Media

Ajankohtaista

14.6.2011 14.44

ONKALOn ajotunneli on louhittu valmiiksi

Maanalaisen tutkimustilan ONKALOn ajotunnelin louhinta on valmis tekniselle tasolle 438 metrin syvyyteen. Tunneliurakka 5 valmistui louhintojen osalta 6. kesäkuuta. Kesän aikana ONKALOssa tehdään vielä urakkaan kuuluvaa pulttausta ja ruiskubetonointia.

Posivan rakennusvalvojan Kimmo Lehtolan mukaan tunneliurakka 5 valmistui alkuperäisen aikataulun mukaisesti. Louhintaurakoitsijana toimia Destia.


Posivalle erittäin tärkeiden demonstraatiotilojen keskustunneli on myös louhittu ONKALOssa valmiiksi. Noin 70 metriä pitkä, 8,5 metriä leveä ja hieman yli 6 metriä korkea tunneli johdattaa louhijat ja tutkijat Demonstraatiotunneli 1:een ja 2:een.


Lähes 50 metriä pitkä Demonstraatiotunneli 1 on suunnitelmien mukaan valmis tutkimustilaksi juhannukseen mennessä. Demonstraatiotunneli 2:n louhinta on määrä aloittaa heinäkuun puoliväliin mennessä. 120-metrisen tunnelin on arvioitu valmistuvan joulukuun 2011 alkupuolella.


Molempiin demotunneleihin tehdään noin kahdeksan metriä syviä ja halkaisijaltaan noin 1,8-metrisiä loppusijoituskapselin testireikiä.

Demonstraatiotilojen avulla Posiva osoittaa, että loppusijoitustunnelit osataan louhia ja niissä tehdä tarvittavia tutkimuksia. Samalla todistetaan, että turvallinen loppusijoitus voidaan toteuttaa suunnitellulla pystysijoitusvaihtoehdolla.


Kuilut nousuporataan valmiiksi


Kesäkuun lopussa ONKALOssa alkaa poistoilmakuilun nousuporaus. Kaikki kolme ONKALOn kuilua (poistoilma-, tuloilma- ja henkilökuilu) nousuporataan kesän ja alkusyksyn aikana 438 metrin syvyydestä ylöspäin 290 metrin syvyyteen. 


Nousuporaukset tekee ruotsalainen Bergteamet AB. Nousuporausten valmistuttua maanalaisen tutkimustilan kaikki kuilut on porattu alhaalta maanpinnalle asti.

”ONKALOn ilmanvaihto käännetään tulevana talvena toimimaan suunnitellulla tavalla. Ilma kulkee silloin siis piakkoin valmistuvan IV-laitoksen kautta”, Lehtola kertoo.


Vaikka ONKALOn louhinta on nyt saavuttanut tutkimustason 438 metrin syvyydessä, maanalainen tutkimustila ei ole läheskään valmis. Louhintaa tehdään vielä paljon tulevina vuosina. Lehtolan mukaan tulevien louhintojen aikataulu täsmentyy kesän aikana.


demo2 web

demo12 web

Palaa otsikoihinJaa artikkeli: