Yhteystiedot

ONKALO-näyttely

ONKALO-näyttely kertoo loppusijoitusratkaisusta ja Posiva Oy:n toteuttamista ONKALOssa meneillään olevista tutkimuksista. Maanalaisessa kallioperän tutkimustilassa ONKALOssa tehtävillä tutkimuksilla varmennetaan Olkiluodon kallioperän soveltuvuus loppusijoitukseen.

Tutuksi tulevat myös radioaktiivisten aineiden vapautumisesteet, loppusijoitukseen suunnitellut laitteet ja koneet sekä maanalaisten tilojen rakentaminen tulevaisuudessa.
Voimalaitosjäteluolan (VLJ-luola) 60 metrin syvyydessä sijaitsevassa tutkimusperässä pääsee hyvin käsitykseen loppusijoituksen mittasuhteista.

Näyttelytilassa on ennen tutkimustunneli ONKALOn rakentamista tehty muun muassa tunnelin louhintaan ja loppusijoitusreikien poraamiseen liittyviä tutkimuksia. Tutkimusten jäljiltä tilassa on kolme loppusijoitusreikää sekä muutaman metrin pituinen loppusijoitustunneli.

Tilassa tehdään edelleen matala- ja keskiaktiivisen voimalaitosjätteen loppusijoitukseen liittyviä tutkimuksia. Tällä hetkellä käynnissä on TVO:n ja Fortumin yhteinen betonin pitkäaikaiskestävyystutkimus.

ONKALO-näyttelyssä tutuksi tulevat myös erilaiset Posiva Oy:n loppusijoitustutkimuksiin liittyvät työnkuvat. Vieraat saavat esimerkiksi testata kalliokartoitustaitojaan geologina, laskutaitojaan kapselin kehittäjänä ja mittaustaitojaan kemistinä. Kukin voi myös kokeilla ja tunnustella bentoniittisaven koostumusta sekä puristaa pelletinpuristuslaitteella itselleen kotiin viemisiksi pienen bentoniittipelletin.

ONKALO-näyttelyyn pääsee tutustumaan varaamalla opastetun ryhmävierailun Olkiluotoon.


Jaa artikkeli: