Media

Ajankohtaista

30.8.2011 10.34

Bentoniitin toimintaa testataan ONKALOssa

ONKALOn maanalaisessa tutkimustilassa bentoniittisavi joutuu pian koetukselle. Syyskuussa 2011 alkavassa bentoniittikokeessa testataan miten loppusijoituslaitoksessa käytettävä puskurimateriaali toimii käytännössä.

Mitä bentoniittikokeen avulla on tarkoitus selvittää? Kehitysinsinööri Pasi Rantamäki Posivalta vastaa.

 

"Bentoniittikokeen tavoitteena on saada lisää tietoa bentoniittipuskurin alkuvaiheen toiminnasta ja soveltaa tätä tietoa isompaan mittakaavaan.  Tärkeä tavoite on myös opetella rakentamaan ja käyttäytymään ONKALOn olosuhteissa. Kyseessä on Posivan ensimmäinen laboratoriomittakaavaa suurempi koe bentoniitillä", kertoo Pasi Rantamäki.

 

rantamaki tutkimustila 1 bentoniitti web
Kehitysinsinööri Pasi Rantamäki tutkii bentoniittisaven toimintaa.

Mitä kokeessa tehdään?

 

"Olkiluodon ONKALO-tutkimustilan kallioon on porattu kaksi loppusijoitusreikää vastaavaa reikää. Reikiin asennetaan bentoniittipuskurit sekä niiden sisään ruostumattomasta teräksestä valmistetut kapselit. Reikien halkaisija on 800 mm ja syvyys on kolme metriä, joten ne ovat suunniteltuja loppusijoitusreikiä pienemmät. Kyseessä on 1/3 mittakaavan koe. Toinen kokeen rei'istä kastellaan ja toista ei. Näin tutkitaan veden vaikutusta bentoniittiin.

Reiän sisään asennettava kapseli on varustettu lämmitysvastuksilla. Näin pyritään tuottamaan saman verran lämpöä kuin mitä oikeat polttoainekapselit tuottaisivat. Koekapselin lämmitysteho on 600 wattia. Kapselin lämpötila nostetaan 90 asteeseen. Samalla mitataan bentoniitin lämpötilaa, kosteutta ja painetta. "

 

LAHM ja SIRT tutkimustila 1 web
Koereiän halkaisija on 800 mm ja syvyys 3 metriä.

Milloin kokeen tuloksia saadaan?

 

"Puskurirei'istä toinen kastellaan ja toinen jätetään silleen. Kasteltavaa reikää seurataan kahden vuoden ajan, ja toista noin viiden vuoden. Koe päättyy siis vuoden 2016 paikkeilla. Kuitenkin tietoja saadaan heti kokeen alettua ja niitä seurataan jatkuvasti."

 

Joustavaa bentoniittiä käytetään loppusijoituksessa puskurimateriaalina

 

Bentoniitti on erittäin tärkeä materiaali käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituksessa: Bentoniittipuskuri on yksi loppusijoituksen moniesteperiaatteen esteistä. Se on puskurimateriaali, jolla käytettyjä ydinpolttoainesauvoja sisältävä kuparikapseli eristetään kapselia ympäröivästä kalliosta. Loppusijoitusreikään kapselin ja kallion väliin asennetaan tiiviiksi puristetusta bentoniitista valmistettuja lohkoja.

Bentoniitti on luonnossa esiintyvä savilaji, joka paisuu moninkertaiseksi joutuessaan kosketuksiin veden kanssa ja toisaalta johtaa vettä erittäin huonosti. Paisuessaan bentoniitti siis täyttää tilan loppusijoituskapselin ympärillä. Näin bentoniitti estää veden pääsyn kuparikapselin lähelle ja toisaalta ehkäisee mahdollisessa kapselin vuototilanteessa radioaktiivisten aineiden pääsyn kallioon.

 

Kapselia ympäröivä bentoniittipuskuri suojaa kapselia myös mekaaniselta rasitukselta eli mahdolliselta kallion liikehdinnältä. Bentoniitti käyttäytyy muovailuvahan tapaan eli antaa periksi tarvittaessa, mutta pystyy myös palautumaan, koska se on elastista. Lisäksi se täyttää ja tiivistää nopeasti liikehdinnän aikana mahdollisesti syntyneet halkeamat.


Lue lisää bentoniittipuskurin toiminnasta loppusijoituksessa Posivan verkkosivuilta.

tutkimustila 1 LAHM SIRT PAUK web
Koekapselin asennus tehdään taljoilla, jotka on kiinnitetty tunnelin kattoon reikien yläpuolelle.


Palaa otsikoihinJaa artikkeli: