Media

Tiedotteet

29.4.2020 Posivan vuosiraportti 2019 on julkaistu

Meillä on ratkaisu käytetyn polttoaineen loppusijoittamiseen. Posiva on nyt loppusijoituksen kansainvälinen suunnannäyttäjä.

Lue lisää

 

Posiva aloittaa kapselointilaitoksen rakentamisen Olkiluodossa

Posiva on päättänyt toteuttaa käytetyn polttoaineen käsittelyyn tarkoitetun tuotantolaitoksen, johon kuuluvat kapselointilaitos ja loppusijoituslaitos. Kapselointilaitoksen rakentamisen lisäksi asennetaan myös loppusijoituksen aloittamiseen tarvittavat järjestelmät ONKALOon®.

Lue lisää

 

3.5.2017 Suomalainen loppusijoitusosaaminen kiinnostaa maailmalla

Posiva Oy:n käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoitusosaaminen on herättänyt runsaasti kansainvälistä kysyntää. Posiva Solutions Oy:llä, Posivan tytäryhtiöllä, on asiakkaita sekä Suomesta että muualta maailmasta.

Lue lisää


29.11.2016 Posivan loppusijoituslaitoksen ensimmäiset louhintatyöt alkavat - urakoitsijana YIT

Posiva Oy ja YIT Rakennus Oy ovat tänään allekirjoittaneet sopimuksen Posivan loppusijoituslaitoksen ensimmäisten tunnelien louhintaurakasta. Sopimuksen arvo on noin 20 miljoonaa euroa ja sen arvioitu työllistämisvaikutus, aliurakoitsijat mukaan lukien, on noin 100 - 125 henkilötyövuotta.

Lue lisää


14.10.2016 Tsekkiläinen SÚRAO hyödyntää käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoitushankkeessaan suomalaista osaamista

Tsekkiläinen radioaktiivisten jätteiden loppusijoituksesta vastaava organisaatio SÚRAO hankkii Posivan loppusijoitushankkeen aikana kertynyttä osaamista Tsekin käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoitusprojektia varten. Palvelusopimus on tehty neljäksi vuodeksi ja sen arvo on 2,75 miljoonaa euroa.

Lue lisää


7.9.2016 Uudentyyppinen tutkimusprojekti Grönlannin jäätiköllä Suomen (Posiva), Ruotsin (SKB) ja Kanadan (NWMO) ydinjätehuoltoyhtiöiden yhteistyönä saatiin valmiiksi

Kansainvälisen tutkijaryhmän Grönlannissa toteuttama viisivuotinen tutkimusprojekti lisäsi ymmärrystä jäätikköprosesseista.

Lue lisää


22.6.2016 Posiva Solutions toimittaa asiantuntijapalveluita Fennovoimalle

Posiva Solutions on sopinut käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoitukseen liittyvien asiantuntijapalveluiden toimittamisesta Fennovoimalle. Yhtiö hyödyntää palveluliiketoiminnassaan emoyhtiönsä Posivan osaamista ja kokemusta, joka on syntynyt vuosikymmenten tutkimustyön tuloksena vastuullisen loppusijoitusratkaisun kehittämisessä Posivan omistajien TVO:n ja Fortumin Olkiluodon ja Loviisan ydinvoimalaitosten käytetylle polttoaineelle.

Lue lisää


14.6.2016 Posiva Solutions aloittaa toimintansa

Posiva Oy on perustanut palveluliiketoimintaan keskittyvän tytäryhtiön Posiva Solutions Oy:n.

Lue lisää


29.2.2016 Mika Pohjosesta Posiva Oy:n myyntijohtaja

Mika Pohjonen on nimitetty Posiva Oy:n myyntijohtajaksi 7.3.2016 alkaen.

Lue lisää


9.2.2016 Posivan tutkimustila ONKALOn seuraava louhintaurakka YIT:lle

Posiva Oy ja YIT Rakennus Oy ovat allekirjoittaneet sopimuksen Olkiluodossa sijaitsevan maanalaisen kallioperän tutkimustila ONKALOn seuraavasta louhintaosuudesta. ONKALOn kalliotiloja hyödynnetään paitsi tutkimus- ja testaustarkoituksiin myöhemmin myös käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituslaitoksen rakentamisessa ja käytössä.

Lue lisää


22.12.2015 KONE toimittaa henkilöhissin Posivan loppusijoituslaitoksen maanalaiseen kuiluun

KONE toimittaa henkilöhissin Posivan loppusijoituslaitoksen maanalaiseen kuiluun Posiva Oy ja KONE Hissit Oy ovat allekirjoittaneet sopimuksen henkilöhissin toimittamisesta Posivan käytetyn polttoaineen loppusijoituslaitokseen Olkiluotoon. Yli 400 metrin syvyyteen kulkevan hissin suunnittelu ja valmistus ovat merkittäviä vaiheita loppusijoituslaitoksen rakentamisessa. Henkilöhississä käytetään KONEen edistyksellistä UltraRope® -köysiteknologiaa.

Lue lisää


12.11.2015 Posiva sai rakentamisluvan käytetyn polttoaineen loppusijoituslaitokselle

Valtioneuvosto on tänään myöntänyt Posivalle luvan käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituslaitoksen rakentamiselle. Laajamittaisen ja monialaisen tutkimuksen ja kehityksen jälkeen Posiva voi nyt edetä kehittämänsä ratkaisun mukaisen loppusijoituslaitoksen rakentamiseen Olkiluotoon. Olkiluodon ja Loviisan ydinvoimalaitoksilla syntyneen käytetyn polttoaineen loppusijoitus suomalaiseen peruskallioon on tarkoitus aloittaa 2020-luvun alkupuolella.

Lue lisää


5.11.2015 Posiva tähtää vientimarkkinoille

Suomalainen ydinjätehuollon asiantuntijayhtiö Posiva Oy on uraauurtavan tutkimus- ja kehitystyön tuloksena kehittänyt käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoitusratkaisun, joka herättää suurta maailmanlaatuista mielenkiintoa. Vuosikymmenten aikana kertynyt erikoisosaaminen on nyt tarkoitus hyödyntää palveluliiketoimintana, jolla Posiva tähtää kansainvälisille markkinoille.

Lue lisää


22.5.2015 ONKALOn nostinlaiterakennus harjakorkeuteen

Olkiluodossa sijaitsevan ONKALOn nostinlaiterakennuksen toisen vaiheen urakka on edennyt harjakorkeuteen. Nostinlaiterakennukseen on urakan valmistuttua mahdollisuus asentaa ONKALOn maanalaisiin tiloihin kulkeva henkilöhissi. Henkilöhissi tarjoaa pääasiallisen kulkuyhteyden käytetyn ydin-polttoaineen loppusijoituksen tutkimustunneliin, joka ulottuu vajaan 450 metrin syvyyteen.

Lue lisää


23.10.2014 Janne Mokka nimitetty Posivan toimitusjohtajaksi

Posiva Oy:n hallitus on nimittänyt Janne Mokan yhtiön toimitusjohtajaksi 1.12.2014 alkaen. Mokka siirtyy tehtävään Teollisuuden Voiman (TVO) OL4-projektijohtajan tehtävistä.

Lue lisää


1.7.2014 Posivan 10-vuotiaassa ONKALOssa viimeistellään taloteknisiä töitä ja ONKALO-alueella testataan loppusijoituslaitteiden prototyyppejä

ONKALOssa on rakennettu ja tehty tutkimuksia kymmenen vuoden ajan. Maanalaisen tutkimustilan ONKALOn rakennus alkoi alkupaukulla 29.6.2004 ja varsinainen louhinta käynnistyi syyskuussa 2004.

Lue lisää

 

21.3.2014 Posiva valitsi kitkatappihitsauksen ydinjätteen kapselointiin

Käytetty ydinpolttoaine pakataan kupari-valurautakapseleihin ennen loppusijoitusta kallioperään. Metallikapseli on loppusijoitusratkaisun tärkein vapautumiseste. Kapselin kuparikuori koostuu kupariputkesta, jossa on valmistusmenetelmästä riippuen yhtenäinen tai hitsattu pohja sekä kapselointilaitoksessa kapseliin hitsattava kuparikansi. Hitsausliitoksen ominaisuudet eivät saa merkittävästi poiketa perusaineen ominaisuuksista.

Lue lisää

 

30.1.2012 Geologisen loppusijoituksen teknologiayhteisön IGD-TP:n laajamittainen eurooppalainen tutkimus- ja kehitysyhteistyö käynnistyy

Vuonna 2009 perustettu teknologiayhteisö IGD-TP on julkaissut verkkosivuillaan www.igdtp.eu ensimmäisen toteutussuunnitelmansa geologisen loppusijoituksen strategiselle tutkimusohjelmalleen. Toteutussuunnitelman sisältöön voivat kaikki kiinnostuneet tahot vaikuttaa helmikuun 13 päivään 2012 asti.

Lue lisää


28.11.2011 ONKALOssa valmistaudutaan loppusijoitusreikien poraustesteihin

Posivan vuonna 2004 aloittamat maanalaisen tutkimustilan ONKALOn louhinnat alkavat olla lähes valmiit. Louhintaa jatketaan vielä 437 metrin syvyydessä teknisellä tasolla, jonne ONKALOn ilmanvaihto- ja henkilökuilut valmistuvat vuoden 2012 aikana. Lisäksi teknistä tasoa ylempänä, 420 metrin syvyydellä, louhitaan toista demonstraatiotunnelia, joka valmistuu vuodenvaihteen jälkeen. Demonstraatiotunneleissa aloitetaan täyden mittakaavan loppusijoitusreikien testiporaukset lähipäivinä. Porausta varten Posiva on perustanut KapRe -projektin, jonka tehtäviin on kuulunut mm. tarvittavan porauslaitteen hankinta. Koneen on suunnitellut ja valmistanut TRB Raise Borers Oy Tampereelta ja toimittaja on Sandvik Mining and Construction Finland Oy.

Lue lisää

 

6.10.2011 Posiva ja SKB jatkavat yhteistyötä ydinjätteen loppusijoituksessa

Posiva ja ruotsalainen ydinjätteen huoltoyhtiö SKB ovat allekirjoittaneet kolmivuotisen käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituksen tutkimus- ja kehitystyötä koskevan yhteistyösopimuksen. Yhteistyön avulla yhtiöt voivat tehokkaasti hyödyntää resurssejaan kapselointi- ja loppusijoitustekniikassa.

Lue lisää


28.1.2011 ONKALOn ilmanvaihtorakennus harjakorkeuteen - myös maan alla työt etenevät

Olkiluodossa sijaitsevan ONKALOn ilmanvaihtorakennuksen urakka on edennyt harjakorkeuteen. Noin 20 metriä korkeasta rakennuksesta tullaan tulevaisuudessa hoitamaan ONKALOn ilmanvaihto keskitetysti ja tehokkaasti siten, että rakennuksen ilmastointijärjestelmien kapasiteetti riittää jatkossa myös loppusijoitustilojen tarpeisiin. Rakennuksen järjestelmät otetaan käyttöön vähitellen kuluvan vuoden aikana, jolloin ilma johdetaan ONKALOn teknisten tilojen tasolle 437 metrin syvyyteen tuloilmakuilun kautta. Ilmanvaihtorakennuksen urakasta vastaa Rakennustyöt Ville Kauppi Oy.

Lue lisää

 

3.1.2011 Työntekijä menehtyi ONKALOssa

Eurajoen Olkiluotoon louhittavassa maanalaisessa tutkimustilassa ONKALOssa tapahtui ihmishengen vaatinut onnettomuus sunnuntai-iltana 2.1.2011. Tapaturma sattui yli 400 metrin syvyyteen ulottuvan tunnelin perällä, missä kolme työntekijää oli rusnaamassa eli rautakangin irrottamassa tunnelin seinissä ja katossa löyhästi kiinni olevia lohkareita. Yksi työntekijöistä jäi irrotettavan lohkareen alle ja menehtyi saamiinsa vammoihin.

Lue lisää


22.6.2010 Ydinjätteen loppusijoituksen koulutusta kehittävä ja yhtenäistävä EU-projekti kokoontui Eurajoella

Käytetyn ydinpolttoaineen ja runsasaktiivisen ydinjätteen turvallisen loppusijoituksen edellyttämää osaamista kehitetään EU:n tukemassa 7. tutkimuspuiteohjelman kolmivuotisessa PETRUS II- projektissa, joka kokoontuu Vuojoen kartanolla 21.–22.6.10.

Lue lisää


17.6.2010 Posivan ONKALO loppusijoitussyvyydelle

Olkiluodon kallioperään louhittava maanalainen tutkimustila ONKALO saavuttaa loppusijoitussyvyyden kesäkuun aikana.

Lue lisää

 

26.3.2010 Posiva teki sopimuksen ONKALOn tunneliurakasta Destia Oy:n kanssa

Posiva on tehnyt sopimuksen ONKALOn jatkourakoinnista Destia Oy:n kanssa. Työ käsittää ajotunnelin louhinnan teknisten tilojen tasolle 437 metrin syvyyteen sekä loppusijoitussyvyydelle (-420 m) rakennettavat testaus- ja demonstraatiotilat. Urakan arvioidaan valmistuvan keväällä 2011.

Lue lisää

 

10.3.2010 Posiva tähtää loppusijoituslaitoksen rakentamislupahakemuksen jättämiseen vuonna 2012

Omistajiensa käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituksesta vastaava Posiva Oy tähtää tutkimus- ja kehitystyössään ydinenergialain mukaisen rakentamislupahakemuksen jättämiseen loppusijoituslaitokselle vuonna 2012. Loppusijoituksen teknisten vapautumisesteiden (metallikapseli, bentoniittipuskuri, tunnelien täyteaine) kehitystyö on pitkällä ja Olkiluotoon louhittava maanalainen tutkimustila ONKALO saavuttaa loppusijoitussyvyyden (-420 m) kevään kuluessa.

Lue lisää


11.12.2009 Posivan ONKALOa on louhittu neljä kilometriä

Olkiluodon kallioperään louhittavan ONKALOn ajotunneli on edennyt neljä kilometriä lähes 400 metrin syvyyteen. Suunniteltu loppusijoitussyvyys – 420 metriä – saavutetaan ensi vuoden alkupuolella. Tällöin paneudutaan muun muassa louhintatekniikan ja -menettelyjen soveltamiseen loppusijoitustiloissa.

Lue lisää

 

13.11.2009 Posiva edistämässä ydinjätteen loppusijoituksen teknologiayhteistyötä Euroopassa

Korkea-aktiivisen ja pitkäikäisen ydinjätteen loppusijoitusohjelmia vauhdittamaan on perustettu uusi Euroopan komission tukema teknologiayhteisö (Technology Platform). Yhteisön taustalla ovat ydinjätehuollon toteutuksesta Euroopan eri maissa vastaavat organisaatiot, ja sen valmisteluun ovat keskeisesti osallistuneet sekä Suomen Posiva että Ruotsin SKB (Svensk Kärnbränslehantering).

Lue lisää13.3.2009 Posiva hakee periaatepäätöstä Loviisa 3 -yksikön käytetyn polttoaineen loppusijoitukselle

Posiva Oy on tänään jättänyt valtioneuvostolle periaatepäätöshakemuksen Loviisa 3 -yksikön käytetyn polttoaineen loppusijoitukselle Eurajoen Olkiluotoon. Hakemus on osa Fortum Oyj:n ja Fortum Power and Heat Oy:n (Fortum) periaatepäätösprosessia. Fortum jätti 5.2.2009 hakemuksen kolmannen ydinvoimalaitosyksikön rakentamiseksi Loviisan Hästholmeniin.

Lue lisää

 


31.10.2008 Käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituslaitoksen laajennuksen ympäristövaikutukset arvioitu - Posiva luovutti tänään YVA-selostuksen työ- ja elinkeinoministeriölle

Teollisuuden Voima Oyj:n (TVO) ja Fortum Power and Heat Oy:n (Fortum) käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituksesta vastaava Posiva Oy on jättänyt tänään työ- ja elinkeinoministeriölle (TEM) ympäristövaikutusten arviointiselostuksen. Ympäristövaikutusten arviointi koskee Olkiluotoon suunniteltavan käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituslaitoksen laajentamista 3 000 uraanitonnilla 12 000 uraanitonniin. Posiva varautuu suunnitelmissaan loppusijoitustilojen laajentamiseen Fortumin mahdollisen Loviisa 3 -ydinvoimalaitosyksikön käytetyn ydinpolttoaineen osalta. Laajennusta koskevan käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoitus alkaisi aikaisintaan 2070-luvulla, mikäli Loviisa 3 -yksikkö otettaisiin käyttöön 2010-luvun loppupuolella.

Lue lisää


22.10.2008 Käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituslaitoksen laajentamista koskevat menettelyt etenevät

Eurajoen Olkiluotoon suunniteltavan käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituslaitoksen kapasiteetin laajentaminen on meneillään kahdessa menettelyssä. Teollisuuden Voima Oyj:n (TVO) ja Fortum Power and Heat Oy:n (Fortum) käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituksesta vastaava Posiva Oy jätti valtioneuvostolle viime huhtikuussa periaatepäätöshakemuksen loppusijoituslaitoksen laajentamisesta käsittämään yhteensä 9 000 uraanitonnia käytettyä ydinpolttoainetta. Hakemus liittyy TVO:n samanaikaisesti jättämään PAP-hakemukseen OL4-ydinvoimalaitosyksikölle, jonka käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoittamiseen se kohdistuu.

Lue lisää


7.7.2008 Seismiset luotaukset alkavat Olkiluodon seudulla

Olkiluodon lähistöllä liikkuu heinäkuussa suuria mittausajonevoja, jotka hidastavat liikennettä. Posiva osallistuu Geologian tutkimuskeskuksen (GTK) mittavaan HIRE-luotaushankkeeseen, jossa tutkitaan kallioperää useiden kilometrien syvyydeltä. Olkiluoto lähialueineen on hankkeessa mukana yhtenä tutkimuskohteena. Tavoitteena on selvittää Olkiluodon kalliolohkoa rajaavien rakenteiden geologista luonnetta ja syvyysulottuvuutta. Tuloksia voidaan hyödyntää Posivan kalliomallinnuksessa.

Lue lisää


13.5.2008 Posiva luovutti YVA-ohjelman loppusijoituslaitoksen laajentamisesta

Omistajiensa käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituksesta vastaava Posiva Oy on luovuttanut tänään ympäristövaikutusten arviointiohjelman työ- ja elinkeinoministeriölle. Ympäristövaikutusten arviointimenettely koskee Olkiluotoon suunniteltavan käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituslaitoksen laajentamista 3000 uraanitonnilla siten, että loppusijoituslaitokseen voidaan loppusijoittaa 12000 uraanitonnia käytettyä ydinpolttoainetta aiemman 9000 uraanitonnin sijasta. Posiva varautuu näin suunnitelmissaan loppusijoitustilojen laajentamiseen Fortum Power and Heat Oy:n mahdollisen Loviisa 3-ydinvoimalaitosyksikön käytetyn ydinpolttoaineen osalta.

Lue lisää


25.4.2008 Posiva hakee periaatepäätöstä Olkiluoto 4:n käytetyn polttoaineen loppusijoitukselle

Posiva Oy on tänään jättänyt valtioneuvostolle periaatepäätöshakemuksen Olkiluoto 4:n käytetyn polttoaineen loppusijoitukselle Eurajoen Olkiluotoon. Hakemus on osa Teollisuuden Voima Oyj:n (TVO) periaatepäätösprosessia. TVO jätti tänään hakemuksen neljännen ydinvoimalaitosyksikön rakentamiseksi Olkiluotoon.

Lue lisää


7.1.2008 Posivan loppusijoitushanke on edennyt suunnitellusti - laajemman loppusijoitustilan YVA-prosessi käynnistetään

Käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoitustutkimuksia varten rakennettavan maanalaisen tutkimustilan ONKALOn louhinta on edennyt suunnitelmien mukaisesti Olkiluodossa. Lähes 2,6 kilometriä pitkän tunnelin perä on tällä hetkellä noin 240 metrin syvyydessä. Lisäksi ilmastointi- ja henkilökuilut on nousuporattu -180 metrin tasolle.

Lue lisää


30.1.2007 Posivan tutkimus- ja kehitysohjelma tähtää loppusijoituksen turvallisuuden osoittamiseen

Käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituksen tutkimus- ja kehitystyö on edennyt uuteen ohjelmavaiheeseen. Vuoteen 2009 mennessä Posivan on tarkoitus esittää viranomaisten arvioitavaksi ensimmäinen yleiskuvaus siitä aineistosta, jonka perusteella loppusijoituksen rakentamislupaa tullaan Eurajoen Olkiluotoon hakemaan. Nyt käynnistyneen kolmen vuoden tutkimus- ja kehitysohjelman aikana Posivan tulee määrittää riittävän yksityiskohtaisella tasolla loppusijoituskonseptin toiminta pitkäaikaisturvallisuuden edellyttämien vaatimusten mukaisesti Olkiluodon kallioperäolosuhteissa.

Lue lisää


1.11.2007 ONKALOA ON LOUHITTU 2416 METRIÄ

Käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoitustutkimuksia varten rakennettavaa maanalaista tutkimustilaa ONKALOa on louhittu Olkiluodossa 2416 metriä 240 metrin syvyyteen. Rakentaminen etenee aikataulussaan siten, että päätutkimustaso 420 metrin syvyydellä on tarkoitus saavuttaa vuonna 2009.

Lue lisää


15.6.2007 ONKALOn ilmanvaihtokuilua jatkettiin 178 metrin syvyyteen

Käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoitustutkimuksia varten rakennettavan maanalaisen tutkimustilan ONKALOn ilmanvaihtokuilu on saatu valmiiksi 178 metrin syvyyteen. Kuilu tehtiin nousunporaustekniikalla halkaisijaltaan 3,5 metrin avarrusterää käyttäen. Nousunporauksesta vastasi ruotsalainen Bergteamet-yhtiö.

Lue lisää


13.6.2007 Vuojoen kartanon läntisen flyygelirakennuksen kunnostus on valmistunut, Vierastalo Wuojoki on avattu

Vuojoen Kartanon läntisen flyygelin tiloihin on kunnostettu majoitustilat, jotka täydentävät Vuojoen palvelutarjontaa merkittävästi. Vierastalo Wuojoen huoneet ovat nyt valmiit palvelemaan kartanolla yöpyviä vieraita.

Lue lisää


24.4.2007 Posiva ja käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoitus

Teollisuuden Voima Oy (TVO) ja Fortum Power and Heat Oy (Fortum) ovat osoittaneet vuonna 1995 perustamalleen Posiva Oy:lle käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoitukseen liittyvät tehtävät. Posiva valmistautuu sijoittamaan kaiken TVO:n Olkiluodon ja Fortumin Loviisan ydinvoimalaitosyksikköjen käytetyn ydinpolttoaineen Suomen kallioperään. Loppusijoituslaitoksen paikaksi on valittu Eurajoen Olkiluoto, jonne Posiva parhaillaan rakentaa maanalaista tutkimustilaa. Loppusijoitustoiminta alkaa suunnitelmien mukaisesti vuonna 2020.

Lue lisää


23.4.2007 ONKALOA ON LOUHITTU YLI KAKSI KILOMETRIÄ - tutkimustulokset vahvistavat aikaisempaa käsitystä Olkiluodon kallioperästä

Käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoitustutkimuksia varten rakennettavaa maanalaista tutkimustilaa ONKALOa on louhittu Olkiluodossa noin 2010 metriä lähes 200 metrin syvyyteen. Tutkimukset ja louhinta etenevät aikataulussaan siten, että loppusijoitussyvyydelle, -420 metrin tasolle on tarkoitus päästä suunnitelmien mukaisesti vuonna 2009. Loppusijoituslaitoksen rakentamislupahakemus on tarkoitus jättää valtioneuvostolle vuonna 2012.

Lue lisää


13.2.2007 Posivan YVA-tutkimuksessa selvitettiin loppusijoitushankkeen vaikutuksia Eurajoen kunnan imagoon

Posiva on teettänyt osana ympäristövaikutusten arvioinnin (YVA) seurantaohjelmaa tutkimuksen loppusijoitushankkeen vaikutuksesta Eurajoen kunnan imagoon. Vuonna 1998 tehdyn tutkimuksen tuloksiin verrattuna Eurajoen asukkaat pitävät kuntaansa nyt houkuttelevampana, kehittyvämpänä ja kiinnostavampana asuinkuntana. Myös kuluttajat ja yritykset Eurajoen ulkopuolelta pitävät Eurajokea kehittyvämpänä ja yritysystävällisempänä kuin kahdeksan vuotta sitten.

Lue lisää


20.9.2006 SKB:N JA POSIVAN YHTEISTYÖLLE JATKOA Uusi sopimus tukee turvallisen loppusijoitusratkaisun kehittämistä

Käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituksesta vastaavat Posiva Oy ja SKB (Svensk Kärnbränslehantering AB) ovat päättäneet jatkaa yhteistyötään loppusijoitusratkaisun kehittämistyössä. Nyt allekirjoitettu sopimus on jatkoa vuonna 2001 solmitulle sopimukselle. Sopimuksen tarkoituksena on yhtiöiden osaamisresurssien käytön tehostaminen kapselointi- ja loppusijoitustekniikassa sekä sijoituspaikan kallioperän tutkimuksissa.

Lue lisää


30.8.2006 Posiva Oy ja VTT sopivat tiivistyvästä yhteistyöstä: Kumppanuussopimus turvaa asiantuntemuksen ydinjätteen loppusijoitukseen

Posiva Oy ja VTT ovat tänään allekirjoittaneet ydinjätehuollon asiantuntemuksen ylläpitämistä ja kehittämistä koskevan kumppanuussopimuksen. Sopimuksella Posiva ja VTT haluavat varmistaa ydinjätteen loppusijoitusta koskevan asiantuntemuksen jatkuvuuden pitkällä aikajänteellä. Asiantuntemuksen kehittämistä suunnataan alueille, joissa ydinjätehuollon osaamista tulee syventää. Parasta mahdollista asiantuntemusta tarvitaan, jotta turvallisuusvaatimusten mukainen loppusijoitus voidaan aloittaa valtiovallan asettamassa aikataulussa vuonna 2020. Yhteistyö mahdollistaa myös huipputasoisen ydinjätehuolto-osaamisen markkinoinnin ja myynnin ulkomaille yhdessä muiden suomalaisten toimijoiden kanssa.

Lue lisää


24.5.2006 ONKALOn ilmanvaihtokuilun nousunporaus valmistui

Käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoitustutkimuksia varten rakennettavan maanalaisen tutkimustilan ONKALOn ilmanvaihtokuilu on saatu valmiiksi noin 90 metrin syvyyteen saakka. Kuilu tehtiin nousunporaustekniikalla, jossa maanpinnalla olevalla porauskoneella vedettiin halkaisijaltaan 3,5 metristä pyörivää avarrusterää alhaalta ylöspäin. Nousunporauksesta vastasi ruotsalainen Bergteamet-yhtiö.

Lue lisää


24.4.2006 Posivan ONKALO etenee tutkimuksen ehdoilla

Käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoitustutkimuksia varten rakennettavaa maanalaista tutkimustilaa ONKALOa on louhittu Olkiluodossa 1027 metriä. Tutkimukset korostuvat ONKALOn toteutuksessa mitä syvemmälle tunnelin louhinnassa edetään. Ensimmäinen tutkimussyvennys eli kuprikka louhitaan tunneliin tänä vuonna. Tarkoituksena on selvittää ONKALOa ympäröivän kallion rakenteita tunnelitiloista käsin. Loppusijoitussyvyydelle, –420 metrin tasolle, louhinta etenee vuonna 2009. Loppusijoituslaitoksen rakentamislupahakemus on tarkoitus jättää valtioneuvostolle vuonna 2012.

Lue lisää


2.2.2006 Posiva ja GTK vahvistavat tutkimusyhteistyötä

Ydinjätehuollon asiantuntijaorganisaatio Posiva Oy ja Geologian tutkimuskeskus (GTK) ovat tänään allekirjoittaneet yhteistyösopimuksen, jonka avulla osapuolet edistävät ja varmistavat GTK:n asiantuntemuksen jatkuvuuden ydinpolttoaineen loppusijoitushankkeessa. GTK on osallistunut loppusijoituksen kallioperätutkimuksiin hankkeen alusta saakka eli yli kahdenkymmenen vuoden ajan. Tutkimus- ja kehitystyötä jatketaan vielä useita vuosia. Loppusijoitustoiminta on tarkoitus aloittaa Olkiluodossa tutkimus- ja rakentamisvaiheen jälkeen v. 2020. Parhaillaan Posiva rakentaa Olkiluodon kallioon maanalaista tutkimustilaa ONKALOa.

Lue lisää


13.9.2005 ONKALON tunnelitekniikkarakennus harjakorkeuteen

Tunnelitekniikkarakennuksen harjakaisia vietettiin tänään maanalaisen tutkimustilan ONKALOn työmaa-alueella. Tunnelin sisäänkäynnin välittömään läheisyyteen rakennettu tekniikkarakennus tulee toimimaan maanalaisten tilojen valvomona sekä hälytys- ja viestikeskuksena. Valmistuttuaan tunnelitekniikkarakennuksesta ohjataan kaikkia tunneliin asennettuja järjestelmiä kuten sähkönsyöttöä, ilmanvaihtoa ja erilaisten mittauslaitteiden toimintaa.

Lue lisää


30.12.2004 Nimitysuutisia Posiva Oy:ssä ja Teollisuuden Voima Oy:ssä

Posiva Oy:n toimitusjohtajaksi on 1.1.2005 alkaen nimitetty tekn.lis. Eero Patrakka, joka siirtyy Posivaan Teollisuuden Voima Oy:n (TVO) ydintekniikkaosaston johtajan tehtävistä.

Lue lisää


8.10.2004 Maanalaisen tutkimustilan ONKALOn rakentaminen on edennyt tunneliin

Posivan kesällä aloittamat maanalaisen tutkimustilan rakentamistyöt ovat edenneet avoleikkauksen louhinnasta kallion sisään. Tunnelia on louhittu noin 20 metrin pituudelta ja ensimmäiset geologiset kartoitukset on kalliotilassa ehditty jo tehdä.

Lue lisää


22.9.2004 Tunnelin ensimmäinen katko räjäytettiin

Maanalaisen tutkimustilan, ONKALOn rakentamistyöt siirtyvät vähitellen maan alle, kun tunnelin ensimmäisen katkon avaus räjäytettiin tänään. Tunnelin louhinta aloitetaan varovasti, sillä ensimmäisessä katkossa kalliota louhitaan yhden neliömetrin alalta ja kolmen metrin syvyydeltä. Vähitellen aukkoa laajennetaan lopulliseen kokoonsa, jolloin tunneliaukolle tulee korkeutta lähes seitsemän metriä ja leveyttä yli viisi metriä.

Lue lisää


29.6.2004 Maanalaisen tutkimustilan rakentamistyöt käynnistyivät Olkiluodossa

Käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoitustutkimukset siirtyivät uuteen vaiheeseen, kun hankkeesta vastaava Posiva Oy aloitti tänään maanalaisen tutkimustilan ONKALOn rakentamistyöt Olkiluodossa. Yli 500 metrin syvyyteen ulottuvan tunnelin tutkimustiloineen on arvioitu valmistuvan 2010 mennessä. ONKALOn alkupaukun laukaisijana ja rakentamistöiden käynnistäjänä toimi sosiaali- ja terveysministeri Sinikka Mönkäre.

Lue lisää


29.3.2004 Posiva eteni tutkimustilan louhintasopimukseen

Käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituksesta vastaava Posiva Oy on allekirjoittanut urakkasopimuksen maanalaisen tutkimustilan eli ONKALOn ensimmäisestä rakennusvaiheesta. Eurajoen Olkiluotoon rakennettavan tutkimustilan pääurakoitsijaksi valittiin Kalliorakennus Oy. Yhtiöllä on monivuotinen kokemus tunnelirakentamisesta eri puolilta Suomea.

Lue lisää


13.8.2003 Eurajoen kunta antoi luvan ONKALON rakentamiseen

Eurajoen kunnan rakennuslautakunta on kokouksessaan 12.8.2003 hyväksynyt maanalaisen tutkimustilan eli ONKALOn rakennuslupahakemuksen ja antanut ONKALOlle ja aluerakentamiselle rakennusluvan. ONKALON louhintatyöt on tarkoitus aloittaa kesällä 2004, mutta aluerakentaminen käynnistyy jo syksyn kuluessa.

Lue lisää


14.8.2003 Yhdysvalloissa tähdätään loppusijoittamisen aloittamiseen vuonna 2010

Eurajoen Olkiluodossa tänään vieraillut Yhdysvaltain ydinjätteen loppusijoitushankkeen johtaja Tohtori Margaret Chu suhtautuu luottavaisesti ydinjätehuollon tulevaisuuteen. ” Projekti käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoittamiseksi Yucca-vuoreen etenee suunnitellusti. Ohjelmamme tavoitteena on aloittaa käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoitus vuonna 2010”, kertoo Tohtori Chu.

Lue lisää


20.5.2003 Posiva jätti tutkimustilan rakennuslupahakemuksen Eurajoen kunnalle

Käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituksesta vastaava Posiva Oy jätti tänään maanalaisen tutkimustilan eli ONKALOn rakennuslupahakemuksen Eurajoen kunnalle. Tutkimustilan avulla varmistetaan maan pinnalta tähän mennessä kairauksin saadut tulokset Olkiluodon kallioperän soveltuvuudesta loppusijoitukseen. ONKALOn rakentaminen helpottaa loppusijoitustilojen suunnittelua ja siellä tehtävillä tutkimuksilla hankitaan tietoa loppusijoituslaitoksen rakentamisluvan hakemiseksi valtioneuvostolta.

Lue lisää


4.6.2002 Maanalaiseen tutkimustilaan edetään tunnelilla

Posiva aloittaa lähivuosina käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituspaikaksi valitussa Eurajoen Olkiluodossa maanalaisen tutkimustilan, ONKALOn rakentamistyöt. ONKALOn avulla hankitaan loppusijoituslaitoksen rakentamista varten yksityiskohtaista tietoa Olkiluodon kallioperästä. ONKALOn maanpintayhteyden arvioinnissa on päädytty ajotunnelin valintaan. Maanpintayhteyden suunnittelussa esillä oli myös kuiluvaihtoehto.

Lue lisää


24.5.2002 Eduskunta vahvisti periaatepäätökset

Eduskunta vahvisti 24.5. äänin 107-92 viidennen ydinvoimalaitoksen rakentamista sekä käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituslaitoksen laajentamista koskevat, valtioneuvoston 17.1.2002 tekemät periaatepäätökset.

Lue lisää


29.11.2001 Posiva kommentoi STUKin lausuntoa

Posivan laatimassa muistiossa kommentoidaan Säteilyturvakeskuksen (STUK) aikaisemmin syksyllä antamaa lausuntoa loppusijoituksen Tutkimus-, Kehitys- ja Suunnittelutyön ohjelmasta (TKS-ohjelma) vuosille 2001- 2010.

Lue lisää


2.11.2001 Ruotsin hallitus tukee loppusijoituksen jatkotutkimuksia

Ruotsin hallitus tukee 1.11. antamassaan päätöksessä ydinjäteyhtiö SKB:n jatkotutkimuksia Oskarshamnin, Östhammarin ja Tierpin kunnassa. Seuraavaksi asia etenee kuntien käsittelyyn. Oskarshamnin kunta tehnee päätöksensä joulukuun loppuun mennessä, Östhammar ja Tierp ilmeisesti tammi-helmikuun aikana. Kuntien myönteisen päätöksen myötä SKB voi käynnistää kairaukset alueilla ensi kevään aikana.

Lue lisää


16.10.2001 Olkiluotoon kairataan neljä uutta tutkimusreikää

Posiva Oy kairaa Olkiluodon tutkimusalueelle neljä uutta tutkimusreikää syksyn aikana. Työt alkavat kuluvalla viikolla reikien yläosien porauksilla. Kallio-olosuhteista riippuen kairauksia jatketaan noin 150 - 250 metrin syvyyteen. Kolmivuorotyönä tehtävät kairaukset päättyvät marras-joulukuun vaihteessa ja kairausurakoitsijana toimii Suomen Malmi Oy.

Lue lisää


18.6.2001 Vuojoen kartanon suunnittelu tarkentuu

Eurajoen Olkiluoto valittiin käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituspaikaksi, kun eduskunta vahvisti loppusijoituslaitosta koskevan periaatepäätöksen toukokuussa. Päätöksen myötä varmistui myös Posiva Oy:n muuttaminen Eurajoelle. Posivan Helsingin toiminnot siirtyvät Olkiluotoon ensi vuoden kesäkuun loppuun mennessä. Myöhemmin osa Vuojoen kartanon tiloista on tarkoitus kunnostaa Posivan toimitiloiksi.

Lue lisää


28.6.2001 Posiva ja SKB tiivistävät yhteistyötään

Posiva ja Ruotsin ydinjäteyhtiö SKB (Svensk Kärnbränslehantering) ovat solmineet käytetyn ydinpolttoaineen tutkimusta ja tekniikkaa koskevat yhteistyö- ja tiedonvaihtosopimukset. Sopimukset ovat jatkoa jo 1980-luvulla alkaneelle yhteistyölle, mutta ne kattavat entistä laajemmin loppusijoitus- ja kapselointitekniikan tutkimus- ja kehitystyötä. Sopimukset ovat voimassa viisi vuotta.

Lue lisää


18.5.2001 Talousvaliokunnan mietintö valmistunut - Mietinnössä puolletaan valtioneuvoston tekemän periaatepäätöksen hyväksymistä

Valtioneuvoston 21. joulukuuta tekemä myönteinen periaatepäätös tuli helmikuun alussa eduskunnan täysistuntoon, josta asia lähetettiin talousvaliokunnan ja ympäristövaliokunnan käsittelyyn. Talousvaliokunnan periaatepäätöstä koskeva mietintö valmistui 3. toukokuuta. Mietinnössään talousvaliokunta esittää, että valtioneuvoston periaatepäätös, jonka mukaan loppusijoituslaitoksen rakentaminen Eurajoen Olkiluotoon on yhteiskunnan kokonaisedun mukaista, jää voimaan sellaisenaan. Myös ympäristövaliokunta on lausunnossaan puoltanut periaatepäätöksen hyväksymistä.

Lue lisää


18.5.2001 Eduskunta vahvisti loppusijoitusta koskevan periaatepäätöksen

Suomen eduskunta vahvisti 18. toukokuuta periaatepäätöksen käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituslaitoksen rakentamisesta Eurajoen Olkiluotoon. Aiemmin viime vuoden lopulla valtioneuvosto teki myönteisen periaatepäätöksen, joka ydinenergialain mukaan vaatii lopuksi eduskunnan vahvistuksen. Periaatepäätöksessä loppusijoituslaitoksen rakentaminen todetaan yhteiskunnan kokonaisedun mukaiseksi. Päätös koskee käytettyä polttoainetta, joka kertyy Suomen nykyisistä ydinvoimalaitoksista.

Lue lisää


4.4.2001 Kallioperätutkimukset jatkuvat Olkiluodossa

Käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituspaikaksi ehdolla olevassa Eurajoen Olkiluodossa kallioperätutkimukset jatkuvat. Tutkimusalueelle kairataan kaksi uutta reikää aikaisempien 12 reiän lisäksi. Kairauksilla hankitaan lisätietoa muutaman vuoden kuluttua rakennettavan maanalaisen tutkimustilan, ONKALOn, rakentamiseksi. Tietoja tarvitaan mm. ONKALOn sisäänmenoaukon sijainnin määrittämiseksi sekä sisäänmenotavan ratkaisemiseksi. Loppusijoitussyvyydelle rakennettavaan tutkimustilaan voidaan edetä joko tunnelilla, kuilulla tai näiden yhdistelmällä.

Lue lisää


21.12.2000 Valtioneuvosto teki periaatepäätöksen loppusijoituslaitoksen rakentamisesta

Valtioneuvosto teki istunnossaan 21.12. myönteisen periaatepäätöksen, jonka mukaan loppusijoituslaitoksen rakentaminen Eurajoen Olkiluotoon on yhteiskunnan kokonaisedun mukaista.

Lue lisää


17.11.2000 Ruotsissa edetään kohti jatkotutkimuksia: SKB haluaa koekairata Oskarshamnissa, Östhammarissa ja Tierpissä

Ruotsin ydinjätehuoltoyhtiö SKB (Svensk Kärnbränslehantering) on valinnut kolme kuntaa, joissa se haluaa aloittaa kallioperän kairaukset. Ehdolla ovat Oskarshamnin kunta Etelä-Ruotsissa sekä Östhammarin ja Tierpin kunnat Pohjanlahden rannikolla. SKB aikoo lisäksi tehdä turvallisuusanalyysin Nyköpingin kunnassa, jossa koekairaukset on tehty 1980-luvulla. Ennen varsinaisten kenttätutkimusten aloittamista SKB odottaa kuntien kannanottoja asiaan ja Ruotsin hallituksen lupaa.

Lue lisää


21.3.2000 Posiva esittelee loppusijoitusta Arkin vaihtuvassa näyttelyssä

Tänään avattavan Satakunnan Museon luontotalo Arkin vaihtuvien näyttelyjen tilassa on esillä Posivan Ajan liittolaiset -ydinjätehuoltonäyttely. Porin näyttelyssä havainnollistetaan käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoitussuunnitelmia.

Lue lisää


29.1.2000 Neljä viidestä suomalaisesta kannattaa käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoittamista

Neljä viidestä suomalaisesta on sitä mieltä, että käytetty ydinpolttoaine olisi parempi loppusijoittaa Olkiluodon kallioperään kuin jatkaa vesiallasvarastointia ydinvoimalaitosalueilla. Tiedot käyvät ilmi Suomen Gallupin tekemästä mielipidetutkimuksesta, joka tehtiin tämän viikon alussa. Tutkimus tehtiin sen jälkeen, kun Eurajoen kunnanvaltuusto oli ottanut myönteisen kannan käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoittamiseen Olkiluotoon. Tutkimukseen osallistui tuhat yli 15-vuotiasta suomalaista.

Lue lisää


4.1.2000 Valtaosa ruotsalaisista hyväksyy ydinjätteet kotikuntaansa

Lähes 60 % ruotsalaisista on valmiita hyväksymään ydinjätteiden loppusijoituksen kotikunnassaan, mikäli tutkimukset osoittaisivat paikan soveltuvan loppusijoitukseen. Tulos ilmenee Ruotsin ydinjäteyhtiön, SKB:n (Svensk kärnbränslehantering AB) loka-marraskuussa Ruotsin Gallupilla teettämästä tutkimuksesta. Loppusijoituksen hyväksyttävyyttä selvitettiin myös paikallisesti niissä esitutkimuskunnissa, jotka ovat ehdolla käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoitukseen. Kaikissa kuudessa esitutkimuskunnassa hyväksyttävyys oli korkeampi tai samaa tasoa kuin valtakunnallisessa kyselyssä. Suurin kannatus loppusijoituksella on Oskarshamnissa, jossa yli 80 % asukkaista olisi valmiita hyväksymään loppusijoituksen kunnassaan. Alhaisin hyväksyttävyys on Älvkarlebyssä, jossa sielläkin kannatus on 60 %:n luokkaa.

Lue lisää


30.4.1999 Posiva jättää loppusijoituslaitoksen periaatepäätöshakemuksen toukokuussa - Enemmistö Loviisan ja Eurajoen asukkaista hyväksyy ydinjätteen loppusijoituslaitoksen

Posiva Oy jättää käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoitusta koskevan periaatepäätöshakemuksen toukokuun aikana. Parhaillaan Posivassa viimeistellään ympäristövaikutusten arviointiselostusta, joka tarvitaan periaatepäätöshakemuksen liitteeksi. Posivan on arvioinut loppusijoituslaitoksen ympäristövaikutuksia kahden vuoden ajan. YVA-selostus perustuu yli 50 erilliseen selvitykseen.

Lue lisää


6.4.1999 Suomen luonnonsuojeluliitolta raportti ydinjätesijoituksesta

Suomen luonnonsuojeluliitto on julkaissut kuluvan keväänä geologian konsultin Philip J. Richardsonin laatiman raportin "Suomen ydinjätesijoitukseen liittyvistä ongelmista". Raportissa käydään läpi käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituksen tähänastista tutkimus- ja kehitystyötä, loppusijoitukseen liittyviä suunnitelmia ja päätöksentekoa sekä erityisesti loppusijoituksen turvallisuuteen ja loppusijoituspaikan valintaan liittyviä kysymyksiä. Raportin lopussa esitetään joukko suosituksia tulevasta toimintatavasta käytetyn ydinpolttoaineen huollossa. Richardsonin toivomus on, että Suomen "lopullinen runsasaktiivisten ydinjätteiden sijoitusstrategia kehitetään ottaen huomioon ne oikeutetut huolenaiheet, jotka liittyvät Posivan tämänhetkiseen vaihtoehtoon". Richardson katsoo kuitenkin toisaalta, että "Suomessa ja ulkomailla aikanaan hyväksyttävä strategia käytetyn ydinpolttoaineen sijoittamiseksi saattaa ehkä sisältää joitakin tällä hetkellä muodissa olevia kallioperäsijoituksen piirteitä". Posivan kehistyspäällikkö Juhani Viran mukaan raportin sisältö kärsii ilmeisistä käännösongelmista ja paikoin lauseiden merkitys on vain arvattavissa muun yhteyden perusteella. Raportti sisältää myös virheellisiä asiatietoja, jotka saattavat selittyä siitä, että Richardson ei ole pystynyt riittävästi hyödyntämään suomenkielisiä lähteitä. Seuraavassa Posivan erittely raportin sisällöstä ja vastaukset keskeisenä koettuihin huolenaiheisiin ja loppusijoitusta koskeviin suosituksiin.

Lue lisää


11.8.1998 Posiva ja KSB jatkavat yhteistyötä ydinjätetutkimuksissa

Ydinjätteistä huolehtivat Posiva Oy ja Svensk Kärnbränslehantering AB (SKB) jatkavat yhteistyötä kalliolaboratoriotutkimuksissa Äspön saarella Etelä-Ruotsissa. Yhtiöt ovat allekirjoittaneet kaksivuotisen sopimuksen Posivan osallistumisesta tutkimusohjelmaan, jossa testataan kallioperän tutkimusmenetelmiä ja käytetyn polttoaineen loppusijoitusta varten suunniteltuja ratkaisuja. Äspö-hankkeeseen osallistumalla Posiva saa kokemuksia kalliotiloissa tehtävästä ydinjätehuollon tutkimus- ja kehitystyöstä. Samantapaisia tutkimuksia tarvitaan Suomessa ensi vuosikymmenellä, kun käytetyn polttoaineen loppusijoituspaikalle rakennetaan tutkimuskuilu.

Lue lisää


23.7.1998 Ydinjätelaiva Sigyn tuo näyttelyn Helsinkiin

Ruotsalainen käytetyn ydinpolttoaineen kuljetusalus Sigyn tuo ydinjätehuoltoa esittelevän näyttelyn Helsingin kauppatorin tuntumaan, Pakkahuoneen laituriin elokuun puolivälissä. Suoraan Tukholman vesifestivaaleilta saapuvan Sigynin lastiruumaan rakennetussa näyttelyssä esitellään laajasti pohjoismaisia ydinjätehuoltoratkaisuja kuljetuksesta loppusijoitukseen. Posivan ja SKB:n toteuttama näyttely on yleisölle avoinna 11.-14. elokuuta. Näyttelyn yhteydessä yleisöllä on mahdollisuus tutustua myös laivan komentosiltaan.

Lue lisää


9.2.1998 Posiva jätti YVA-ohjelman kauppa- ja teollisuusministeriölle - Ydinjätteen loppusijoituksen ympäristövaikutusten arviointi vireille

Suomen ydinvoimalaitosten käytetyn polttoaineen loppusijoituksesta huolehtiva Posiva on luovuttanut loppusijoituslaitoksen ympäristövaikutusten arviointiohjelman kauppa- ja teollisuusministeriölle sekä tutkimuspaikkakuntien edustajille Eurajoella, Kuhmossa, Loviisassa ja Äänekoskella. Ohjelmassa on esitetty arvioitavat ympäristövaikutukset. Näiden tunnistamiseksi Posiva on kerännyt tutkimuskunnista runsaasti kansalaispalautetta ohjelman laatimisvaiheessa. Ohjelmaa laadittaessa pidettiin viime syksyn aikana yli 50 yleisötilaisuutta. Loppusijoituksen YVA:ssa tärkeitä asioita luontoon ja terveyteen liittyvien vaikutusten lisäksi ovat sosiaaliset vaikutukset. Sosiaalisista vaikutuksista arvioidaan mm. hankkeen vaikutusta ihmisten jokapäiväiseen elämään, tutkimuskuntien talouteen ja työllisyyteen sekä imagoon.

Lue lisääJaa artikkeli:
Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.
Sulje

Evästekäytännöt

Tätä sivustoa käyttämällä hyväksyt, että voimme asettaa evästeitä tietokoneellesi tai mobiililaitteeseesi.

1. Mitä evästeet ovat?

Evästeet ovat pieniä datatiedostoja, jotka siirtyvät tietokoneellesi, kun otat yhteyden johonkin verkkosivustoon. Evästeet tallentuvat selaimen käyttämien tiedostojen yhteyteen.

Lisätietoa evästeistä saat sivulta www.aboutcookies.org.

2. Miksi evästeitä käytetään?

Evästeet tunnistavat tietokoneesi, kun tulet sivustolle uudelleen. Ne muistavat myös sivustolla aikaisemmin tekemäsi valinnat ja parantavat siten sivuston käyttökokemusta. Evästeiden avulla pystyy esimerkiksi tunnistamaan käyttäjän laitteet sekä mukauttamaan mahdollisia mainoksia sivuilla sekä mahdollisissa muissa palveluissa.

3. Mitä evästeitä käytetään?

Jotkin evästeet ovat sivustomme teknisen toiminnan ja käytön vuoksi välttämättömiä. Nämä evästeet eivät kerää käyttäjästä tietoa, jota voitaisiin hyödyntää markkinoinnissa tai muistamaan käyttäjän valitsemia sivustoja.

Suorituskykyä mittaavat evästeemme keräävät tietoa siitä, miten käyttäjät käyttävät verkkosivujamme (esim. eniten käytetyt sivut, mahdolliset virheviestit). Nämä evästeet eivät kerää käyttäjistä tunnistettavia tietoja, vaan ne ovat anonyymejä ja niitä käytetään ainoastaan parantamaan nettisivujen toimivuutta.

Sivuilla olevat kolmansien osapuolten liitännäispalvelut (esim. mainokset, YouTube-videot, Google-tilastointi tai Facebook-liitännäiset) saattavat tallentaa käyttäjän tunnistamiseen käytettävää tietoa, mihin emme valitettavasti voi vaikuttaa. Jos haluat estää niitä seuraamasta liikkumistasi verkossa, voit kytkeä ns. kolmannen osapuolen evästeet pois käytöstä selaimesi asetuksista. Ohjeet löydät selaimesi ohjesivuilta.

Sivuillamme saattaa olla myös painikkeita, jotka helpottavat sisällön jakamista eri verkkoviestintäympäristöihin ja sosiaaliseen mediaan. Jos käytät näitä painikkeita, valitsemaltasi palvelulta voidaan asettaa eväste päätelaitteellesi. Nämä evästeet eivät ole hallinnassamme. Lisätietoja kolmannen osapuolen evästeiden käytöstä saat kyseisen osapuolen verkkosivulta.

4. Evästeiden hallinta ja estäminen

Jos et halua vastaanottaa evästeitä, voit muuttaa Internet-selaimesi asetuksia niin, että saat ilmoituksen aina kun evästeitä ollaan lähettämässä tietokoneellesi. Vaihtoehtoisesti voit estää evästeiden käytön kokonaan. Evästeiden käyttöä voi rajoittaa tai sen voi estää Internet-selaimen kautta (katso tarkemmat tiedot selaimen ohjeista).

Jos estät evästeiden tallennuksen tai poistat ne käytöstä, jotkin verkkosivujemme toiminnoista eivät välttämättä toimi oikein.

Sulje