Media

Ajankohtaista

25.6.2013 7.58

Vierailukeskuksen polulla voi tutustua Olkiluodon geologiaan

Olkiluodon vierailukeskuksen ympäristöön on kesäkuussa avattu uusi havaintopolku. Polku kiertää noin kilometrin matkan meren rannassa ja metsässä helppokulkuisessa maastossa. "Loistava kohde isoille ja pienille retkeilijöille," vinkkaa Posivan geologi Jyrki Liimatainen.

Havaintopolun avajaisissa tutkittiin kiviä ja kaloja

Luonto antoi parastaan Olkiluodon uuteen havaintopolkuun tutustuneille, sillä luontopolun avajaisaamuna aurinko paistoi ja lämpömittari huiteli 25 asteen tuntumassa.  Paikalle saapui eri-ikäisiä "havainnoitsijoita" ammentamaan tietämystään Olkiluodon luonnosta ja luontoa kartoittavasta systemaattisesta ympäristötarkkailusta. 

 

voimaa luonnosta meri web
Havaintopolun reitti kulkee meren rannasta metsään.

Posivalla työskentelevä geologi Jyrki Liimatainen sai vastailla monenlaisiin kysymyksiin "Ihmiset olivat kiinnostuneita Olkiluodon kallioperästä ja kyselivät kuinka syvällä siellä ONKALOssa ollaan," kertoi Jyrki. "Täällä polun varrella olevista opastauluista löytyy hyvää tietoa sekä geologiasta että muista ympäristöasioista."

 

kairasydannaytteet web
Havaintopolulla voi tutustua myös Olkiluodon kallioperän tutkimuksiin.

Havaintopolun avajaispäivänä 8. kesäkuuta vierailukeskuksessa oli erikoisohjelmaa. Olkiluodossa kasvatetut täpläravut, sammet, ahvenet ja siiat kiinnostivat erityisesti tapahtumaan saapuneita lapsia. Sammen erikoinen, pitkulainen olemus ja viiksikarvat herättivät akvaarioelämää seuranneissa huvittuneisuutta. Lapsille oli järjestetty myös kivimaalausta, jossa kukin sai tehdä luonnon kivistä oman näköisensä paperipainon. Hieman vanhemmalle sukupolvelle oli vuorostaan tarjolla kalan perkuun alkeita sekä erilaisia kesäisiä reseptivinkkejä.

 

IMG 0043
Olkiluodon voimalaitoksen lämmintä jäähdytysvettä hyödynnetään muun muassa sampien kasvatuksessa.

Olkiluodon havaintopolku on mainio retkikohde

Vierailukeskuksen läheisyyteen rakennetun havaintopolun varrelle on pystytetty useita alueen linnustoa, kasvillisuutta, eläimistöä, ympäristötarkkailua, kallioperää ja kairauksia käsitteleviä infotauluja. Polku kiertää noin kilometrin lenkin meren rantaa ja Natura-aluetta sivuten.

 

Iso ja pieni geologi web suuri2
Tulevaisuuden geologi tutustuu kivinäytteisiin geologi Jyrki Liimataisen opastuksella.

Uuteen havaintopolkuun tutustuminen kannattaa. Geologi Jyrki Liimatainen vinkkaa, että polulta aukeavat hienot maisemat merelle. "Rannikolla ei kovin monessa paikassa pääse rantaan saakka, mutta täällä saa mukavasti liikkua ja maisemat ovat hienot."  Reitti on lisäksi sopivan lyhyt, jotta sen jaksaa kiertää pientenkin lasten kanssa. "Olkiluodon havaintopolkuretki on hyvä tapa tutustua rannikon luontoon ja geologiaan", suosittelee itsekin luontoretkeilyä harrastava Jyrki.

 

Polulla voi seikkailla kesäkaudella vierailukeskuksen aukioloaikojen mukaan. Vierailukeskus on auki päivittäin klo 10-20.

 


Palaa otsikoihinJaa artikkeli: