Media

Ajankohtaista

11.12.2014 9.29

Suuren muutoksen edessä

Toimitusjohtaja Janne Mokka sanoo Posivan isona haasteena olevan pitkäjänteisten loppusijoitussuunnitelmien muuttaminen rakentamistyöksi. Uuden toimitusjohtajan tavoite on johdattaa Posiva loppusijoitusvaiheeseen.

Toimitusjohtajat web
Vasemmalla Posivan uusi toimitusjohtaja Janne Mokka ja oikealla hänen edeltäjänsä Reijo Sundell.

Yrityksen toimitusjohtajan vaihtuessa on helppo puhua muutostilanteesta. Posiva on muutoksen edessä muutenkin kuin uuden toimitusjohtajan osalta.

Posiva on jo osaksi muuttunut ja muuttuu edelleen tutkimusyrityksestä loppusijoituslaitoksen toteuttajaksi. Olkiluodossa tehdään jatkossakin suunnittelu- ja tutkimustyötä, mutta painopiste kääntyy yhä enemmän kohti loppusijoituslaitoksen ja -tilojen rakentamista.

”Aloitan uudessa tehtävässäni todella mielenkiintoisessa vaiheessa. Maailma on muuttunut ympärillä, mutta Posivan loppusijoitussuunnitelmat ovat pysyneet. Nyt on haasteena muuttaa nämä suunnitelmat toteutukseksi”, joulukuun alussa Posivan toimitusjohtajana aloittanut Janne Mokka sanoo.

”Visioni on, että loppusijoitusohjelma etenee minun aikanani loppusijoitusvaiheeseen”, hän jatkaa.

Mokka (42) siirtyi Posivaan TVO:sta OL4:n osastonjohtajan tehtävästä. Mokan edeltäjä Reijo Sundell toimii Posivassa johtavana asiantuntijana eläkkeelle jääntiinsä saakka.

Osaavan ja sitoutuneen henkilöstön ohjaaja

Mokka sanoo, että Posivassa kiehtoo valtavan suuri ja haasteellinen rakennusprojekti. Toisaalta eteen tulee iso arvokysymys: käytetystä ydinpolttoaineesta tulee huolehtia turvallisella tavalla.

”Suomalaista loppusijoitusprojektia on aina leimannut suunnitelmallisuus. Työtä on tehty pitkäjänteisesti ja rahaa kerätty loppusijoitukseen jo etukäteen.”

Mokka sanoo saaneensa TVO-vuosinaan käsityksen Posivan toiminnasta. Lisäapua tuo tehtävänsä jättänyt toimitusjohtaja, jonka lähes nelikymmenvuotinen kokemus ydinvoima-alalta on uuden toimitusjohtajan käytössä.

”Avun tarjoamisen lisäksi on ajatuksena, että kokemustani voidaan hyödyntää joissakin haasteellisissa työtehtävissä kevään 2015 aikana”, Sundell toteaa.

Janne Mokka kuvaa Posivan henkilöstöä osaavaksi ja sitoutuneeksi.

”Toimitusjohtajan tehtävä on ohjata tätä osaajajoukkoa yhteisten tavoitteiden mukaisesti”, hän näkee.

Rakentamisluvan saaminen on iso askel

TVO-vuosinaan Mokka on ollut suunnittelemassa ydinvoimalaa ja mukana voimalan käyttötoiminnassa. Sundell pitää arvokkaana asiana, että uudella toimitusjohtajalla on ydinlaitososaamista, sillä loppusijoitus- ja kapselointilaitokset ovat valmistuessaan ydinlaitoksia.

”Ydinlaitosten rakentamisen alkaessa haemme kokemuksia TVO:n puolelta. Yhteistyö TVO:n kanssa lisääntyy, kun olemme lähellä samankaltaista rakennustoimintaa”, Mokka arvioi.

Tuore toimitusjohtaja pitää seuraavana suurena askeleena loppusijoituslaitoksen rakentamisluvan saamista. Hän odottaa Posivan saavan sen keväällä 2015.

”Luvan saaminen on myönteisellä tavalla iso asia loppusijoituskonseptin turvallisuuden osalta.”

CEO Janne Mokka
Posivan toimitusjohtaja Janne Mokka

Millaisena uusi toimitusjohtaja näkee Posivan, kun ajatuksia siirretään luvan saamisesta kymmenen vuotta eteenpäin?

”Loppusijoitustoiminnan pitäisi olla käynnissä. Rakennamme maan alle lisää loppusijoitustilaa ja kehitämme edelleen loppusijoituksen tapoja. Teemme silloin myös tutkimustyötä”, Mokka miettii.
Palaa otsikoihinJaa artikkeli: