Tietopankki

Tietopankki

Posiva julkaisee työraportteja sekä Posiva-raportteja. Vuodesta 2006 lähtien lähestulkoon kaikki raportit on julkaistu verkkosivuilla, ja ne löytyvät tietopankista. Tietopankista löydät myös Posivan julkaiseman Posiva tutkii -tiedotuslehden, vuosikertomukset sekä yhteenvedot Olkiluodon ja Loviisan voimalaitosten ydinjätehuollon toiminnasta. Lisäksi tietopankista löytyy hyödyllistä opetusmateriaalia.

Posivan kuvapankkiin pääset tästä.

Uusimmat julkaisut


Työraportti 2017-15

Takaisin

Nimi:

Studies on Reference Mires: 2. Lastensuo, Pesänsuo and Häädetkeidas in 2010-2015

Raportin kirjoittaja:

Aro, L., Korpela, V., Salemaa, M., Saarinen, M., Lahdenperä, A., Parviainen, L., Kuusisto, J.

Kieli:

Englanti

Sivumäärä:

342

Tiivistelmä:

TUTKIMUKSET REFERENSSISOILLA: LASTENSUO, PESÄNSUO JA HÄÄDETKEIDAS VUOSINA 2010-2015

Raporttiin on koottu yhteenveto kolmen suon kasvupaikoista, kasvillisuudesta sekä pintaturpeen ja turveprofiilien geokemiallisista ominaisuuksista sekä in situ jakaantumiskertoimista. Aineiston avulla saadaan lisätietoa pintaympäristön kehittymisestä ja radionuklidien kulkeutumisesta. Maankohoamisen johdosta nykyisen rannikkoalueen merisedimentit tulevat olemaan tulevaisuudessa maa-alueita, mikä tulee näkymään muodostuvan maa-alueen pintaympäristössä. Nykyisin Olkiluodossa ja sen lähiympäristössä ei ole hyvin kehittyneitä soita, joten Referenssialueelta valittiin kolme eri kehitysvaiheessa olevaa suota, Lastensuo, Pesänsuo ja Häädetkeidas, edustamaan soita, joiden kaltaisia todennäköisesti muodostuu Olkiluodon ympäristön alueelle.

18 tutkitulla koealalla kasvupaikkatyypit vaihtelivat lähes puuttomasta kermirämeestä (KeR, puuston tilavuus 0.06 m3/ha) mustikkakorpeen (MK, 432 m3/ha). Ilman hienojuuria arvioitu puustobiomassa oli 14-28 523 g/m2. Kasvillisuuskuvauksen perus-teella tutkittujen suokoealojen kasvillisuus oli Lounais-Suomelle tyypillistä. Kasvupaikasta, suosta ja käytetyistä biomassayhtälöistä riippuen pintakasvillisuuden maanpäällinen biomassa oli kenttäkerroksessa 56-282 g m-2 ja pohjakerroksessa 35-332 g m-2. Puiden ravinnetila oli normaali. Avainalkuaineiden (Ag, Cl, Cs, I, Mo, Nb, Ni, Pb, Pd, Se, Sn ja Sr) pitoisuuksissa havaittiin suurta vaihtelua eri kasvilajien ja soiden välillä. Cl-pitoisuudet olivat huomattavasti korkeammat suomuuraimessa kuin muissa tutkitussa lajeissa.

Pintaturpeen (0-30 cm) pääravinteiden pitoisuuksien suuri vaihtelu kuvasti monipuolisia ekologisia kasvuolosuhteita. Sama ilmiö näkyi avainalkuaineiden pitoisuuksien suurena vaihteluna. Pitoisuussuhteet laskettiin eri kasveille, kasvin osille ja kasviryhmille siten, että alkuaineen pitoisuutena maassa käytettiin juuribiomassalla painotettua keskiarvoa yksittäisistä turvekerroksista laskettuna.

Koealoilta otetiin yhteensä seitsemäntoista pitkää turveprofiilia. Turveprofiilien pohja oli savea, liejua tai hiekkaa, edustaen suon kuroutumisajankohtaa. Turveprofiilien syvyydet vaihtelivat 50-550 cm ja olivat ohuimmat Häädetkeitaalla. Turvenäytteistä analysoitiin huokosvesi, biosaatavat ja totaalipitoisuudet. Lisäksi määritettiin pH, LOI, totaali hiili ja typpi, kationinvaihtokapasiteetti ja emäskylläisyys. Biosaatava ja totaali in situ jakaantumiskertoimet määritettiin tärkeimmistä alkuaineista: Ag, Cl, Cs, I, Mo, Nb, Ni, Pb, Pd, Se, Sn ja Sr. Kd-aineisto vaihtelee huomattavasti luonnostaan, mutta myös maaperätyypin ja muiden ympäristötekijöiden perusteella. Orgaaninen aines ja hienoaineslajitteet, erityisesti savi ja liejuaines, vaikuttavat merkittävästi alkuaineiden Kd-arvoihin.

Avainsanat:

Alkuaineet, biomassa, jakaantumiskertoimet (Kd-arvot), juuriston syvyysjakauma, kasvidimensiot, kasvillisuuskartoitus, lehtianalyysi, marjat, pintaturve, puustotilavuus, sienet, siirtokertoimet, turpeen geokemialliset ja fysikaaliset ominaisuudet

Tiedosto(t):

WR 2017-15_web (pdf) (10.4 MB)
Appendix 2_Results from chemical analyses of plant material (xlsx) (177.8 KB)
Appendix 3_Total elements in surface peat of Lastensuo (xlsx) (39.5 KB)
Appendix 4_Bioavailable elements in surface peat of Lastensuo (xlsx) (35 KB)
Appendix 5_CEC BS_Lastensuo (xlsx) (17.5 KB)
Appendix 6_Lastensuo porewater (xlsx) (40.1 KB)
Appendix 7_Lastensuo bioavailable concentrations (xlsx) (47.9 KB)
Appendix 8_Lastensuo total concentrations in deep peat profiles (xlsx) (46.9 KB)
Appendix 10_Total elements in surface peat of Pesänsuo (xlsx) (23.5 KB)
Appendix 11_Bioavailable elements in surface peat of Pesänsuo (xlsx) (21.4 KB)
Appendix 12_CEC BS_Pesänsuo (xlsx) (15.1 KB)
Appendix 13_Pesänsuo porewater (xlsx) (39.2 KB)
Appendix 14 Pesänsuo bioavailable concentrations in deep peat profiles (xlsx) (39 KB)
Appendix 15_Pesänsuo total concentrations in deep peat profiles (xlsx) (41.2 KB)
Appendix 17_Total elements in surface peat of Häädetkeidas (xlsx) (33.8 KB)
Appendix 18_Bioavailable elements in surface peat of Häädetkeidas (xlsx) (31.9 KB)
Appendix 19_CEC BS_Häädetkeidas (xlsx) (25.5 KB)
Appendix 20_Häädetkeidas porewater concentrations (xlsx) (55.6 KB)
Appendix 21_Häädetkeidas bioavailable concentrations in deep peat profiles (xlsx) (41.1 KB)
Appendix 22_Häädetkeidas total concentrations in deep peat profiles (xlsx) (47.5 KB)
Appendix 24 Concentration ratios for key elements (xlsx) (82 KB)


Takaisin


Jaa artikkeli:
Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.
Sulje

Evästekäytännöt

Tätä sivustoa käyttämällä hyväksyt, että voimme asettaa evästeitä tietokoneellesi tai mobiililaitteeseesi.

1. Mitä evästeet ovat?

Evästeet ovat pieniä datatiedostoja, jotka siirtyvät tietokoneellesi, kun otat yhteyden johonkin verkkosivustoon. Evästeet tallentuvat selaimen käyttämien tiedostojen yhteyteen.

Lisätietoa evästeistä saat sivulta www.aboutcookies.org.

2. Miksi evästeitä käytetään?

Evästeet tunnistavat tietokoneesi, kun tulet sivustolle uudelleen. Ne muistavat myös sivustolla aikaisemmin tekemäsi valinnat ja parantavat siten sivuston käyttökokemusta. Evästeiden avulla pystyy esimerkiksi tunnistamaan käyttäjän laitteet sekä mukauttamaan mahdollisia mainoksia sivuilla sekä mahdollisissa muissa palveluissa.

3. Mitä evästeitä käytetään?

Jotkin evästeet ovat sivustomme teknisen toiminnan ja käytön vuoksi välttämättömiä. Nämä evästeet eivät kerää käyttäjästä tietoa, jota voitaisiin hyödyntää markkinoinnissa tai muistamaan käyttäjän valitsemia sivustoja.

Suorituskykyä mittaavat evästeemme keräävät tietoa siitä, miten käyttäjät käyttävät verkkosivujamme (esim. eniten käytetyt sivut, mahdolliset virheviestit). Nämä evästeet eivät kerää käyttäjistä tunnistettavia tietoja, vaan ne ovat anonyymejä ja niitä käytetään ainoastaan parantamaan nettisivujen toimivuutta.

Sivuilla olevat kolmansien osapuolten liitännäispalvelut (esim. mainokset, YouTube-videot, Google-tilastointi tai Facebook-liitännäiset) saattavat tallentaa käyttäjän tunnistamiseen käytettävää tietoa, mihin emme valitettavasti voi vaikuttaa. Jos haluat estää niitä seuraamasta liikkumistasi verkossa, voit kytkeä ns. kolmannen osapuolen evästeet pois käytöstä selaimesi asetuksista. Ohjeet löydät selaimesi ohjesivuilta.

Sivuillamme saattaa olla myös painikkeita, jotka helpottavat sisällön jakamista eri verkkoviestintäympäristöihin ja sosiaaliseen mediaan. Jos käytät näitä painikkeita, valitsemaltasi palvelulta voidaan asettaa eväste päätelaitteellesi. Nämä evästeet eivät ole hallinnassamme. Lisätietoja kolmannen osapuolen evästeiden käytöstä saat kyseisen osapuolen verkkosivulta.

4. Evästeiden hallinta ja estäminen

Jos et halua vastaanottaa evästeitä, voit muuttaa Internet-selaimesi asetuksia niin, että saat ilmoituksen aina kun evästeitä ollaan lähettämässä tietokoneellesi. Vaihtoehtoisesti voit estää evästeiden käytön kokonaan. Evästeiden käyttöä voi rajoittaa tai sen voi estää Internet-selaimen kautta (katso tarkemmat tiedot selaimen ohjeista).

Jos estät evästeiden tallennuksen tai poistat ne käytöstä, jotkin verkkosivujemme toiminnoista eivät välttämättä toimi oikein.

Sulje