Media

Ajankohtaista

31.10.2005

Geologinen malli antaa uutta tietoa kallioperästä

Posivassa saadaan marraskuussa valmiiksi Olkiluodon tutkimusalueen geologinen malli, joka kuvaa entistä paremmin alueen kivilajeja. ONKALON osalta malli valmistui 20.9. ja se esiteltiin syyskuun lopussa.

- Uudet tutkimustulokset täydentävät vuodelta 2003 peräisin olevaa Olkiluodon kalliomallia ja antavat lisäymmärrystä kallioperästä, sanoo geologian ja geofysiikan vt. päällikkö Turo Ahokas Posivasta.

Kaikki kalliomalliin liittyvä tieto on jo kerätty ja parhaillaan on menossa analysointivaihe, joka kestää pari kuukautta. Kalliomallista saatavat tutkimustulokset palvelevat ONKALOn toteutusta sekä koko loppusijoitusratkaisun kehitystyötä, pitkäaikaisturvallisuuden arviointia ja teknistä suunnittelua.

Kalliomalli tarkentuu koko ajan

Vuonna 2006 kalliomalliin yhdistetään geokemiallisen mallinnuksen, pohjaveden virtausmallinnuksen ja kalliomekaniikan mallinnuksen tulokset. Yhdistämistyötä varten Posiva on perustanut erityisen tulkinta- ja mallinnustyöryhmän OMTF:n, Olkiluoto Modelling Task Forcen, jonka tehtävänä on tuottaa yhteinen käsitys ONKALOn olosuhteista.

Pisimmälle tulosten yhdistämisessä on päästy hydrologian ja geokemian osalta. Olkiluodon saaren paleohydrologisesta ja geokemiallisesta kehityskulusta on tehty paikkatietoon sopiva yhtenäinen kuvaus.

Palaa otsikoihinJaa artikkeli: