Media

Ajankohtaista

11.12.2009 12.00

Tiedote: Posivan ONKALOa on louhittu neljä kilometriä

Olkiluodon kallioperään louhittavan ONKALOn ajotunneli on edennyt neljä kilometriä lähes 400 metrin syvyyteen. Suunniteltu loppusijoitussyvyys – 420 metriä – saavutetaan ensi vuoden alkupuolella. Tällöin paneudutaan muun muassa louhintatekniikan ja -menettelyjen soveltamiseen loppusijoitustiloissa.

Loppusijoitussyvyydelle tullaan louhimaan koetunnelit loppusijoitustunnelin mitoituksella ja vaatimuksilla. Päätavoitteena on osoittaa käytännön esimerkin avulla, miten loppusijoitustunnelit ja -kapselireiät toteutetaan turvallisuusvaatimusten mukaisesti.

 

Koetunneleiden lisäksi syvälle kallioon louhitaan kuiluja ja teknisiä kalliotiloja. Suunnitellut louhintatyöt saadaan päätökseen vuoden 2011 loppuun mennessä. Tällöin ajotunneli ja kuilut ulottuvat 437 metrin syvyyteen

 

ONKALOn toteutuksessa otetaan huomioon ydinjätelaitokselle asetetut vaatimukset. Siksi ONKALOn toteutussuunnittelu on tehty tiiviissä kanssakäymisessä koko loppusijoituslaitosta koskevan suunnittelun kanssa. Tavoitteena on, että ONKALOa varten rakennetut tilat voidaan liittää aikanaan kulkureitteinä ja aputiloina osaksi loppusijoitustiloja.

 

Posiva jättää käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituslaitoksen rakentamislupahakemuksen valtioneuvostolle vuonna 2012. Tavoitteena on, että ensimmäiset käytetyt ydinpolttoaineniput voidaan loppusijoittaa nykyisen aikataulun mukaisesti Olkiluodon kallioperään vuonna 2020.

 


Palaa otsikoihinJaa artikkeli: