Media

Ajankohtaista

4.5.2012 15.37

Posiva kerää prototyypillä tietoa loppusijoituskapseleiden asentamisesta

Ensi vuoden alkupuolella Olkiluotoon on tulossa laite, jollaista ei ole rakennettu koskaan missään päin maailmaa. Loppusijoituskapselin siirto- ja asennuslaitteen prototyypillä Posiva pääsee aidoissa olosuhteissa testaamaan kapselin asentamissuunnitelmien toimivuutta.

Mitä tietoa Posiva kerää uudella laitteella, suunnittelupäällikkö Petteri Vuorio Posivasta?
”Keräämme tietoa muun muassa laitteen liikenopeuksista ja eri toimenpiteiden raja-arvoista loppusijoitustunnelissa. Tarvitsemme myös tietoa siitä, voidaanko loppusijoituskapseleiden asennustoleranssit käytännössä saavuttaa. Prototyypistä saamme lisätietoa lopullisen siirto- ja asennuslaitteen valmistamiseen sekä kokemuksia valmistuksen laadunvarmistusmenettelyistä.”


Minkä kokoinen prototyyppi on?
”Se tulee olemaan noin 11 metriä pitkä, noin 3,4 metriä korkea ja kolmisen metriä leveä. Se painaa noin sata tonnia. Laitteen valmistaa Hollming Works Oy:n Porin yksikkö.”

vuorio3
Suunnittelupäällikkö Petteri Vuorio
KSAA asen. 19.1.-12
Kapselin asennusajoneuvo asentamassa

Onko laitteelle olemassa mallia missään?
”Ruotsalaiset ydinjätehuollon toteuttajat ovat aiemmin suunnitelleet omiin tarpeisiinsa sopivaa asennuslaitetta, mutta meille rakennettavasta laitteesta tulee aivan omanlaisensa ja juuri meidän tarpeisiimme tehty.”

Millaisia vaatimuksia loppusijoituskapselin siirto- ja asennuslaitteen prototyypin toimivuudelle on asetettu?
”Sen on oltava mahdollisimman pieni, jottei loppusijoitustunneleiden suunniteltua kokoa tarvitse sen takia suurentaa. Toisaalta loppusijoituskapselin mitat rajoittavat laitteen minimikokoa´. Laitteen suunnittelussa on myös huomioitava, että varsinaiset loppusijoituskapselit säteilevät merkittävästi asennusvaiheessa. Asennuslaitteessa on siis oltava loppusijoitusta helpottavia etätoimintoja, esimerkiksi kameroita sopivissa kohdissa. Täytyy myös muistaa, että kyseessä on ydintekninen laite, jonka valmistuksen laatuvaatimukset ovat tavallista korkeammat ja dokumentaatio rakentamisen aikana normaalia yksityiskohtaisempaa.”

Millä aikataululla laite on tulossa Olkiluotoon?
”Jos laitteen rakentaja pääsee tekemään tehdastestejä vuodenvaihteessa 2012–2013, sen luovutus Posivalle voisi tapahtua alkuvuodesta 2013. Tunneliolosuhteissa prototyyppiä päästäisiin tällöin käyttämään kesällä 2013.”

KSAA kulj. 19.1.-12
Kapselin asennusajoneuvo kapseli kyydissä

 


Palaa otsikoihinJaa artikkeli: