Tietopankki

POSIVA-raportti 1996-1

Takaisin

Nimi:

Determination of U Oxidation State in Anoxic (N2) Aqueous Solutions - Method Development and Testing

Raportin kirjoittaja:

Kaija Ollila

Kieli:

Englanti

Sivumäärä:

44

ISBN:

951-652-000-6; 1239-3096

Tiivistelmä:

Working report: URAANIN HAPETUSTILAN MÄÄRITYS HAPETTOMASSA (N2) VESILIUOKSESSA
- MENETELMÄN KEHITYS JA TESTAUS

Tiivistelmä


Tässä raportissa on kehitetty ja testattu menetelmää, jolla voidaan tutkia uraanin hapetustilaa vesiliuoksessa hapettomissa olosuhteissa. Aluksi uraanin hapetustilat (IV, VI) erotetaan
anioninvaihtokromatografialla (HCl), minkä jälkeen saatujen fraktioiden pitoisuudet analysoidaan ICP-MS- menetelmällä.

Työ aloitettiin tutkimalla U(VI):n kiinnittymistä anioninvaihtohartsiin (4.5 M HCl) hapellisissa
(ilma-) olosuhteissa. U(VI) eluoidaan sen jälkeen laimealla hapolla (0.1 M HCl). Tulosten
perusteella voitiin esittää määritysraja: 0.04 ng 238U(VI). Seuraavassa vaiheessa testattiin U(IV):n määritystä hapettomissa olosuhteissa (typpikaappi). Sitä vaikeutti U(IV):n osittainen
hapettuminen typpiatmosfäärissä. U(IV)-U(VI) hapetustilojen erottuminen osoitettiin lisäämällä
U(VI) 233U(VI):na, jolloin voitiin nähdä ero hapettuneen U(IV):n ja lisätyn U(VI):n välillä.
Erottuminen tapahtui lähes kvantitatiivisesti (saalis 90 - 100 %) ja toistettavasti.

Ensimmäisenä sovellutuksena tutkittiin uraanin hapetustila hapettomissa UO2 pellettien
liukenemiskokeissa typpiatmosfäärissä 500 päivän koeajan jälkeen. Tulosten mukaan uraanin
hapetustila oli pääasiallisesti U(VI) kaikissa vesiliuoksissa (mukana kaksi synteettistä pohjavettä).

Suoritetut testaukset osoittivat menetelmän sopivuuden analysoitaessa uraanin hapetustilaa
matalissa pitoisuuksissa, jotka ovat tyypillisiä UO2-liukoisuuskokeissa hapettomissa olosuhteissa. Saadut tulokset antavat tietoa vesiliuosten redox-tilasta typpiatmosfäärissä. Ilmeisesti hapettoman kaapin typpikaasun sisältämä hivenhappi on riittävä aiheuttamaan lievästi hapettavat olosuhteet uraanille pelkistimien (esim. H2, rauta) poissaollessa.

ISBN
ISBN 951-652-000-6
ISSN
ISSN 1239-3096
Sivumäärä - Number of pages
33 + 4
Kieli - Language
Englanti
URAANIN HAPETUSTILAN MÄÄRITYS HAPETTOMASSA (N2) VESILIUOKSESSA
- MENETELMÄN KEHITYS JA TESTAUS

Tiivistelmä


Tässä raportissa on kehitetty ja testattu menetelmää, jolla voidaan tutkia uraanin hapetustilaa vesiliuoksessa hapettomissa olosuhteissa. Aluksi uraanin hapetustilat (IV, VI) erotetaan
anioninvaihtokromatografialla (HCl), minkä jälkeen saatujen fraktioiden pitoisuudet analysoidaan ICP-MS- menetelmällä.

Työ aloitettiin tutkimalla U(VI):n kiinnittymistä anioninvaihtohartsiin (4.5 M HCl) hapellisissa
(ilma-) olosuhteissa. U(VI) eluoidaan sen jälkeen laimealla hapolla (0.1 M HCl). Tulosten
perusteella voitiin esittää määritysraja: 0.04 ng 238U(VI). Seuraavassa vaiheessa testattiin U(IV):n määritystä hapettomissa olosuhteissa (typpikaappi). Sitä vaikeutti U(IV):n osittainen
hapettuminen typpiatmosfäärissä. U(IV)-U(VI) hapetustilojen erottuminen osoitettiin lisäämällä
U(VI) 233U(VI):na, jolloin voitiin nähdä ero hapettuneen U(IV):n ja lisätyn U(VI):n välillä.
Erottuminen tapahtui lähes kvantitatiivisesti (saalis 90 - 100 %) ja toistettavasti.

Ensimmäisenä sovellutuksena tutkittiin uraanin hapetustila hapettomissa UO2 pellettien
liukenemiskokeissa typpiatmosfäärissä 500 päivän koeajan jälkeen. Tulosten mukaan uraanin
hapetustila oli pääasiallisesti U(VI) kaikissa vesiliuoksissa (mukana kaksi synteettistä pohjavettä).

Suoritetut testaukset osoittivat menetelmän sopivuuden analysoitaessa uraanin hapetustilaa
matalissa pitoisuuksissa, jotka ovat tyypillisiä UO2-liukoisuuskokeissa hapettomissa olosuhteissa. Saadut tulokset antavat tietoa vesiliuosten redox-tilasta typpiatmosfäärissä. Ilmeisesti hapettoman kaapin typpikaasun sisältämä hivenhappi on riittävä aiheuttamaan lievästi hapettavat olosuhteet uraanille pelkistimien (esim. H2, rauta) poissaollessa.

ISBN
ISBN 951-652-000-6
ISSN
ISSN 1239-3096
Sivumäärä - Number of pages
33 + 4
Kieli - Language
Englanti

Avainsanat:

Tiedosto(t):

Determination of U Oxidation State in Anoxic (N2) Aqueous Solutions - Method Development and Testing (pdf) (591.7 KB)


Takaisin


Jaa artikkeli:
Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.
Sulje

Evästekäytännöt

Tätä sivustoa käyttämällä hyväksyt, että voimme asettaa evästeitä tietokoneellesi tai mobiililaitteeseesi.

1. Mitä evästeet ovat?

Evästeet ovat pieniä datatiedostoja, jotka siirtyvät tietokoneellesi, kun otat yhteyden johonkin verkkosivustoon. Evästeet tallentuvat selaimen käyttämien tiedostojen yhteyteen.

Lisätietoa evästeistä saat sivulta www.aboutcookies.org.

2. Miksi evästeitä käytetään?

Evästeet tunnistavat tietokoneesi, kun tulet sivustolle uudelleen. Ne muistavat myös sivustolla aikaisemmin tekemäsi valinnat ja parantavat siten sivuston käyttökokemusta. Evästeiden avulla pystyy esimerkiksi tunnistamaan käyttäjän laitteet sekä mukauttamaan mahdollisia mainoksia sivuilla sekä mahdollisissa muissa palveluissa.

3. Mitä evästeitä käytetään?

Jotkin evästeet ovat sivustomme teknisen toiminnan ja käytön vuoksi välttämättömiä. Nämä evästeet eivät kerää käyttäjästä tietoa, jota voitaisiin hyödyntää markkinoinnissa tai muistamaan käyttäjän valitsemia sivustoja.

Suorituskykyä mittaavat evästeemme keräävät tietoa siitä, miten käyttäjät käyttävät verkkosivujamme (esim. eniten käytetyt sivut, mahdolliset virheviestit). Nämä evästeet eivät kerää käyttäjistä tunnistettavia tietoja, vaan ne ovat anonyymejä ja niitä käytetään ainoastaan parantamaan nettisivujen toimivuutta.

Sivuilla olevat kolmansien osapuolten liitännäispalvelut (esim. mainokset, YouTube-videot, Google-tilastointi tai Facebook-liitännäiset) saattavat tallentaa käyttäjän tunnistamiseen käytettävää tietoa, mihin emme valitettavasti voi vaikuttaa. Jos haluat estää niitä seuraamasta liikkumistasi verkossa, voit kytkeä ns. kolmannen osapuolen evästeet pois käytöstä selaimesi asetuksista. Ohjeet löydät selaimesi ohjesivuilta.

Sivuillamme saattaa olla myös painikkeita, jotka helpottavat sisällön jakamista eri verkkoviestintäympäristöihin ja sosiaaliseen mediaan. Jos käytät näitä painikkeita, valitsemaltasi palvelulta voidaan asettaa eväste päätelaitteellesi. Nämä evästeet eivät ole hallinnassamme. Lisätietoja kolmannen osapuolen evästeiden käytöstä saat kyseisen osapuolen verkkosivulta.

4. Evästeiden hallinta ja estäminen

Jos et halua vastaanottaa evästeitä, voit muuttaa Internet-selaimesi asetuksia niin, että saat ilmoituksen aina kun evästeitä ollaan lähettämässä tietokoneellesi. Vaihtoehtoisesti voit estää evästeiden käytön kokonaan. Evästeiden käyttöä voi rajoittaa tai sen voi estää Internet-selaimen kautta (katso tarkemmat tiedot selaimen ohjeista).

Jos estät evästeiden tallennuksen tai poistat ne käytöstä, jotkin verkkosivujemme toiminnoista eivät välttämättä toimi oikein.

Sulje