Media

Ajankohtaista

17.7.2012 13.48

Olkiluodossa keskusteltiin luottamuksesta loppusijoitukseen

Olkiluodon vierailukeskuksen terassilla keskusteltiin tiistaina 17.7. luottamuksesta loppusijoitukseen. Aihe on ajankohtainen, sillä Posiva jättää käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituslaitoksen rakentamislupahakemuksen kuluvan vuoden aikana. Loppusijoituksen turvallisuusperustelu käsittää merkittävän osan lupahakemuksen dokumentaatiosta.

SuomiAreenaan kuuluva keskustelu keräsi paikalle yli 100 kuulijaa, Porista, Eurajoelta ja Raumalta. Porilaisen murrekirjailija Elina Wallinin juontamassa keskustelussa päästiin ainakin yhdessä asiassa niin panelistien kuin yleisön kesken lähestulkoon yksimielisyyteen: kansalaisen luottamus ei perustu niinkään tietoon, vaan ihmisiin, jotka asiantuntijoina esiintyvät ja tunteita herättävät.

Ohessa joitakin poimintoja käydystä keskustelusta:

Areena2
Panelistit ja kuulijat aurinkoisella terassilla

JamiJokinen2

Länsi-Suomi-lehden Ympäristö-toimittaja Jami Jokinen: "lehtimiehenä ei tarvitse olla luottamuksesta mitään mieltä... mutta Olkiluodon kallioperä on ainakin parhaiten tunnettua Olkiluodossa".


VesaJalonenEurajoen Kunnanvaltuuston puheenjohtaja Vesa Jalonen: " Eurajoella on eletty ydinvoiman - ja jätteen kanssa niin pitkään, että luottamusta on ehtinyt muodostua."

SusannaHuovinenKansanedustaja Susanna Huovinen: "olen vastustanut ydinvoimaa lähinnä ydinjätteiden takia, mutta olen iloinen siitä, että vakavaa asiaa halutaan hoitaa vastuullisesti".

ReijoSundellPosivan toimitusjohtaja Reijo Sundell: "olen työskennellyt ydinvoima-alalla 37 vuotta ja tiedän kuinka turvallisuus asetetaan kaikessa toiminnassa etusijalle. Luotan loppusijoituksen moniesteperiaatteeseen."


eLINAwALLIN

Murrekirjailija, juontaja Elina Wallin: " eivätkö vaaleanpunaiseen vivahtavat
loppusijoituskapselit ole lisänneet naisten luottamusta loppusijoitukseen?"Jami Jokinen: "kysymys ei ole siitä, luotetaanko siihen mitä insinööri tai geologi sanoo, vaan kaikkiin niihin ihmisiin, jotka työskentelevät tässä ketjussa"

Vesa Jalonen: "uskon, että ydinjäte otetaan joskus ylös, mutta kun neljä kilometriä tunnelia on täytetty, ei jätettä haeta takaisin hetken mielijohteesta.
VesajaJami4
HuvinenSundell

Susanna Huovinen: "avattavuus ei tarkoita pyörö- ja liukuovitekniikkaa loppusijoitustiloihin"

Reijo Sundell: "kallioperän käyttäytyminen tunnetaan ja yli miljardin vuoden historia on luettavissa kallion rakenteista."

Porukka
Jami Jokinen: "kansanedustajat eivät tee päätöksiä sen mukaan, miten ihmiset nuijasodassa käyttäytyivät."

Vesa Jalonen: "eurajokilaiset ovat saaneet hyvää ydinvoimasta ja jätteestä, ei sitä voida kieltää, mutta ei sitä ole syytä hävetäkään."

Susanna Huovinen: "eikö saa olla epäileväinen ydinteknologiaa kohtaan? Sehän asettaa riman vain korkeammalle."

Reijo Sundell: "pohjaveden liikkeen hitaus ja kallion eheys varmistetaan tutkimuksilla."


Juhani Itämies (yleisön puolelta, alla kuvassa): "kyllä tähän turvallisuuteen voisi luottaakin, mutta konkreettista tietoa säteilyn suojaetäisyyksistä kaivataan."
JuhaniItamies

Palaa otsikoihinJaa artikkeli: