Media

Ajankohtaista

8.8.2013 9.12

Kesäkeskiviikkojen kuumimmat kysymykset

TVO järjesti maksuttomia kesäkeskiviikkoja 3.- 31.7. Olkiluodon Vierailukeskuksessa. Kaikki ilmoittautuneet olivat tervetulleita kuulemaan TVO:n ja Posivan toiminnasta sekä osallistumaan aluekierrokseen. Lisäksi vieraat saivat omatoimisesti tutustua Vierailukeskuksen Sähköä uraanista -tiedenäyttelyyn ja kiertää tänä kesänä avatun havaintopolun.

Kesäkeskiviikko030713 2 web
Kesäkeskiviikot aloitettiin pitämällä yritysesittelyt Vierailukeskuksen auditoriossa.

Posivan näkökulmasta kuumimmat kysymykset kesäkeskiviikoilla koskivat loppusijoituskapselin kestävyyttä. Miten paljon loppusijoituskapseli painaa? Missä kapselit valmistetaan? Myös niiden varastointi aiheutti kysymyksiä. Onko loppusijoituskapseleita jo valmiina? Tämän lisäksi mietittiin, että miten paljon maksaa yhden kapselin loppusijoittaminen.


Loppusijoituskapseli koostuu kuparikapselista ja valurautaisesta sisäosasta. Loppusijoituskapselin kokonaispaino riippuu siitä, minkä laitoksen käytetty polttoaine siihen on tarkoitus sijoittaa. Olkiluoto 1 ja 2 -yksiköiden loppusijoituskapselin kokonaispaino on 24,5 tonnia. Kapselit kootaan eri valmistajien toimesta Euroopassa. Osa kapselin komponenteista valmistetaan Suomessa. Valmiita loppusijoitukseen käytettäviä kapseleita ei vielä ole. Yhden kapselin loppusijoitus maksaa hieman alle miljoona euroa.

Kesäkeskiviikko030713 1 web
Aluekierrokselle lähdettiin kahden bussin voimin melkein joka viikko suuren kiinnostuksen vuoksi.
Kesäkeskiviikko310713 1 web
Aluekierroksella käytiin TVO:n kohteiden lisäksi myös Posivan ONKALOn tutkimusalueella.

Onko Homeria näkynyt?

Homer Simpsonin työhuonetta etsittiin kovalla tohinalla lasten keskuudessa. Myös kuparikapseliin sisälle kiipeäminen oli jännittävää kun taas hissillä alas matkustaminen hämmensi pienimpiä lapsia suunnattomasti. Miten me tänne ylös jo päästiin? Voimia miteltiin useaankin otteeseen yrittämällä nostaa kuparikapselin kansi.


Kävijöitä kiinnosti Olkiluodon saaren suuruus ja se, voiko siellä kasvaneita mustikoita syödä. Kontrasti ydinvoimaloiden ja Natura-alueen välillä oli joidenkin vierailijoiden mielestä suuri.  Mustikat ja metsämansikat ovat oikein herkullisia ja niitä voi turvallisin mielin popsia myös täällä Olkiluodossa. Posiva -sana tulee sanoista "polttoaineen sijoitus vastuu". Tätäkin pohdittiin kesäkeskiviikoilla.


Kesäkeskiviikko240713 2 web
Lapset koittivat nostaa kuparikapselin kantta, mutta helpompi oli pujahtaa sisälle kapseliin.

Turvallisuutta miettimässä

Turvallisuuskysymykset nousivat esiin jatkuvasti. Miksei polttoainetta saa viedä tai tuoda Suomesta? Tuodaanko Loviisankin käytetty ydinpolttoaine tänne Olkiluotoon? Onko kuljetusta mietitty?


Suomen laki kieltää ydinjätteiden tuonnin ja viennin. Vastuu ydinjätteistä on niiden tuottajilla eli ydinjätehuoltovelvollisilla. Loviisan käytetty ydinpolttoaine tuodaan Olkiluotoon loppusijoitettavaksi. Ydinjätteiden kuljetuksesta on olemassa oma lainsäädäntönsä. Kuljetuksille asetetaan tiukat säännöt, mm. hyväksytyt säiliöt, jokaiselle kuljetukselle oma lupa ja poliisisaattue, jonka mukana on myös Säteilyturvakeskuksen valvoja. Sekä maa-, rautatie- että merikuljetukset ovat mahdollisia ja kaikille on säädetty omat normit.


Kesäkeskiviikko240713 1 web


Palaa otsikoihinJaa artikkeli: