Media

Ajankohtaista

27.10.2014 8.26

Olkiluodon luonnossa vilistää arvokasta tietoa

Pienetkin eläimet voivat kertoa isoja asioita. Ainakin yhtenä osana suuria tutkimuskokonaisuuksia. Olkiluodossa tehdään maakiitäjäistutkimusta, josta Posiva saa lisää tietoa loppusijoituksen pitkäaikaisturvallisuuden arviointiin.

Maakiitäjäinen
Yksi Olkiluodossa kiinnostava maakiitäjäinen on isosysikiitäjäinen.

Posivan suunnitellessa käytetyn ydinpolttoaineen turvallista loppusijoittamista ei kiveäkään jätetä kääntämättä eikä kovakuoriaista tutkimatta.

Olkiluodon alueelle on asetettu tänä syksynä kuoppapyydyksiä maakiitäjäisiä varten. Näitä kovakuoriaisiin kuuluvia pieniä eläimiä tutkimalla kerätään lisää tietoa liittyen radionuklidien kulkeutumismallinnukseen pintaympäristössä. Tutkimustyö kytkeytyy loppusijoituksen pitkäaikaisturvallisuuden perustelutyöhön.

”Maakiitäjäisten avulla mallinnetaan ekosysteemiä ja koko radionuklidien kulkeutumisprosessia. Emme siis mittaa radionuklidipäästöjä. Tutkimuksella hankitaan lähtötietoja, jotta tätä prosessia voidaan mallintaa”, tutkimuskoordinaattori Tuomas Pere Posivasta korostaa.

Pere-Tuomas
Posivan tutkimuskoordinaattori Tuomas Pere.

Suomesta maakiitäjäisiä tunnetaan yli 300 lajia. Näillä kovakuoriaisilla on yleensä pitkät, ohuet raajat ja ne ovat melko nopealiikkeisiä. Niiden väritys on useimmiten musta tai metallinkiiltoinen. Suurin osa niistä on petoja.

Tuoretta tietoa mallinnusketjuun

Maakiitäjäistutkimus on yksi osa laajaa mallinnusketjua. Tietyistä eläinryhmistä valitaan mallinnustutkimuksiin jokin eläin referenssitapaukseksi.

Mallinnuksessa lasketaan sitä, mikä olisi radioaktiivinen annos ihmisille ja muulle luonnolle, jos loppusijoituskapselista pääsisi vapautumaan radionuklideja.

”Posiva tekee loppusijoituslaitoksen käyttölupahakemuksen turvallisuusperusteluihin annoslaskelmia. Mallinnusketjusta puuttui tietoa maakiitäjäisten osalta”, Pere kertoo.

Maakiitäjäistutkimuksen toteuttaa Posivan toimeksiannosta ympäristöpalveluja tuottava Faunatica Oy. Olkiluodossa tehtyjen kenttätöiden aikana Faunatican asiantuntijat ovat asettaneet pyydyksiä ja ottaneet maaperänäytteitä.

Sienet

Kun eläinnäytteitä on saatu, maakiitäjäisistä selvitetään niiden biomassa per pinta-alayksikkö erilaisissa luontotyypeissä Olkiluodon alueella. Lisäksi kiinni saatujen eläinten koko mitataan ja niistä tehdään alkuaineanalyyseja.

Pere arvioi, että ensimmäisiä tutkimustuloksia maakiitäjäisistä olisi Posivan käytössä tämän vuoden loppuun mennessä.


Palaa otsikoihinJaa artikkeli: