Media

Ajankohtaista

13.9.2013 13.38

ONKALOssa louhitaan tunneleita tärkeää tulppauskoetta varten

Maanalaisessa tutkimustilassa ONKALOssa louhitaan kahta uutta tunnelia tulppauskokeen tarpeisiin. Loppusijoitustunnelin sulkeva betonitulppa on tarkoitus valaa ensimmäistä kertaa Olkiluodossa ensi vuoden aikana.

Millaiset tunnelit ONKALOssa louhitaan ja mihin, Posivan kehitysinsinööri Petri Koho?

”Tunnelit louhitaan 420 metrin syvyydessä demonstraatiotunneleiden 1 ja 2 viereen. Tulppatunnelit on nimetty demonstraatiotunneli 3:ksi ja 4:ksi. Tunneleista on tarkoitus louhia noin 25 metriä pitkiä, mutta lopullinen pituus määräytyy sen mukaan, mihin kohtaan teräsbetoninen tulppa tulee. Louhintatyöstä vastaa Lännen Kaivuu ja Louhinta Oy."
koho3 web
Kehitysinsinööri Petri Koho.

Millä aikataululla töitä Olkiluodossa tehdään?

”Tunnelit on louhittu tämän hetken arvion mukaan joulukuun puoliväliin mennessä. Toiseen tunneleista louhitaan erikseen tulpalle paikka ensi vuoden alussa. Kokeen rakentamisen aikana kokeen monitorointiin tarvittavat instrumentit asennetaan paikoilleen tunnelin täyttömateriaaliin ja tulpan tukirakenteisiin. Nykysuunnitelmien mukaan varsinainen tulppa valetaan keväällä 2014.”

Miten tunnelit palvelevat tulppauskoetta?

”Toiseen tunneleista tehdään järeä teräsbetoninen tulppa. Lisäksi tunneli täytetään aidon loppusijoitustunnelin tapaan. Tulppatunnelia monitoroidaan testin ajan toisen tunnelin kautta. Tulpan taakse jäävässä tunneliosuudessa paine nostetaan keinotekoisesti loppusijoitustunneleiden paineolosuhteita vastaavaksi. Tällöin tulppaan kohdistuu sekä pohjaveden että tunnelitäytön aiheuttama paine.”

Mitä tietoa tulppauskokeella kerätään?

”Testaamme ONKALOssa tulpan rakennettavuutta. Tavoitteena on hankkia tietoja ja kokemusta täyden mittakaavan tulpan rakentamisesta. Olennaista on myös osoittaa tulpan paineenkesto ja vesitiiveys.”
Onkalon demonstr POPLU web

Palaa otsikoihinJaa artikkeli: