Media

Ajankohtaista

24.6.2010 13.12

Pohjantervajaisjuhlassa korostettiin ONKALOn ainutlaatuisuutta

Posiva järjesti ONKALOn pohjantervajaisjuhlan Olkiluodossa torstaina 17.6.2010.

Loppusijoitussyvyydellä (-420 metriä) tervattiin loppusijoitussyvyydeltä irrotettu iso kivi. Päätervaajana toimi työ- ja elinkeinoministeriön kansliapäällikkö Erkki Virtanen.

Loppusijoitussyvyyden saavuttamiseksi järjestettyyn ONKALOn pohjantervajaisjuhlaan osallistui lähes sata kutsuvierasta ympäri Suomea. Juhlapuheen pitänyt kansliapäällikkö Erkki Virtanen korosti maanalaisen tutkimustilan merkitystä käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoitukseen. Vastaavaa maanalaista rakennusprojektia ei ole tehty aiemmin missään muualla maailmassa.

 

virtanen”Hanke on edellyttänyt paljon suomalaista osaamista, ja tämä osaaminen on käytössä myös jatkossa. Seuraava merkittävä etappi on rakentamislupahakemus, josta on tarkoitus tehdä päätös vuonna 2013”, Virtanen sanoi puheessaan.

 

Posivan toimitusjohtaja Reijo Sundell muistutti juhlassa, että vaikka loppusijoitusprojektissa tietoa on hankittu jo paljon, Posiva kerää tarvittavia tietoa ennen loppusijoituslaitoksen rakentamislupahakemuksen jättämistä. Posivan on määrä jättää rakentamislupahakemus vuoden 2012 lopussa.

 

Suomi tunnetaan ONKALOsta

äikäsPosivan varatoimitusjohtaja Timo Äikäs kävi puheessaan läpi ONKALOn monipolvisen tarinan. Kun valmista mallia ONKALOlle ei ollut olemassa, Posivan asiantuntijat selvittivät lukuisia eri vaihtoehtoja ONKALOn suunnittelun ja toteutuksen osalta. Suunnitelmia on myös tarkennettu näkemysten karttuessa. Esimerkiksi maanalaisen tutkimustilan layoutia on muutettu moneen kertaan.

 

”Oleellista on ollut, että organisaatio on pystynyt oppimaan koko ajan uutta”, Äikäs mietti.

 

Hän korosti Posivan tehneen vuosien varrella monia merkittäviä päätöksiä. Yksi tällainen oli ottaa ONKALOn pääurakointi välillä Posivalle itselleen. Äikäksen mukaan ONKALO tullaan muistamaan nimenä vielä pitkään. Siitä on muodostunut kansainvälisesti tunnettu brändi. ONKALO on nimi, jolla maailmalla kutsutaan koko suomalaista loppusijoitusta.

 


ONKALO-kierros avasi käytännön työtä

vieraat koneillaOsa juhlavieraista aloitti juhlapäivän kierroksella ONKALO-työmaalle. Vieraat kävivät sisällä ONKALOssa, jossa Posivan asiantuntijat kertoivat maanalaisen tutkimustilan louhinnasta ja maan alla tehtävistä tutkimuksista.

 

ONKALO-kierroksella tutustuttiin tämän jälkeen louhinnassa käytettäviin koneisiin ja niiden ominaisuuksiin. Kierros päättyi tutkimushalliin, jossa vieraille esiteltiin Olkiluodon kalliosta ylösnostettuja kairasydännäytteitä ja kerrottiin näytteiden analysoinnista. Vieraita kiinnosti kovasti se, mitä kairasydännäytteet osaavat kertoa Olkiluodon kallioperästä ja sen historiasta.


ONKALO -420 juhla kuvin

vieraat tutustumassa tunneliin
Muun muassa geologi Juhani Norokallio oli esittelemässä ONKALOa kutsuvieraille

vieraat tutkimushallilla
Geologi Tuomas Pere esitteli kairasydännäytteitä vieraille tutkimushallilla.

Posiva tervaajat

ONKALOn pohjanervaajina toimivat työ- ja elinkeinoministeriön teollisuusneuvos Riku Huttunen, työ- ja elinkeinoministeriön kansliapäällikkö Erkki Virtanen, Posivan toimitusjohtaja Reijo Sundell,Eurajoen kunnanvaltuuston puheenjohtaja Vesa Jalonen, TVO:n toimitusjohtaja Jarmo Tanhua, Fortum Oyj:n  johtaja Pekka Leskelä, Posivan päägeologi Liisa Wikström, Posivan rakennusjohtjaa Pertti Huovinen sekä Posivan varatoimitusjohtaja Timo Äikäs.


17.6.2010 Pohjantervajaisissa työ- ja elinkeinoministeriön kansliapäällikkö Erkki Virtanen tervaamassa
Päätervaajana toimi työ- ja elinkeinoministeriön kansliapäällikkö Erkki Virtanen.

auditorio2
Juhlapuheet pidettiin Olkiluodon Vierailukeskuksen auditoriossa.

juhlijoita
Juhlapuheiden jälkeen nautittiin maittava illallinen.

vannas ja palonen
Illallisen lomassa vieraita viihdytti taikuri-koomikko Martti Vannas.

Palaa otsikoihinJaa artikkeli: