Loppusijoituskapseli

Käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituskapselin sisärakenteen muodostaa pallografiittivaluraudasta valmistettu osa, joka toimii kapselin kuormaa kantavana osana ja polttoaine-elementtien sijoitustelineenä. Tiivis kuparikapseli on pääasiassa suunniteltu toimimaan korroosioesteenä valurautasisäosalle, joka puolestaan sisältää polttoaine-elementit. Sisärakenne suljetaan rautaisella kannella. Kapselin sisärakennetta ympäröi viiden senttimetrin paksuinen kuparinen päällysvaippa ja kuparikansi.

Loppusijoituksessa kapselin pituus vaihtelee sen mukaan, mistä käytetty ydinpolttoaine tulee. Olkiluoto 1 ja 2 -laitosyksiköiden (OL1, OL2) kapseliin mahtuu 12 polttoainenippua 4,75 metriä pitkään kapseliin. Loviisan (LO1, LO2) 12 nippua puolestaan sopivat 3,6 metriä pitkään kapseliin. Olkiluoto 3 -laitosyksikön (OL3) 5,2 metriä pitkään kapseliin mahtuu neljä polttoainenippua. Kapselin halkaisija on aina 1,05 metriä.

Loppusijoituskapselin kokonaispaino riippuu siitä, minkä laitoksen käytetty polttoaine siihen sijoitetaan. Esimerkiksi OL1- ja OL2-voimalaitosyksiköiden loppusijoituskapselin kokonaispaino on 24,5 tonnia.

Käytetyt ydinpolttoaine-elementit asennetaan ja suljetaan kuparikapselin valurautaiseen sisäosaan. Kuparikapselin kansi suljetaan tiiviisti hitsaamalla, jotta kallioperässä virtaava pohjavesi ei pääse kosketuksiin valurautaisen sisäosan tai käytetyn polttoaineen kanssa. Näin estetään radionuklidien pääsy pohjaveteen ja edelleen geosfääriin ja biosfääriin.