Sophie ajamassa alas ONKALOon.

Työskentelyä loppusijoituksen ytimessä

Kalliomekaanikko Sophie Haapalehto työskentelee Suomen taatusti kiinnostavimmalla
työmaalla. Työ maailman ensimmäisen loppusijoituslaitoksen parissa paitsi kiehtoo myös haastaa.

Syvälle peruskallioon louhittu ONKALO on tuttu ympäristö kalliomekaanikko Sophie Haapalehdolle, joka esittelee ainutlaatuista työpaikkaansa ylpeänä. Haapalehto on yksi Posivan reilusta kymmenestä geologitaustaisesta asiantuntijasta. Monien muiden tavoin Haapalehto päätyi Posivalle kesätyön kautta.

– Posiva on haluttu kesätyöpaikka geologiksi opiskelevien keskuudessa. Sain viettää Olkiluodossa kaksi kesää jo opintojen aikana, ja valmistuttuani neljä vuotta sitten jäin taloon kalliomekaanikoksi. Vuosien varrella olen saanut lisää vastuuta, ja nyt toimin myös projektipäällikkönä kallion termisiin ominaisuuksiin liittyvässä projektissa, Haapalehto kertoo.

Alanvalintaa voi pitää sukuvikana, sillä myös Haapalehdon molemmat vanhemmat ovat työskennelleet ydinvoima-alalla. Haapalehto vakuuttaa, että ura loppusijoituksen parissa kiehtoo päivästä ja vuodesta toiseen.

– Käsissämme on ratkaisu ydinvoima-alan suureen haasteeseen eli loppusijoittamiseen. Vaikka urakka on haastava, se myös motivoi valtavasti.

Työtä tulevaisuuden ja turvallisuuden eteen

Haapalehdon työssä jokainen päivä on erilainen. Työpäivään voi kuulua erilaisia suunnittelutöitä sekä palavereja yhdessä kollegojen, ulkoisten konsulttien ja Posivan alihankkijoiden kanssa.

ONKALO onkin tullut Haapalehdolle niin tutuksi, että hän pitää opastettuja kierroksia erilaisille vierailijaryhmille. Oppaana toimiminen käy myös hyvästä muistutuksesta, kuinka kiinnostavan asian äärellä päivittäin työskennellään.

Työtä, jolla on syvempi merkitys

Teolliselle alalle Haapalehdon sai hakeutumaan halu tehdä konkreettista mutta samalla vaikuttavaa työtä. Hänen nykyisessä työssään yhdistyvät luontevasti tiede ja yhteiskunnallisuus.

– Jo opiskeluaikoina uran suuntaa miettiessä tiesin, että haluan tehdä työtä, jolla on jonkinlaista yhteiskunnallista merkitystä. On myös hienoa nähdä oman työnsä jälki osana isoa kokonaisuutta.

Posiva saa Haapalehdolta kiitosta myös työpaikkana. Kiinnostavan työn lisäksi hänet on saanut viihtymään positiivinen meininki ja hyvät työkaverit. Haapalehto myöntää kuitenkin välillä unohtavansa, kuinka ainutlaatuisessa projektissa hän onkaan mukana.

– Meitä posivalaisia yhdistää paitsi työnantaja myös ainutlaatuinen matka kohti yhteistä tavoitetta: vastuullista loppusijoittamista. Teemme äärimmäisen hienoa ja merkittävää työtä niin alan kuin yhteiskunnankin kannalta – ensimmäisinä maailmassa.