Media

Ajankohtaista

26.3.2012 10.13

Louhinta vaihtuu ONKALOssa talo- ja rakennusteknisiin töihin

ONKALOn ajotunnelin louhinnassa saavutettiin helmikuussa nykysuunnitelmien syvin kohta 455 metrin syvyydessä. Tämä ei tarkoita sitä, että työt loppuisivat maanalaisessa tutkimustilassa. Rakentamistöissä tapahtuu kuitenkin muutos, kun pääpaino on jatkossa louhinnan sijaan rakennus- ja taloteknisissä töissä.

Miten talotekniikan työt ONKALOssa jatkuvat tästä eteenpäin, Posivan rakennuttamispäällikkö Lauri Piitari?
”Taloteknisiä töitä on tehty ONKALOssa paalulle 3 820 metriä, josta niitä jatketaan kohti ajotunnelin loppua paalulle 4 986 metriä. Talotekniikan osalta maanalaisessa tutkimustilassa tehdään LVIS-töitä.”


Mitä rakennusteknisiä töitä ONKALOssa tehdään?
”Rakennustekniset työt tehdään pääosin teknisellä tasolla (-437 metriä). Siellä tehdään turvakeskuksen betonirakenteita sekä henkilökuilun ja tuloilmakuilun alapäiden betonitöitä.

piitari4
Rakennuttamispäällikkö Lauri Piitari

Lisäksi ajotunnelin lattiaa päällystetään noin 60 metrin matkalta. Betonilattian testiversio kertoo meille paljon siitä, miten ajotunnelin lattia kannattaa päällystää. Tekniselle tasolle on jo louhittu valmiiksi yksi pysäköintihalli. Samalle tasolle louhitaan myös toinen halli, mutta sen aika on vasta taloteknisten töiden jälkeen ensi vuonna.”Louhintatyöt eivät ole siis kokonaan ohi ONKALOssa?

”ONKALOn koko laajuudesta on louhittu nyt yli 90 prosenttia. Tarvittaessa louhintoja voidaan jatkaa esimerkiksi tutkijoiden tarpeen mukaan. Tämän vuoden louhinnat ovat valmiina huhtikuussa, kun saadaan valmiiksi jälkimmäinen demonstraatiotunneli ja kaksi kuiluperää 455 metrin syvyydessä.”

Millainen on tekniselle tasolle valmistuva turvakeskus?

”Noin 150 neliön kokoiseen turvakeskukseen tulee toimisto- ja sosiaalitiloja. Tilat toimivat kokoontumispaikkana syvällä ONKALOssa, jos tunnelissa tapahtuisi jotain yllättävää. Turvakeskuksen tiloja varustellaan ennen loppusijoituksen alkua tarpeiden mukaan.”

 

Millaisen ulkoasun ajotunnelin seinät lopulta saavat?

”Tunnelin seiniä ja kattoa on ruiskubetonoitu louhinnan mukana, ja ruiskubetonointi viedään alas asti. Kyse on turvallisuudestakin: katosta ja seinistä ei saa pudota mitään tunneliin. Lattian päällystämisestä päätetään testilattian teon jälkeen.”


Kuva20


Mitä muuta tapahtuu tämän vuoden aikana ONKALO-työmaalla?

”Tavoitteenamme on, että ONKALOn henkilö- ja tuloilmakuilut saadaan nousuporattua 455 metrin syvyydestä ylöspäin 290 metrin syvyyteen tulevan kesän ja syksyn aikana.
Poistoilmakuilu on jo nousuporattu valmiiksi.  Maanalaiset työt tahdistuvat suurelta osin maanpäällisiin rakennustöihin. Tämä siksi, että nostinlaiterakennuksen toinen vaihe käynnistyy loppukesällä louhintatöillä. Henkilökuilun yläpää tulee tähän toiseen nostinlaiterakennukseen.”

Picture 083
Näkymä tekniseltä tasolta


Palaa otsikoihinJaa artikkeli: