TKS-seminaari kokosi asiantuntijat Finlandia-taloon

Posivan vuoteen 2012 ulottuvaa tutkimus-, kehitys ja suunnittelutyötä (TKS-2009 ohjelma) esiteltiin yhtiön kotimaisille ja ulkomaalaisille yhteistyökumppaneille Finlandia-talossa 10.3.2010. Viime syksynä valmistunut ja viranomaisille jätetty TKS-2009-ohjelma on yli 500-sivuinen dokumentti, jossa kuvataan loppusijoituslaitoksen rakentamislupahakemuksen kannalta keskeinen tks-työ.

Lue lisää

 

15.3.2010 Posiva allekirjoitti sopimuksen Rakennustyöt Ville Kauppi Oy:n kanssa

ONKALO-alueelle rakennetaan seuraavien kuukausien aikana osa ilmanvaihto- ja nostinlaiterakennuksista. Rakennustyöt pitävät sisällään tuhansia rakennusneliöitä.

Lue lisää

 

26.2.2010 Posiva Oy:lle myönnettiin ympäristösertifikaatti

DNV Certification Oy on myöntänyt Posivalle 7.2.2010 ympäristösertifikaatin, joka perustuu ISO 14001:2004 -standardiin.

Lue lisää

 

26.2.2010 Eurajoen kahdeksasluokkalaisille tietopaketti ydinjätteistä ja säteilystä

Eurajoen yhteiskoulun kahdeksasluokkalaiset vierailivat viime viikolla Olkiluodossa. Vierailun teemana oli säteily ja jätteet.

Lue lisää

 

22.2.2010 Loppusijoituksesta ja ONKALOsta uudet animaatiot

Posivan Internet-sivuille on nyt lisätty Kapselointi ja loppusijoitus sekä ONKALO -animaatiot.

Lue lisää

 

19.2.2010 Usein kysyttyihin kysymyksiin vastauksia

Posivan sivuille on lisätty Tietopankki-osioon oma sivunsa usein kysytyille kysymyksille. Tähän osioon on koottu yleisimpiä Posivalta kysyttyjä kysymyksiä sekä annettu niihin vastaukset.

Lue lisää

 

11.12.2009 Tiedote: Posivan ONKALOa on louhittu neljä kilometriä

Olkiluodon kallioperään louhittavan ONKALOn ajotunneli on edennyt neljä kilometriä lähes 400 metrin syvyyteen. Suunniteltu loppusijoitussyvyys – 420 metriä – saavutetaan ensi vuoden alkupuolella. Tällöin paneudutaan muun muassa louhintatekniikan ja -menettelyjen soveltamiseen loppusijoitustiloissa.

Lue lisää

 

8.12.2009 Geopäivän teemana opiskelu- ja uramahdollisuudet

Posivan järjestämän perinteisen Eurajoen lukion geopäivän aiheina olivat tällä kertaa lukion jälkeinen opiskelu ja erilaiset uravaihtoehdot. Posivalaiset olivat omalta osaltaan antamassa inspiraatiota toisen vuoden opiskelijoille lukion jälkeisen opiskelu- sekä työelämän pohdintaan 4.12.2009 pidettynä päivänä.

Lue lisää

 

30.11.2009 ONKALOn IV- ja nostinlaiterakennuksen maanrakennustyöt alkoivat

Ilmanvaihto- ja nostinlaiterakennuksen maanrakennustyöt alkoivat ONKALO-työmaalla marraskuun loppupuolella ja jatkuvat ensi vuoden tammikuulle.

Lue lisää

 

25.11.2009 Uusi tutkimustila valmistunut ONKALOon

Kuluvana syksynä ONKALOon on valmistunut uusi tutkimustila tunnelipituudelle 3620 m. Järjestyksessään kolmas tutkimustila (EDZ-tutkimustila) on ONKALOn ajotunnelista louhittu noin 60 metriä pitkä sivutunneli. Tutkimustilan louhinnasta saatuja kokemuksia voidaan aikanaan hyödyntää varsinaisten loppusijoitustunnelien toteutuksessa.

Lue lisää

 

16.11.2009 Koululaiset vesinäytteitä tutkimassa Olkiluodossa

Eurajoen yhteiskoulun seitsemäsluokkalaiset olivat 2.-6.11.2009 TVO:n ja Posivan vieraina tutustumassa veden puhdistukseen Olkiluodossa sekä Posivan vesitutkimuksiin.

Lue lisää


16.10.2009 Posiva tähtää rakentamislupahakemuksen jättämiseen 2012

Posivan valmistelema käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituksen tutkimus-, kehitys- ja suunnittelutyötä linjaava TKS-2009 -ohjelma jätettiin työ- ja elinkeinoministeriölle (TEM) syyskuun lopussa.

Lue lisää


30.9.2009 Posivan toimitusjohtaja Eero Patrakka eläkkeelle 30.9.2009

Eero Patrakan päätössanat 35 vuotta kestäneelle työuralle TVO:n ja Posivan palveluksessa.

Lue lisää

 

3.9.2009 Kesän saldona kolme tutkimusreikää Olkiluodossa

Kuluvana kesänä Posivan tutkimuksiin on sisältynyt muun muassa kolmen tutkimusreiän kairaaminen Olkiluodon saarella. OL-KR51 ulottui 650 metrin syvyyteen, OL-KR52 427 metrin syvyyteen ja OL-KR53 300 metrin syvyyteen.

Lue lisää

 

27.8.2009 Posiva Eurajoen markkinoilla

Perinteitä noudattaen Posiva osallistui lauantaina 22.8. järjestetyille Eurajoen markkinoille. Uudesta markkinapaikasta huolimatta markkinakansa löysi tiensä kiitettävästi markkinoille, ja Posivan teltalle, kauniin ja lämpimän aurinkoisen sään saattelemana.

Lue lisää

 

25.8.2009 Eurajoen kunnalta myönteinen lausunto Posivan periaatepäätöshakemuksesta

Eurajoen kunnanvaltuusto hyväksyi 24.8.09 puoltavan lausunnon Posivan periaatepäätöshakemuksesta Olkiluodon loppusijoitustilojen laajentamisesta Loviisa 3-yksíkön käytetylle ydinpolttoaineelle. Päätös syntyi äänin 22-4.

Lue lisää


24.7.2009 Olkiluotoon uusia tutkimusreikiä

Tänä kesänä Olkiluodossa on kairattu kaksi uutta tutkimusreikää, OL-KR51 sekä OL-KR52, ensimmäisen yltäessä noin 600 metrin ja jälkimmäisen noin 420 metrin syvyyteen.

Lue lisää

 

20.7.2009 Kesäpäivillä tutustuttiin porausjumboon sekä kallioperätutkimuksiin

Olkiluodon kesäpäiviä vietettiin 16.7-19.7.2009. Päivillä vieraili yhteensä 450 kävijää.

Lue lisää

 

15.7.2009 ONKALOssa louhintatauko viikoilla 29 ja 30

ONKALOssa on parhaillaan kuluvan viikon maanantaina alkanut louhintatauko, joka kestää ensi viikon, viikko 30, loppuun.

Lue lisää

 

17.6.2009 Posivan periaatepäätöshakemuksen kuulemistilaisuus Eurajoella 16.6.09

Käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituslaitoksen laajennusta koskeva julkinen kuulemistilaisuus järjestettiin Eurajoen valtuustosalissa 16.6.09. Posiva Oy hakee periaatepäätöstä Fortum Power and Heat Oy:n suunnitteleman Loviisa 3-yksikön käytetyn ydinpolttoaineen (3000 uraanitonnia) loppusijoittamiseksi Olkiluotoon.

Lue lisää

 

12.6.2009 Loppusijoituskapseli kestää korroosiota

Käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituksessa kapselilla on keskeinen rooli. Kapselin pallografiittiraudasta valmistettu massiivinen sisäosa antaa sille mekaanisen lujuuden. Sisäosan suojana oleva viisi senttimetriä paksu kuparivaippa suojaa kapselia korroosiolta.

Lue lisää

 

12.6.2009 Torikahvit Eurajoella

Lauantaina 6. kesäkuuta Eurajoen torilla järjestettyjen Posivan torikahvien keskeisenä keskustelun aiheena oli tuttuun tapaan ONKALO ja siihen liittyvät työt.

Lue lisää

 

3.6.2009 SKB valitsi Forsmarkin käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituspaikaksi

Ruotsalainen ydinjäteyhtiö SKB (Svensk Kärnbränslehantering AB) on valinnut 3.6.2009 Östhammarin kunnassa sijaisevan Forsmarkin käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituspaikaksi. Toinen ehdolla olevista loppusijoituspaikoista oli Oskarshamnin kunnassa sijaitseva Laxemar.

Lue lisää8.5.2009 Ikiroudan huomioonottaminen loppusijoituksessa

Professori Matti Saarniston mukaan Posivan esittämät arviot tulevista ikiroutakausista ovat ristiriidassa havaintojen ja muualla tehtyjen arvioiden kanssa.

Lue lisää


30.4.2009 GTK tekee Posivalle mittauslentoja Olkiluodon ympäristössä

Geologian tutkimuskeskus (GTK) kartoittaa Posiva Oy:n tilauksesta lentomittauksilla kallioperää Olkiluodon ympäristössä. Mittauksilla täydennetään vuonna 2008 tehtyjä Eurajoensalmen lentoja.

Lue lisää


3.4.2009 Posivan toimitti YVA-selostuksen lisäselvityksen ministeriölle

Posiva on toimittanut 3.4.2009 työ- ja elinkeinoministeriölle (TEM) oheisen lisäselvityksen loppusijoituslaitoksen laajentamista koskevaan ympäristövaikutusten arviointiselostukseen (YVA-selostus). Loppusijoituslaitoksen laajentaminen koskee Loviisa 3 -yksikön käytettyä ydinpolttoainetta, jolloin laitoksen kapasiteetti olisi enintään 12 000 uraanitonnia.

Lue lisää18.3.2009 Posivan Internet-sivut uudistuivat

Posivan Internet-sivuja on uudistettu sekä ulkoasun että rakenteen ja sisällön osalta. Uusista sivuista otetaan mielellään vastaan palautetta ota yhteyttä -osuudesta löytyvän lomakkeen kautta.

Lue lisää

 

13.3.2009 Posiva hakee periaatepäätöstä Loviisa 3 -yksikön käytetyn polttoaineen loppusijoitukselle

Posiva Oy on tänään jättänyt valtioneuvostolle periaatepäätöshakemuksen Loviisa 3 -yksikön käytetyn polttoaineen loppusijoitukselle Eurajoen Olkiluotoon. Hakemus on osa Fortum Oyj:n ja Fortum Power and Heat Oy:n (Fortum) periaatepäätösprosessia. Fortum jätti 5.2.2009 hakemuksen kolmannen ydinvoimalaitosyksikön rakentamiseksi Loviisan Hästholmeniin.

Lue lisää

 

10.2.2009 B+Tech Oy tekee uraauurtavaa tutkimusta Suomessa - Bentoniittisavien tutkimus on oleellinen osa käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoitusratkaisun kehittämistä

Pitkäikäiseksi suunniteltu kupari-rautakapseli ja bentoniittisavesta tehty puskuri kallion ja kapselin välissä muodostavat yhdessä merkittävän osan käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoitusratkaisua.

Lue lisää


19.1.2009 Posivan laatujärjestelmä sertifioitu

Posivan laatujärjestelmälle on myönnetty ISO 9001:2000 -sertifikaatti. Sertifikaatti myönnettiin 15.12.2008 ja sertifioijana toimi Det Norske Veritas AS (DNV).

Lue lisää

 

12.1.2009 Tervetuloa kesätöihin Posivalle!

Palkkaamme joka kesä noin kaksikymmentä nuorta kesätyöntekijää. Valtaosa kesätyöntekijöistämme opiskelee teknillisellä tai luonnontieteellisellä alalla, mutta joukkoon mahtuu myös useiden muiden alojen opiskelijoita.

Lue lisää

 

18.12.2008 Eurajoen kunta antoi Posivan PAP-hakemuksesta yksimielisen lausunnon

Eurajoen kunnanvaltuusto antoi 15.12.2008 puoltavan lausunnon käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituslaitoksen laajentamiselle Olkiluoto 4-yksikköä (OL4-yksikkö) varten. Lausunto hyväksyttiin yksimielisesti.

Lue lisää


3.12.2008 ONKALOn henkilökuilua jatketaan 290 metrin syvyyteen

ONKALOn henkilökuilua jatketaan parhaillaan 180 metristä 290 metrin syvyyteen. Aiemmin syksyllä ONKALOn poistoilmakuilu nousuporattiin samalle syvyydelle ja ensi vuoden aikana myös tuloilmakuilu on tarkoitus porata samalle tasolle.

Lue lisää


27.11.2008 Eurajoella kuultiin paikallisten mielipiteitä

Posivan YVA-menettelyyn liittyvä työ- ja elinkeinoministeriön sekä Posivan järjestämä yleisötilaisuus pidettiin 20.11. Eurajoen valtuustosalissa. Tilaisuuteen osallistui parisenkymmentä henkeä.

Lue lisää

 

7.11.2008 Geopäivässä opeteltiin kansalaisaktiivisuutta

Perinteinen Posivan järjestämä Eurajoen lukiolaisten geopäivä pidettiin 28.10.2008. Aiheena oli Posivan ympäristövaikutusten arviointiselostus ja se liittyi lukion opintosuunnitelmassa olevaan kansalaisaktiivisuuden aihekokonaisuuteen.

Lue lisää

 

31.10.2008 Käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituslaitoksen laajennuksen ympäristövaikutukset arvioitu - Posiva luovutti tänään YVA-selostuksen työ- ja elinkeinoministeriölle

Teollisuuden Voima Oyj:n (TVO) ja Fortum Power and Heat Oy:n (Fortum) käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituksesta vastaava Posiva Oy on jättänyt tänään työ- ja elinkeinoministeriölle (TEM) ympäristövaikutusten arviointiselostuksen. Ympäristövaikutusten arviointi koskee Olkiluotoon suunniteltavan käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituslaitoksen laajentamista 3 000 uraanitonnilla 12 000 uraanitonniin. Posiva varautuu suunnitelmissaan loppusijoitustilojen laajentamiseen Fortumin mahdollisen Loviisa 3 -ydinvoimalaitosyksikön käytetyn ydinpolttoaineen osalta. Laajennusta koskevan käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoitus alkaisi aikaisintaan 2070-luvulla, mikäli Loviisa 3 -yksikkö otettaisiin käyttöön 2010-luvun loppupuolella.

Lue lisää


23.10.2008 Periaatepäätöshakemuksen kuulemistilaisuus järjestettiin 22.10.

Työ- ja elinkeinoministeriön järjestämä Posivan jättämää periaatepäätöshakemusta koskeva julkinen kuulemistilaisuus oli 22.10. Eurajoella Vuojoen kartanon auditoriossa. Kuulemistilaisuudessa esitettiin neljä kannanottoa.

Lue lisää

 

26.9.2008 Posiva osallistui ympäristöalojen ammattimessuille

Posiva esitteli toimintaansa Ympäristötekniikka 08 -messuilla 10.–12.9. Helsingin Messukeskuksessa. Kolmen päivän aikana messuihin tutustui lähes 5 700 kävijää. Posivan osastolla vieraili noin 1 000 loppusijoitushankkeesta kiinnostunutta.

Lue lisää


23.9.2008 ONKALOn poistoilmakuilua jatketaan 290 metrin syvyyteen

Poistoilmakuilun jatkotyöt ovat parhaillaan käynnissä ONKALO-työmaalla. Syyskuun loppuun mennessä kuilu tulee ulottumaan jo 290 metrin syvyyteen.

Lue lisää


19.8.2008 Posiva osallistui Eurajoen markkinoille

Eurajoen tori oli heti lauantaiaamusta alkaen täynnä markkinatunnelmaa pilvisestä säästä huolimatta. Myyntikojuissa Kirkkotien kummallakin puolella riitti nähtävää, ostoksia tehtiin ja kuulumisia vaihdettiin.

Lue lisää


13.8.2008 Posiva Eurajoen markkinoilla 16.8.

Posiva osallistuu Eurajoen keskustassa 16.8. klo 8-16 järjestettäville Eurajoen markkinoille. Posivan teltassa saat ajankohtaista tietoa muun muassa meneillään olevasta ympäristövaikutusten arviointimenettelystä.

Lue lisää


9.7.2008 Posivan ilmakuvaukset Eurajoella ja Raumalla

Posivan toimeksiannosta aloitettiin viikolla 27 ilmakuvauskampanja, jonka aikana on tarkoitus kuvata 630 neliökilometrin alue, joka kattaa alueen Rihtniemestä Kuivalahdelle ja yltää avomereltä Olkiluodontien itäpäähän. Ensimmäinen kuvauspäivä oli perjantai 4.7. ja kuvaukset jatkuivat lauantaina 5.7. aamupäivällä. Säiden salliessa kuvaukset jatkuvat kuluvan viikon 28 aikana. Posivan tilaaman kuvauksen lisäksi erillisiä kuvauksia tehdään Luvialla sekä Porin ja Harjavallan suunnilla.

Lue lisää


9.7.2008 Posivan ilmakuvaukset Eurajoella ja Raumalla

Posivan toimeksiannosta aloitettiin viikolla 27 ilmakuvauskampanja, jonka aikana on tarkoitus kuvata 630 neliökilometrin alue, joka kattaa alueen Rihtniemestä Kuivalahdelle ja yltää avomereltä Olkiluodontien itäpäähän.

Lue lisää


7.7.2008 Seismiset luotaukset alkavat Olkiluodon seudulla

Olkiluodon lähistöllä liikkuu heinäkuussa suuria mittausajonevoja, jotka hidastavat liikennettä. Posiva osallistuu Geologian tutkimuskeskuksen (GTK) mittavaan HIRE-luotaushankkeeseen, jossa tutkitaan kallioperää useiden kilometrien syvyydeltä. Olkiluoto lähialueineen on hankkeessa mukana yhtenä tutkimuskohteena. Tavoitteena on selvittää Olkiluodon kalliolohkoa rajaavien rakenteiden geologista luonnetta ja syvyysulottuvuutta. Tuloksia voidaan hyödyntää Posivan kalliomallinnuksessa.

Lue lisää


7.7.2008 Seismiset luotaukset alkavat Olkiluodon seudulla

Olkiluodon lähistöllä liikkuu heinäkuussa suuria mittausajonevoja, jotka hidastavat liikennettä. Posiva osallistuu Geologian tutkimuskeskuksen (GTK) mittavaan HIRE-luotaushankkeeseen, jossa tutkitaan kallioperää useiden kilometrien syvyydeltä. Olkiluoto lähialueineen on hankkeessa mukana yhtenä tutkimuskohteena. Tavoitteena on selvittää Olkiluodon kalliolohkoa rajaavien rakenteiden geologista luonnetta ja syvyysulottuvuutta. Tuloksia voidaan hyödyntää Posivan kalliomallinnuksessa.

Lue lisää


1.7.2008 Kaksi uutta tutkimusreikää loppusijoitusalueelle

Posivan kallioperätutkimukset jatkuvat kahden uuden tutkimusreiän, KR 49:n ja KR 50:n, kairauksella Olkiluodon itäosassa. Kairaus aloitettiin kesäkuun puolivälissä ja työ jatkuu ainakin syyskuulle.

Lue lisää


27.6.2008 Tutustu geopolkuun Kuuskajaskarissa

Rauman edustan merialueella sijaitsevalla Kuuskajaskarilla avattiin kesäkuun puolivälissä geopolku, jonka opastuspisteillä kerrotaan alueen geologiasta sekä käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituksesta kallioperään. Saarella sijaitsevassa kivipajassa esitellään kivimateriaalin työstämistä käyttöesineiksi. Kuuskajaskarin geopolku on osa suunnitteilla olevan Selkämeren kansallispuiston matkailullista kehittämistä.

Lue lisää


19.6.2008 YVA-asioita puitiin kesäkuisessa yleisötilaisuudessa

Posivan YVA-ohjelman kuuleminen alkoi 27.5. ja sitä koskeva yleisötilaisuus pidettiin Eurajoen kunnanvirastolla kesäkuun 9. päivä. Tilaisuus keräsi kuitenkin vain vähäisen osanottajamäärän. Paikalla oli Posivan edustajien ja viranomaisten lisäksi noin kymmenkunta aktiivista kansalaista.

Lue lisää


19.6.2008 Torikahvit keräsivät väkeä Eurajoella

Posiva järjesti torikahvit Eurajoen torilla lauantaina 14.6. Posivan teltalla kävi runsaat kaksisataa kahvittelijaa.

Lue lisää


19.6.2008 Posivan naapurit saivat tietoa kesällä tehtävistä tutkimuksista

Posiva järjesti Olkiluodon vierailukeskuksessa 10.6. Olkiluodon asukkaille informaatiotilaisuuden koskien muun muassa kesällä tehtäviä tutkimuksia. Tapahtumaan osallistui yli 30 Posivan naapuria.

Lue lisää


16.6.2008 ONKALOn layout-suunnitelma on muuttunut

ONKALO-tutkimustunnelin neljännen lenkin sekä tutkimustason tunnelin linjausta on muutettu. Samalla myös tutkimustason syvyys on muuttunut.

Lue lisää

 

10.6.2008 Posivan torikahvit Eurajoen torilla lauantaina 14.6.

Tervetuloa Posivan järjestämille torikahveille Eurajoen torille lauantaina 14.6.2008 klo 9-13. Paikalla on Posivan edustajia kertomassa kuulumisia ja vastaamassa kysymyksiin.

Lue lisää


13.5.2008 Posiva luovutti YVA-ohjelman loppusijoituslaitoksen laajentamisesta

Omistajiensa käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituksesta vastaava Posiva Oy on luovuttanut tänään ympäristövaikutusten arviointiohjelman työ- ja elinkeinoministeriölle. Ympäristövaikutusten arviointimenettely koskee Olkiluotoon suunniteltavan käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituslaitoksen laajentamista 3000 uraanitonnilla siten, että loppusijoituslaitokseen voidaan loppusijoittaa 12000 uraanitonnia käytettyä ydinpolttoainetta aiemman 9000 uraanitonnin sijasta. Posiva varautuu näin suunnitelmissaan loppusijoitustilojen laajentamiseen Fortum Power and Heat Oy:n mahdollisen Loviisa 3-ydinvoimalaitosyksikön käytetyn ydinpolttoaineen osalta.

Lue lisää


25.4.2008 Posiva hakee periaatepäätöstä Olkiluoto 4:n käytetyn polttoaineen loppusijoitukselle

Posiva Oy on tänään jättänyt valtioneuvostolle periaatepäätöshakemuksen Olkiluoto 4:n käytetyn polttoaineen loppusijoitukselle Eurajoen Olkiluotoon. Hakemus on osa Teollisuuden Voima Oyj:n (TVO) periaatepäätösprosessia. TVO jätti tänään hakemuksen neljännen ydinvoimalaitosyksikön rakentamiseksi Olkiluotoon.

Lue lisää


10.4.2008 Maaliskuinen asukasilta kokosi YVA-asioista kiinnostuneita

Posiva järjesti viime kuussa YVA-asioista tiedotus- ja keskustelutilaisuuden Olkiluodon ja sen lähiseudun asukkaille. Tilaisuus pidettiin 19.3. Vuojoen kartanolla. Asukasillassa käsiteltiin toteutettavaa ympäristövaikutusten arviointimenettelyä loppusijoituslaitoksen laajennukselle. Sinne saapui kolmisenkymmentä aiheesta kiinnostunutta.

Lue lisää


10.4.2008 Koululaiset tutkimassa vesinäytteitä Olkiluodossa

Eurajoen yhteiskoulun seitsemäsluokkalaiset kävivät Posivan ja TVO:n vieraina Olkiluodossa luokka kerrallaan 7.-10.4.2008. Viime vuodesta tuttuun tapaan vierailun aiheina olivat veden puhdistaminen juomakelpoiseksi sekä Posivan tekemät vesitutkimukset.

Lue lisää


20.3.2008 Koululaisille tietoa säteilystä ja jätteistä

Eurajoen yhteiskoulun 8-luokkalaiset tutustuivat Olkiluotoon viime viikon maanantaina ja tiistaina 10.-11.3.2008.

Lue lisää


5.3.2008 Prosessiraportti on ilmestynyt

Prosessiraportti Olkiluodon käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoitustilojen ominaispiirteistä, tapahtumista, ilmiöistä ja skenaarioista on julkaistu Posiva-raporttina 2007-12. Raportissa esitellään, miten suunnitellun käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoitustilojen ominaispiirteet, tapahtumat ja ilmiöt, FEPit, (features, events, processes) käsitellään Posivan turvallisuusperusteluissa.

Lue lisää


5.3.2008 Olkiluodon geologista mallia on päivitetty

Olkiluodon alueen geologinen malli - versio 1.0, on julkaistu Posivan työraporttina 2007-92. Raportissa kuvataan Olkiluodon kallioperän geologinen rakenne kolmiulotteisena sekä annetaan selvitys alueen geologisesta kehityksestä 2000 miljoonan vuoden takaa aina diabaasien tunkeutumiseen asti n. 1270 miljoona vuotta sitten. Lisäksi raportissa käsitellään tilastollisesti kallioperän rakoilun ominaisuuksia.

Lue lisää


8.2.2008 Posiva mukana nuorten kesätyötapahtumassa Raumalla

Posiva osallistuu ensi viikon keskiviikkona 13.2. järjestettävään Rauman seudun suureen kesätyötapahtumaan. Rauman DNA-Areenalla pidettäville UraStartti -messuille odotetaan tuhansia kävijöitä.

Lue lisää


28.1.2008 ONKALOn pää kaartaa parhaillaan oikealle

Tunnelin louhinnassa ollaan tällä hetkellä kaarrevaiheessa. Tämä hidastaa hieman louhintatahtia, mutta kokonaisuudessaan tunneliprojektissa ollaan jopa edellä aikataulusta.

Lue lisää


17.1.2008 Raportti loppusijoituslaitoksen rakentamisen aluetaloudellisista vaikutuksista on ilmestynyt

Posivan työraporttisarjassa on julkaistu käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituslaitoksen aluetaloudellisia, sosioekonomisia ja kunnallistaloudellisia vaikutuksia käsittelevä raportti, jossa arvioidaan loppusijoituslaitoksen rakentamisen vaikutuksia työllisyyteen, väestönkehitykseen, rakentamiseen, yhdyskuntarakenteeseen ja kunnallistalouteen Eurajoen kunnassa ja myös laitoksen laajemmalla vaikutusalueella.

Lue lisää


17.1.2008 Raportti loppusijoituslaitoksen rakentamisen aluetaloudellisista vaikutuksista on ilmestynyt

Posivan työraporttisarjassa on julkaistu käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituslaitoksen aluetaloudellisia, sosioekonomisia ja kunnallistaloudellisia vaikutuksia käsittelevä raportti, jossa arvioidaan loppusijoituslaitoksen rakentamisen vaikutuksia työllisyyteen, väestönkehitykseen, rakentamiseen, yhdyskuntarakenteeseen ja kunnallistalouteen Eurajoen kunnassa ja myös laitoksen laajemmalla vaikutusalueella.

Lue lisää


7.1.2008 Posivan loppusijoitushanke on edennyt suunnitellusti - laajemman loppusijoitustilan YVA-prosessi käynnistetään

Käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoitustutkimuksia varten rakennettavan maanalaisen tutkimustilan ONKALOn louhinta on edennyt suunnitelmien mukaisesti Olkiluodossa. Lähes 2,6 kilometriä pitkän tunnelin perä on tällä hetkellä noin 240 metrin syvyydessä. Lisäksi ilmastointi- ja henkilökuilut on nousuporattu -180 metrin tasolle.

Lue lisää


5.12.2007 ONKALOn henkilökuilu ulottuu jo 180 metrin syvyyteen

ONKALOn rakennusprojekti etenee vaihe vaiheelta suunniteltujen aikataulujen mukaisesti. Posivan maanalainen tutkimustunneli ONKALO on ohittanut 2 500 metrin paalupaikan ja lähentelee näin ollen 250 metrin syvyyttä. Tunnelin louhintatekniikan hallitsijoiden lisäksi työmaalla tarvitaan myös nousuporaustekniikan asiantuntijoita, jotta ONKALOon liittyvät kolme kuilua, henkilökuilu, tuloilmakuilu ja poistoilmakuilu, voidaan porata 420 metrin syvyyteen sijoittuvalle päätutkimustasolle asti.

Lue lisää


1.11.2007 ONKALOa louhittu 2416 metriä

Käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoitustutkimuksia varten rakennettavaa maanalaista tutkimustilaa ONKALOa on louhittu Olkiluodossa 2416 metriä 240 metrin syvyyteen. Rakentaminen etenee aikataulussaan siten, että päätutkimustaso 420 metrin syvyydellä on tarkoitus saavuttaa vuonna 2009.

Lue lisää


18.10.2007 Henkilökuilun nousuporaus täydessä vauhdissa

Tutkimustunneli ONKALOn henkilökuilun nousuporauksen ensimmäinen vaihe tasolta –11 tasolle –80 alkoi maanantaina 15.10. Porauksesta vastaa Bergteamet Ab Bolindenista.

Lue lisää


13.9.2007 Sähköistys varmentaa ONKALOn turvallisuutta

ONKALOn käyttöä ja turvallisuutta varmennetaan erilaisten valaistus- ja valvontajärjestelmien sekä varmentavien sähköjärjestelmien avulla. ONKALOon asennetaan myös Suomen viranomaisverkko VIRVE sekä langaton lähiverkko (WLAN) tunnelissa olevien henkilöiden paikantamiseksi. Sähköjärjestelmissä otetaan huomioon mahdollinen ONKALOn tutkimustilojen laajentaminen loppusijoitustiloiksi tulevaisuudessa.

Lue lisää


22.8.2007 "Onko Olkiluodossa törmätty kuumiin lähteisiin?"

Viime lauantaina vietetyillä Eurajoen markkinoilla kävi ennätysmäärä yleisöä. Näytteilleasettajiakin paikalla oli yli sata, joten vuosittain kasvanutta tapahtumaa voi jo luonnehtia melkoisen suureksi.

Lue lisää


3.8.2007 Kalliokairaukset edistävät loppusijoitustilojen asemointityötä

Käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoitushanke etenee muun muassa loppusijoitustilojen parhaan mahdollisen sijainnin suunnittelulla. Loppusijoitustilojen tarkkaa rakennuspaikkaa tutkitaan kairaamalla reikiä kallioon, joilla saadaan selville tärkeitä tietoja kyseisen paikan kallioperästä ja pohjaveden ominaisuuksista. Olkiluodon kallioperää on tutkittu jo 1980-luvun lopulta lähtien. Nyt maanpinnalta käsin suoritettavat kairaustutkimukset keskittyvät Olkiluodon saaren itäosaan, josta on ennestään niukasti tutkimustietoa.

Lue lisää


1.8.2007 Posiva mukana Eurajoen markkinoilla

Vuosittain järjestettävät Eurajoen markkinat kirkonkylän keskustassa ajoittuvat tänä kesänä lauantaihin 18. elokuuta. Useiden myyjien ja näytteilleasettajien joukosta löydät tänäkin vuonna Posivan näyttelyteltan, jonne kannattaa tulla keskustelemaan paikalla olevien yrityksemme edustajien kanssa loppusijoitusta koskevista ajankohtaisista asioista.

Lue lisää


2.7.2007 ONKALOn louhintatyöt tauolla

Maanalaisen kallioperän tutkimustilan ONKALOn rakennustyömaalla alkoi juhannusviikolla louhintatauko. Tauko kestää vielä kolmisen viikkoa.

Lue lisää


2.7.2007 Posivan teltassa runsaasti kävijöitä

Posivan teltta keräsi lähes 300 vierasta Eurajoen torilla lauantaina 16.6. Kahvin ja pullan lisäksi vieraille oli tarjolla vastauksia mieltä askarruttaviin kysymyksiin.

Lue lisää15.6.2007 ONKALOn ilmanvaihtokuilua jatkettiin 178 metrin syvyyteen

Käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoitustutkimuksia varten rakennettavan maanalaisen tutkimustilan ONKALOn ilmanvaihtokuilu on saatu valmiiksi 178 metrin syvyyteen. Kuilu tehtiin nousunporaustekniikalla halkaisijaltaan 3,5 metrin avarrusterää käyttäen. Nousunporauksesta vastasi ruotsalainen Bergteamet-yhtiö.

Lue lisää


13.6.2007 Vuojoen kartanon läntisen flyygelirakennuksen kunnostus on valmistunut, Vierastalo Wuojoki on avattu

Vuojoen Kartanon läntisen flyygelin tiloihin on kunnostettu majoitustilat, jotka täydentävät Vuojoen palvelutarjontaa merkittävästi. Vierastalo Wuojoen huoneet ovat nyt valmiit palvelemaan kartanolla yöpyviä vieraita.

Lue lisää


23.4.2007 ONKALOA ON LOUHITTU YLI KAKSI KILOMETRIÄ - tutkimustulokset vahvistavat aikaisempaa käsitystä Olkiluodon kallioperästä

Käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoitustutkimuksia varten rakennettavaa maanalaista tutkimustilaa ONKALOa on louhittu Olkiluodossa noin 2010 metriä lähes 200 metrin syvyyteen. Tutkimukset ja louhinta etenevät aikataulussaan siten, että loppusijoitussyvyydelle, -420 metrin tasolle on tarkoitus päästä suunnitelmien mukaisesti vuonna 2009. Loppusijoituslaitoksen rakentamislupahakemus on tarkoitus jättää valtioneuvostolle vuonna 2012.

Lue lisää


4.4.2007 Avointen ovien päivänä Olkiluodossa noin 1000 kävijää

Lauantaina 31.3. järjestettiin avoimet ovet Olkiluodon vierailukeskuksessa. Tuolloin yleisöllä oli mahdollisuus tutustua Olkiluodon vierailukeskuksen näyttelyn ohella alueella käynnissä oleviin rakennushankkeisiin.

Lue lisää


22.3.2007 Olkiluodon Vierailukeskuksessa avoimet ovet 31.3.

Olkiluodon vierailukeskuksessa järjestetään avoimet ovet lauantaina 31.3 klo 10-15. Avoimissa ovissa on mahdollisuus Vierailukeskukseen tutustumisen lisäksi osallistua kiertoajeluun. Raumalta ja Eurajoelta on järjestetty bussikyyditys Vierailukeskukselle ja takaisin.

Lue lisää


26.2.2007 Loppusijoitustilojen odotettua käyttäytymistä kuvaava raportti on ilmestynyt

Posiva-raportti ”Olkiluodon käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoitustilojen odotettu käyttäytyminen kapselien sijoittamisen jälkeen” on ilmestynyt. Raportissa kuvataan Olkiluodon kallioon rakennettavan loppusijoitustilan odotettua kehittymistä ensimmäisen kapselin sijoituksesta alkaen.

Lue lisää


26.2.2007 Vuojoen Kartanon restaurointi jatkuu

Kartanon länsiflyygeliin remontoidaan parhaillaan 15 vuodepaikan majoitusyksikköä. Lisäksi ollaan aloittamassa kasvihuoneen restaurointi. Posiva Oy on mukana näissäkin kunnostushankkeissa Eurajoen kunnan ja EU-rahoituksen myöntäneen lääninhallituksen kanssa.

Lue lisää


13.2.2007 Posivan YVA-tutkimuksessa selvitettiin loppusijoitushankkeen vaikutuksia Eurajoen kunnan imagoon

Posiva on teettänyt osana ympäristövaikutusten arvioinnin (YVA) seurantaohjelmaa tutkimuksen loppusijoitushankkeen vaikutuksesta Eurajoen kunnan imagoon. Vuonna 1998 tehdyn tutkimuksen tuloksiin verrattuna Eurajoen asukkaat pitävät kuntaansa nyt houkuttelevampana, kehittyvämpänä ja kiinnostavampana asuinkuntana. Myös kuluttajat ja yritykset Eurajoen ulkopuolelta pitävät Eurajokea kehittyvämpänä ja yritysystävällisempänä kuin kahdeksan vuotta sitten.

Lue lisää


5.2.2007 TKS-2006 seminaari järjestettiin 29.1.2007

Posiva järjesti kansainvälisen asiantuntijaseminaarin Helsingissä 29.1.2007. Seminaarin aiheena oli TKS-2006: Safety and technical performance of KBS-3 type repository.

Lue lisää


18.1.2007 Yhteenveto Posivan biosfäärianalyysityöstä ilmestynyt

Posiva-raportti ”Posivan biosfäärianalyysi: päivitetty rakenne ja tilanneraportti 2006” ilmestyi vuoden vaihteessa. Raportissa esitetään toimintasuunnitelma biosfäärianalyysin eri osa-alueiden kattamiseksi sekä esitellään biosfäärisalkun rakenne ja suunniteltu sisältö. Raportin on työstänyt Posivassa tutkimuskoordinaattorina työskentelevä Ari Ikonen.

Lue lisää


18.1.2007 Vuoden 2006 matkailuteko -palkinto Vuojoen Kartanolle

Rauman seudun kehitys palkitsi Vuojoen Kartanon vuoden 2006 matkailuteko -palkinnolla. Palkinto annettiin Matkailun gaalaillassa 12.1.2007.

Lue lisää


12.12.2006 Posivan TKS-ohjelma 2007-2009 on valmistunut

Käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituksen tutkimus- kehitys- ja suunnittelutyötä koskeva TKS-ohjelma 2007-2009 luovutettiin Säteilyturvakeskuksen arvioitavaksi marraskuun lopulla.

Lue lisää


24.5.2006 ONKALOn ilmanvaihtokuilun nousunporaus valmistui

Käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoitustutkimuksia varten rakennettavan maanalaisen tutkimustilan ONKALOn ilmanvaihtokuilu on saatu valmiiksi noin 90 metrin syvyyteen saakka. Kuilu tehtiin nousunporaustekniikalla, jossa maanpinnalla olevalla porauskoneella vedettiin halkaisijaltaan 3,5 metristä pyörivää avarrusterää alhaalta ylöspäin. Nousunporauksesta vastasi ruotsalainen Bergteamet-yhtiö.

Lue lisää


24.4.2006 Posivan ONKALO etenee tutkimuksen ehdoilla

Käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoitustutkimuksia varten rakennettavaa maanalaista tutkimustilaa ONKALOa on louhittu Olkiluodossa 1027 metriä. Tutkimukset korostuvat ONKALOn toteutuksessa mitä syvemmälle tunnelin louhinnassa edetään. Ensimmäinen tutkimussyvennys eli kuprikka louhitaan tunneliin tänä vuonna. Tarkoituksena on selvittää ONKALOa ympäröivän kallion rakenteita tunnelitiloista käsin. Loppusijoitussyvyydelle, –420 metrin tasolle, louhinta etenee vuonna 2009. Loppusijoituslaitoksen rakentamislupahakemus on tarkoitus jättää valtioneuvostolle vuonna 2012.

Lue lisää


6.2.2006 Vierailukeskuksen tiedenäyttely pysäyttää kävijät

Olkiluodon uuden vierailukeskuksen avoimien ovien päivä keräsi parisen tuhatta vierasta lapsista vanhuksiin.

Lue lisää


31.10.2005 Geologinen malli antaa uutta tietoa kallioperästä

Posivassa saadaan marraskuussa valmiiksi Olkiluodon tutkimusalueen geologinen malli, joka kuvaa entistä paremmin alueen kivilajeja. ONKALON osalta malli valmistui 20.9. ja se esiteltiin syyskuun lopussa.

Lue lisää


13.9.2005 ONKALON tunnelitekniikkarakennus harjakorkeuteen

Tunnelitekniikkarakennuksen harjakaisia vietettiin tänään maanalaisen tutkimustilan ONKALOn työmaa-alueella. Tunnelin sisäänkäynnin välittömään läheisyyteen rakennettu tekniikkarakennus tulee toimimaan maanalaisten tilojen valvomona sekä hälytys- ja viestikeskuksena. Valmistuttuaan tunnelitekniikkarakennuksesta ohjataan kaikkia tunneliin asennettuja järjestelmiä kuten sähkönsyöttöä, ilmanvaihtoa ja erilaisten mittauslaitteiden toimintaa.

Lue lisää


13.9.2005 ONKALON tunnelitekniikkarakennus harjakorkeuteen

Tunnelitekniikkarakennuksen harjakaisia vietettiin tänään maanalaisen tutkimustilan ONKALOn työmaa-alueella. Tunnelin sisäänkäynnin välittömään läheisyyteen rakennettu tekniikkarakennus tulee toimimaan maanalaisten tilojen valvomona sekä hälytys- ja viestikeskuksena. Valmistuttuaan tunnelitekniikkarakennuksesta ohjataan kaikkia tunneliin asennettuja järjestelmiä kuten sähkönsyöttöä, ilmanvaihtoa ja erilaisten mittauslaitteiden toimintaa.

Lue lisää


5.9.2005 ONKALO-alueella nolla tapaturmaa

Vaikka ONKALO-alueella on käynnissä lukuisia projekteja ja koko työmaalla maan alla ja päällä on parhaimpina päivinä työskennellyt jo 40 työntekijää, on Posivan tavoite nolla tapaturmaa säilynyt.

Lue lisää


30.8.2005 ONKALOssa louhitaan toista mutkaa

Posivan ONKALO-tunnelia on louhittu elokuun loppuun mennessä 664 metriä ja tunneli on edennyt toiseen mutkaan. ONKALOn työmaa-alueen maanpäällisten osien rakentaminen on kesän aikana myös jatkunut.

Lue lisää


17.6.2005 ONKALOa louhittu jo puoli kilomeriä

ONKALOssa on louhittu puoli kilometriä ajotunnelia ja louhintakohta on n. 50 metrin syvyydessä. Tunneliin liittyvää tuloilma- ja hissikuilua louhittiin touko- ja kesäkuussa ensimmäiset 13 metriä.

Lue lisää


9.5.2005 ONKALOn louhinta on edennyt 400 metriin

ONKALOn louhintatyöt ovat ehtineet toukokuun alussa noin 410 metriin. Työ on edellyttänyt systemaattista injektointia ja työnaikaista lujitusta. Haastavuutta on lisännyt se, että louhinnassa on edetty ONKALOn ensimmäiseen maanalaiseen kaarteeseen.

Lue lisää


26.1.2005 Nimitysuutisia

Posivan hallitus on kokouksessaan 25.1.2005 vahvistanut yhtiön uuden perusorganisaation. Samalla hallitus on täsmentänyt johtoryhmän vastuunjakoa ja tehnyt seuraavat nimitykset.

Lue lisää


12.1.2005 Pitkän linjan TVO:lainen tuo lisää kokemusta Posivan johtoon

Posiva Oy:n uudeksi toimitusjohtajaksi nimitettiin 1.1.2005 alkaen tekniikan lisensiaatti Eero Patrakka, joka siirtyy Posivaan Teollisuuden Voima Oy:n (TVO) ydintekniikkaosaston johtajan tehtävistä. - En tule pystymetsästä, vaan tiedän aika tarkalleen mitä Posivassa tehdään, Patrakka toteaa.

Lue lisää


22.12.2004 Olkiluodossa jo 33 syvää kairanreikää

Syksyn aikana on valmistunut Olkiluodon alueelle viisi kairanreikää ja kahdelle aikaisemmin kairatulle reiälle, KR 23:lle ja KR 32:lle, on tehty jatkotutkimuksia.

Lue lisää


1.12.2004 ONKALO-tunneli edennyt 122 metrin pituuteen

Posivan ONKALOa louhitaan ja esille tulevaa kallioperää tutkitaan Posivan ja pääurakoitsija Kalliorakennus Oy:n voimin. Kolmessa vuorossa tehdyt työt ovat edenneet 122 metriin.

Lue lisää


8.10.2004 Maanalaisen tutkimustilan ONKALOn rakentaminen on edennyt tunneliin

Posivan kesällä aloittamat maanalaisen tutkimustilan rakentamistyöt ovat edenneet avoleikkauksen louhinnasta kallion sisään. Tunnelia on louhittu noin 20 metrin pituudelta ja ensimmäiset geologiset kartoitukset on kalliotilassa ehditty jo tehdä.

Lue lisää


8.10.2004 Maanalaisen tutkimustilan ONKALOn rakentaminen on edennyt tunneliin

Posivan kesällä aloittamat maanalaisen tutkimustilan rakentamistyöt ovat edenneet avoleikkauksen louhinnasta kallion sisään. Tunnelia on louhittu noin 20 metrin pituudelta ja ensimmäiset geologiset kartoitukset on kalliotilassa ehditty jo tehdä.

Lue lisää


22.9.2004 Tunnelin ensimmäinen katko räjäytettiin

Maanalaisen tutkimustilan, ONKALOn rakentamistyöt siirtyvät vähitellen maan alle, kun tunnelin ensimmäisen katkon avaus räjäytettiin tänään. Tunnelin louhinta aloitetaan varovasti, sillä ensimmäisessä katkossa kalliota louhitaan yhden neliömetrin alalta ja kolmen metrin syvyydeltä. Vähitellen aukkoa laajennetaan lopulliseen kokoonsa, jolloin tunneliaukolle tulee korkeutta lähes seitsemän metriä ja leveyttä yli viisi metriä.

Lue lisää


22.9.2004 Tunnelin ensimmäinen katko räjäytettiin

Maanalaisen tutkimustilan, ONKALOn rakentamistyöt siirtyvät vähitellen maan alle, kun tunnelin ensimmäisen katkon avaus räjäytettiin tänään. Tunnelin louhinta aloitetaan varovasti, sillä ensimmäisessä katkossa kalliota louhitaan yhden neliömetrin alalta ja kolmen metrin syvyydeltä. Vähitellen aukkoa laajennetaan lopulliseen kokoonsa, jolloin tunneliaukolle tulee korkeutta lähes seitsemän metriä ja leveyttä yli viisi metriä.

Lue lisää


29.6.2004 Maanalaisen tutkimustilan rakentamistyöt käynnistyivät Olkiluodossa

Käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoitustutkimukset siirtyivät uuteen vaiheeseen, kun hankkeesta vastaava Posiva Oy aloitti tänään maanalaisen tutkimustilan ONKALOn rakentamistyöt Olkiluodossa. Yli 500 metrin syvyyteen ulottuvan tunnelin tutkimustiloineen on arvioitu valmistuvan 2010 mennessä. ONKALOn alkupaukun laukaisijana ja rakentamistöiden käynnistäjänä toimi sosiaali- ja terveysministeri Sinikka Mönkäre.

Lue lisää


29.6.2004 Maanalaisen tutkimustilan rakentamistyöt käynnistyivät Olkiluodossa

Käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoitustutkimukset siirtyivät uuteen vaiheeseen, kun hankkeesta vastaava Posiva Oy aloitti tänään maanalaisen tutkimustilan ONKALOn rakentamistyöt Olkiluodossa. Yli 500 metrin syvyyteen ulottuvan tunnelin tutkimustiloineen on arvioitu valmistuvan 2010 mennessä. ONKALOn alkupaukun laukaisijana ja rakentamistöiden käynnistäjänä toimi sosiaali- ja terveysministeri Sinikka Mönkäre.

Lue lisää


29.3.2004 Posiva eteni tutkimustilan louhintasopimukseen

Käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituksesta vastaava Posiva Oy on allekirjoittanut urakkasopimuksen maanalaisen tutkimustilan eli ONKALOn ensimmäisestä rakennusvaiheesta. Eurajoen Olkiluotoon rakennettavan tutkimustilan pääurakoitsijaksi valittiin Kalliorakennus Oy. Yhtiöllä on monivuotinen kokemus tunnelirakentamisesta eri puolilta Suomea.

Lue lisää


22.1.2004 ONKALOn ajotunnelin ensimmäinen pilottireikä valmis

Ensimmäinen pilottireikä ONKALOn ajotunnelin kohdalle, nimeltään PH 1, kairattiin Olkiluodon kallioperään joulukuun alun ja tammikuun alun välisenä aikana.

Lue lisää


21.8.2003 Uusia kairanreikiä ONKALOn alueelle

Maanalaisen tutkimustilan eli ONKALOn suunnitellun sijaintipaikan kallioperää kartoitetaan ensi vuonna alkavaa louhintatyötä silmällä pitäen. Tutkimusalueelle on kesän aikana kairattu viisi uutta kairareikää, joiden numerot ovat KR24-KR28. ”Lisäksi saatetaan toteuttaa yhden uuden reiän, KR29:n, ja yhden vanhan reiän jatkokairaus”, kertoo geologi Kimmo Kemppainen Posivasta.

Lue lisää


13.8.2003 Eurajoen kunta antoi luvan ONKALON rakentamiseen

Eurajoen kunnan rakennuslautakunta on kokouksessaan 12.8.2003 hyväksynyt maanalaisen tutkimustilan eli ONKALOn rakennuslupahakemuksen ja antanut ONKALOlle ja aluerakentamiselle rakennusluvan. ONKALON louhintatyöt on tarkoitus aloittaa kesällä 2004, mutta aluerakentaminen käynnistyy jo syksyn kuluessa.

Lue lisää


9.6.2003 Posiva esittelee loppusijoitusta Yläneen Luontokapinetissa

Yläneen Luontokapinetissa avataan tänään käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoitusta esittelevä Ajan liittolaiset -näyttely. Siinä kerrotaan miten luonnosta löydettyjä kehityskulkuja ja malleja on voitu hyödyntää loppusijoitusratkaisun kehitystyössä. Näyttelyssä esitellään myös ensi kesänä alkavaa maanalaisen tutkimustilan eli ONKALOn rakentamista.

Lue lisää


20.5.2003 Posiva jätti tutkimustilan rakennuslupahakemuksen Eurajoen kunnalle

Käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituksesta vastaava Posiva Oy jätti tänään maanalaisen tutkimustilan eli ONKALOn rakennuslupahakemuksen Eurajoen kunnalle. Tutkimustilan avulla varmistetaan maan pinnalta tähän mennessä kairauksin saadut tulokset Olkiluodon kallioperän soveltuvuudesta loppusijoitukseen. ONKALOn rakentaminen helpottaa loppusijoitustilojen suunnittelua ja siellä tehtävillä tutkimuksilla hankitaan tietoa loppusijoituslaitoksen rakentamisluvan hakemiseksi valtioneuvostolta.

Lue lisää


7.8.2002 Posiva on muuttanut!

Posivan Helsingin toimisto on muuttanut Eurajoen Olkiluotoon kesäkuun lopussa.

Lue lisää


4.6.2002 Maanalaiseen tutkimustilaan edetään tunnelilla

Posiva aloittaa lähivuosina käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituspaikaksi valitussa Eurajoen Olkiluodossa maanalaisen tutkimustilan, ONKALOn rakentamistyöt. ONKALOn avulla hankitaan loppusijoituslaitoksen rakentamista varten yksityiskohtaista tietoa Olkiluodon kallioperästä. ONKALOn maanpintayhteyden arvioinnissa on päädytty ajotunnelin valintaan. Maanpintayhteyden suunnittelussa esillä oli myös kuiluvaihtoehto.

Lue lisää


16.4.2002 SKB jättää Tierpin

Ruotsalainen ydinjätehuoltoyhtiö SKB (Svensk kärnbränsle- hantering AB) lopettaa toimintansa Tierpissä. Tukholmasta noin 120 km pohjoiseen sijaitsevan Tierpin kunnanvaltuusto teki huhtikuun alussa kielteisen päätöksen koskien koekairauksia kuntansa alueella. Tämä johtaa SKB:n vetäytymiseen alueelta. Östhammar ja Oskarshamn ovat kuitenkin vastanneet myönteisesti SKB:n paikkatutkimussuunnitelmille, joten niiden alueilla alkavat tutkimukset jo vuoden 2002 aikana.

Lue lisää


28.9.2001 Säteilyturvakeskuksen Posivan vuosien 2001 - 2010 TKS-ohjelmaa koskeva lausunto valmistunut

Säteilyturvakeskus (STUK) arvioi lausunnossaan, että Posivan toimintaohjelma ydinjätteiden loppusijoituksen valmistelemiseksi on realistinen. STUKin mukaan rakentamislupaa varten tarvittavan tiedon ja taidon hankkiminen kestää kuitenkin kauemmin kuin tähän asti arvioidut kymmenen vuotta.

Lue lisää17.11.2000 Eurajoen kunnan päätökset käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituslaitoksesta lainmukaisia

Eurajoen kunnanvaltuuston päätökset, jotka koskivat käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituslaitosta, eivät olleet lainvastaisia. Korkein hallinto-oikeus hylkäsi Turun hallinto-oikeuden ratkaisuista tehdyt valitukset.

Lue lisää


16.11.2000 Loppusijoitus esillä ympäristömessuilla

Käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituksen tutkimusta ja toteutusta esiteltiin 18.-20.10. Helsingissä järjestetyillä Ympäristö, Yhdyskunta, Vesi&Viemäri, Jäte&Kierrätys-2000 -messuilla. Posivan loppusijoitussimulaattoriin tutustui 1700 messuvierasta. Tapahtuman järjestäjän Helsingin Messut Oy:n mukaan messuilla kävi kaikkiaan 6681 vierasta.

Lue lisää


5.9.2000 Tutustu Posivan virtausmittariin

Loppusijoituspaikan valinnassa on oleellista tuntea pohjaveden virtaukset kallion raoissa ja huokosissa. Radioaktiiviset aineet voivat kulkeutua loppusijoitustiloista maan pinnalle vain virtaavan veden kuljettamina. Posivan virtausmittari on kehitetty mittamaan pieniä veden virtauksia kallioon kairatun reiän poikki tai reiän suunnassa.

Lue lisääJaa artikkeli:
Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.
Sulje

Evästekäytännöt

Tätä sivustoa käyttämällä hyväksyt, että voimme asettaa evästeitä tietokoneellesi tai mobiililaitteeseesi.

1. Mitä evästeet ovat?

Evästeet ovat pieniä datatiedostoja, jotka siirtyvät tietokoneellesi, kun otat yhteyden johonkin verkkosivustoon. Evästeet tallentuvat selaimen käyttämien tiedostojen yhteyteen.

Lisätietoa evästeistä saat sivulta www.aboutcookies.org.

2. Miksi evästeitä käytetään?

Evästeet tunnistavat tietokoneesi, kun tulet sivustolle uudelleen. Ne muistavat myös sivustolla aikaisemmin tekemäsi valinnat ja parantavat siten sivuston käyttökokemusta. Evästeiden avulla pystyy esimerkiksi tunnistamaan käyttäjän laitteet sekä mukauttamaan mahdollisia mainoksia sivuilla sekä mahdollisissa muissa palveluissa.

3. Mitä evästeitä käytetään?

Jotkin evästeet ovat sivustomme teknisen toiminnan ja käytön vuoksi välttämättömiä. Nämä evästeet eivät kerää käyttäjästä tietoa, jota voitaisiin hyödyntää markkinoinnissa tai muistamaan käyttäjän valitsemia sivustoja.

Suorituskykyä mittaavat evästeemme keräävät tietoa siitä, miten käyttäjät käyttävät verkkosivujamme (esim. eniten käytetyt sivut, mahdolliset virheviestit). Nämä evästeet eivät kerää käyttäjistä tunnistettavia tietoja, vaan ne ovat anonyymejä ja niitä käytetään ainoastaan parantamaan nettisivujen toimivuutta.

Sivuilla olevat kolmansien osapuolten liitännäispalvelut (esim. mainokset, YouTube-videot, Google-tilastointi tai Facebook-liitännäiset) saattavat tallentaa käyttäjän tunnistamiseen käytettävää tietoa, mihin emme valitettavasti voi vaikuttaa. Jos haluat estää niitä seuraamasta liikkumistasi verkossa, voit kytkeä ns. kolmannen osapuolen evästeet pois käytöstä selaimesi asetuksista. Ohjeet löydät selaimesi ohjesivuilta.

Sivuillamme saattaa olla myös painikkeita, jotka helpottavat sisällön jakamista eri verkkoviestintäympäristöihin ja sosiaaliseen mediaan. Jos käytät näitä painikkeita, valitsemaltasi palvelulta voidaan asettaa eväste päätelaitteellesi. Nämä evästeet eivät ole hallinnassamme. Lisätietoja kolmannen osapuolen evästeiden käytöstä saat kyseisen osapuolen verkkosivulta.

4. Evästeiden hallinta ja estäminen

Jos et halua vastaanottaa evästeitä, voit muuttaa Internet-selaimesi asetuksia niin, että saat ilmoituksen aina kun evästeitä ollaan lähettämässä tietokoneellesi. Vaihtoehtoisesti voit estää evästeiden käytön kokonaan. Evästeiden käyttöä voi rajoittaa tai sen voi estää Internet-selaimen kautta (katso tarkemmat tiedot selaimen ohjeista).

Jos estät evästeiden tallennuksen tai poistat ne käytöstä, jotkin verkkosivujemme toiminnoista eivät välttämättä toimi oikein.

Sulje