Media

Tiedotteet

23.7.1998 10.29

Ydinjätelaiva Sigyn tuo näyttelyn Helsinkiin

Ruotsalainen käytetyn ydinpolttoaineen kuljetusalus Sigyn tuo ydinjätehuoltoa esittelevän näyttelyn Helsingin kauppatorin tuntumaan, Pakkahuoneen laituriin elokuun puolivälissä. Suoraan Tukholman vesifestivaaleilta saapuvan Sigynin lastiruumaan rakennetussa näyttelyssä esitellään laajasti pohjoismaisia ydinjätehuoltoratkaisuja kuljetuksesta loppusijoitukseen. Posivan ja SKB:n toteuttama näyttely on yleisölle avoinna 11.-14. elokuuta. Näyttelyn yhteydessä yleisöllä on mahdollisuus tutustua myös laivan komentosiltaan.

Yli 90 metriä pitkä ja 18 metriä leveä M/S Sigyn on rakennettu Ranskassa vuonna 1982 ja alus on suunniteltu nimenomaan ydinjätteiden kuljetusta varten. Kaikki Ruotsin ydinvoimalat sijaitsevat rannikolla ja Sigynillä kuljetetaan niissä syntyvä käytetty ydinpolttoaine välivarastoon Oskarshamniin. Vuosittain Sigyn kuljettaa kolmisenkymmentä ydinjätelastia.

Turvallisuustekijät on huomioitu kaikissa laivan ratkaisuissa. Laivassa on kaksinkertainen runko ja kaksoispohja, jotka suojaavat laivaa törmäyksiltä. Lastiruuma ja sen molemmin puolin sijaitsevat konehuoneet on eristetty toisistaan teräksellä ja 15 sentin paksuisella betonilla. M/S Sigynin konemestari Lars Norrby kertoo, että laivan kaksi dieselmoottoria toimivat itsenäisesti toisistaan riippumatta. Jos yksi moottori sammuu toinen jatkaa käyntiään normaalisti. Tätä laivaa voidaan ajaa myös ilman sähköä. Tavalliset laivat ovat sähkökatkotilanteessa ohjauskyvyttömiä.

Jos Sigyn jostakin syystä uppoaisi, se on suunniteltu sellaiseksi, että nostaminen olisi mahdollisimman helppoa. Laivassa on jopa nostovaijereille valmiit kiinnityspaikat ja satelliittipaikannukseen perustuva järjestelmä takaa, että Sigynin tarkka sijainti on tiedossa koko ajan. Laivan ruumaan sopii kerralla kymmenen ydinjätteen kuljetussäiliötä. Kuljetussäiliöt painavat 80-120 tonnia.

Myös laivan 12 hengen miehistön viihtyvyydestä on huolehdittu. Laivassa on muun muassa kuntosali, solarium, tietokonehytti, kaksi messiä, TV-hytti ja suomalainen sauna.

Kesäisin Sigyniä on käytetty näyttelyaluksena jo kymmenen vuoden ajan. Sigynillä on esitelty ydinjätehuoltoa Ruotsin rannikkokaupungeissa. Suomessa Sigyn on käynyt näyttelyissä aiemmin kahdesti. Viime vuonna laiva oli Loviisassa ja toissa vuonna Raumalla. Sigynillä on tuotu Suomeen myös ydinvoimalaitosten suuria osia.

M/S Sigyn Helsingissä kauppatorin tuntumassa, Pakkahuoneen laiturissa 11.-14. elokuuta. Näyttely on avoinna tiistaina 11.8. klo 14-20 ja 12.-14.8. klo 11-20. Näyttelyyn on vapaa pääsy

Palaa otsikoihinJaa artikkeli: