Media

Ajankohtaista

31.12.2012 14.35

Euroopan laajuinen geologisen loppusijoituksen tulppaus- ja sulkemisteknologiayhteistyö käynnistyi Posivan johdolla

Posiva toimii uraa uurtavan 15,7 miljoonan euron hankkeen koordinaattorina.

Neljätoista ydinjätehuollosta vastaavaa yhtiötä ja tutkimuslaitosta yhteensä kahdeksasta Euroopan maasta osallistuu kehityshankkeeseen, jonka tavoitteena on loppusijoitustilojen sulkemisteknologian testaaminen täydessä mittakaavassa. Euroopan komission ja ydinjäteyhtiöiden yhteisesti rahoittama DOPAS-projekti keskittyy erityisesti käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoitustilojen tulppien ja sulkurakenteiden kehitystyöhön. Kustannusarvioltaan 15,7 miljoonan euron hankkeen koordinaattorina toimii suomalaisyhtiö Posiva Oy.


Neljä vuotta kestävä DOPAS-projekti ("Full-Scale Demonstration Of Plugs And Seals") käynnistyi syyskuussa 2012. Euroopan komission 7. tutkimuspuiteohjelma (2007-2013) avustaa sulkemisteknologian kehittämiseen tähtäävää hanketta 8,7 miljoonalla eurolla. Euroopan komission tuki kohdistuu erityisesti tulppiin liittyvän uuden teknologian kehittämiseen ja tulppien toimintakyvyn arviointiin.


Projekti kokoaa yhteen sulkemismenetelmien suunnitteluperusteet, kehittää uutta teknologiaa ja materiaaleja tulppien ja sulkujen toteutusta varten sekä suunnittelee ja toteuttaa kokonaan tai osittain viisi tulppakoetta. Lisäksi rakennettujen tulppien toimintakykyä arvioidaan turvallisuusvaatimuksia vasten. Projektin tehtävänä on lisäksi välittää kansainvälisissä tieteellisissä tapahtumissa tietoa, kokemuksia ja toimintamalleja, joita syntyy tulppatestien tuloksina. Päätösvuonna 2016 DOPAS-projekti järjestää loppusijoitustilojen sulkemisteknologioihin keskittyvän kansainvälisen tieteellisen nimikkoseminaarin.


betonitulppa
Posivan loppusijoitustunnelin testitulppa, joka toteutetaan DOPAS-projektin puitteissa, on noin 6 metriä pitkä ja halkaisijaltaan yli 5,5 metriä.”Posiva toteuttaa osana DOPAS-hanketta loppusijoitustunnelin täyden mittakaavan tulppauskokeen Posivan maanalaisessa tutkimustilassa ONKALOssa Olkiluodossa”, kertoo hankkeen koordinaattori Johanna Hansen Posivalta. Posivan tulpan suunnittelu on jo käynnistynyt ja rakennustyöt toteutetaan vuosina 2013-2014. Suomesta mukana hankkeessa ovat myös Teknologian tutkimuskeskus (VTT) ja B+Tech Oy.


"Posivalle loppusijoitustunnelin tulppateknologian toteutuksessa on uutta ja innovatiivista myös tulpan alueen louhinta vaijerisahauksella. Tulpparatkaisussa käytetään varta vasten loppusijoitusolosuhteisiin kehitettyä matalan pH:n betonia. Uuden tyyppistä betonia käytetään, jotta loppusijoituspaikan kemialliset olosuhteet pysyvät mahdollisimman luonnonmukaisina", kuvailee Hansen.

Johanna Hansen äspö-juttuun web
DOPAS-projektia koordinoi Johanna Hansen Posivalta.dopas logoEuratom-www


Palaa otsikoihinJaa artikkeli: