Työssään Aleksi tarkastelee mallinnustuloksia radionuklidien kulkeutumisesta biosfäärissä.Miro Gorski kairareiällä ja vesinäyte otettuna.


Kesätöissä Posivalla

Olkiluoto on usean positiivisesti varautuneen osaajan ensimmäinen duunipaikka, ja samalla myös loppusijoituspaikka. Ei siksi, että saarellamme sammaloiduttaisiin vaan koska Olkijengiläiset viihtyvät ydinvoimaisissa työtehtävissä.

Kesähaku on päättynyt. Olemme yhteydessä kaikkiin hakijoihin viimeistään maaliskuun aikana.

TVO:n avoimet työpaikat löytyvät TVO:n omilta rekrytointisivuilta.Avautuu uuteen välilehteenSamalla sivulla voi jättää myös avoimen hakemuksen.

Kesätyö Olkiluodossa - millaista se on?

Millaista on ollut hiukkasen parempi kesäduuni aiempina vuosina? Olemme koonneet alle muutamia kesätarinoita sekä videoita!


Opintojensa loppuvaiheessa olevat opiskelijat pääsivät oman alansa työtehtäviin Posivalle. Lue heidän kesätyökokemuksistaan poikkeuksellisena koronakesänä.

Aleksi Isoaho

23-vuotiaan Aleksin kesätyöpaikka on Posivan kehityspuolen Paikankuvaus ja turvallisuusperustelu –yksikössä biosfääritutkimuksessa. Kesätyö Olkiluodossa ja muutto Raumalle oli melkoinen hyppäys paljasjalkaiselle oululaiselle. Aleksi opiskelee maantiedettä Oulun yliopistossa, syksyllä alkaa viides vuosi. Töihin Olkiluotoon hän kulkee bussilla - ellei sitten uni maistu aamulla makeasti, jolloin töihin ajellaan autolla.

- Loppusijoitus oli tuttu lähinnä koulukirjoista, joissa aina mainittiin, että ratkaisua ei oltu vielä keksitty. Taitavat kyseiset koulukirjat olla jo melko vanhentunutta tietoa. Aiemmin olen työskennellyt myyjänä opintojen ohella ja lomilla, mutta se on nyt taakse jäänyttä elämää. Näin Posivan paikasta ilmoituksen ja ajattelin työtehtävän sopivan minulle. Soitin nykyiselle ohjaajalleni ja kysyin tehtävästä lisätietoja. Samalla pyrin tietysti jäämään mieleen. Tein hakemuksen ja vuoden alussa tuli soitto, jossa kesätyöpaikkaa tarjottiin minulle.

Aleksin työpiste sijaitsee ONKALO®-työmaan projektitoimistolla. Hänen työryhmäänsä kuuluu ulkopuolisia konsultteja muutaman posivalaisen lisäksi.

- Itse biosfääritiimi on nuorekas ja täynnä upeita ihmisiä. Pääasiassa olen auttanut tulkitsemaan radionuklidien kulkeutumiseen liittyviä tuloksia laittamalla näitä konkreettisesti kartalle, jolloin työryhmällä on käytössään muutakin, kuin erilaisia kuvaajia ja numeerista dataa.

Korona on vaikuttanut melkoisesti Aleksin kesätyökokemukseen

- Iso osa työntekijöistä tekee paljon etätöitä, joten työyhteisöön tutustuminen ei ole ollut yhtä helppoa, mitä se olisi normaalisti. Työtehtäviin etätyö ei vaikuta. Se tapahtuu täysin tietokoneella, ja töissä asiat ovat menneet mielestäni melko sujuvasti. Vallitsevan tilanteen takia yhteisiä vapaa-ajan aktiviteettejä ei ole ollut, joten yksin vietetty vapaa-aika on välillä kyllästyttänyt

Aleksin mukaan hän on kehittynyt huimasti työssään ja saanut monia hienoja onnistumisia. Parasta on ollut itsensä haastaminen.

- Paikkatieto-osaaminen, ohjelmointitaidot sekä datan käsittely Excelillä ovat kehittyneet huimasti. Oma adaptoitumiskyky työtehtäviin on yllättänyt. Nykyisiin työtehtäviin liittyviä taitoja ei opeteta yliopistossa kovin syvällisesti. Olen kirjoittanut useita skriptejä, joilla manuaalisia vaiheita datanprosessoinnissa on saatu automatisoitua. Ensimmäiset skriptini tuottivat tunteen, että minähän osaan tehdä näitä juttuja! Minun pitää keksiä ihan uusia ratkaisuja ja menetelmiä, jotta erilaisten tulosten näyttäminen kartalla olisi mahdollista. Joskus pulmatilanteet saattavat olla kinkkisiä, mutta niiden ratketessa fiilis on todella hyvä.

Erityisesti Aleksin mieleen kesästä on jäänyt Olkiluodon vaikuttava luonto ja ONKALO-vierailu. Tunnelin näkeminen konkreettisesti lisäsi ymmärrystä projektista. Aleksille jääkin mukavat muistot elokuun lopussa päättyvästä kesätyöstä. Tulevaisuuden työpaikasta hänellä ei ole vielä selkeää kuvaa, mutta juuri paikkatietoasiat kiinnostavat häntä.

- Vaikea sanoa mitä minusta tulee isona, kun minulla on kokemusta vain yhdeltä alalta. Varmaan voisin olla nykyisen kaltainen "paikkatietoyleismies". En pistäisi pahakseni, vaikka tulevaisuudessa täältä tarjottaisiin töitä.

Miro Gorski

Viimeistä vuotta energia- ja ympäristötekniikkaa Turun ammattikorkeakoulussa opiskeleva Miro pääsi jo toistamiseen Posivalle kesätöihin. Aiemmin hän on ollut kesätöissä TVO:lla OL1- ja OL2 -laitosyksiköillä mekaanisessa kunnossapidossa. Miro on kesätöissä Olkiluodossa kolmisen kuukautta, kesäkuusta elokuun loppuun.

- Olin tietoinen Posivasta, koska yhtiö oli tullut aiemmilta kesiltä TVO:lla työskennellessäni tutuksi. Mieleenpainuvia juttuja loppusijoituksesta olen lukenut myös uutisista tai lehdistä. Kesätyö Posivalla sopii täydellisesti energia- ja ympäristöopintojeni teemoihin. Opinnäytetyökin on mietinnässä ja tekisin sen mielelläni Posivalle. Toivoisin, että sen aiheessa sivuttaisiin mittauksia.

Olkiluoto on ollut aina aika lähellä Raumalta kotoisin olevaa Miroa

- Ensimmäisen kerran kävin Olkiluodossa tutustumismatkalla jo peruskoulussa. Mieleeni jäivät Vierailukeskus ja VLJ-luola. Teimme myös ammattikorkeakoulustamme ekskursion Olkiluotoon. Erityisen hauskaa oli se, että ollessamme vierailulla juuri silloin tuli soitto, että pääsisin kesätöihin saarelle.

Kenttätutkimuspuolella työskentelevä Miro istuu Posivan projektitoimistossa, mutta mittauksia tehdään ONKALO-työmaalla sekä ympäri Olkiluodon saarta sijaitsevilla mittapisteillä ja kairarei’illä.

- Työ tehdään parityöskentelynä. Kenttätiimissämme on kuusi henkilöä ja lisäksi näin kesäisin kaksi harjoittelijaa. Teemme yhteistyötä myös geologien ja muiden posivalaisten kanssa. Mittaamme vedestä erilaisia arvoja, kuten PH:ta ja sähkönjohtavuutta. Teemme siis jatkuvaa pohjaveden seurantaa. Nämä arvot kerätään referenssiksi, jotta voimme tietää, millainen oli tilanne ennen loppusijoittamisen aloittamista. Mittaamamme näytteet analysoidaan TVO:n laboratoriossa.

Parasta tehtävässä Miron mielestä on ollut se, että siinä on päässyt tekemään käytännön töitä. Erityisesti laitekehitystyö on ollut Miron mieleen.

- Joka päivä otetaan tietyistä mittauspisteistä arvot. Aika paljon tulee siis ajeltua ympäri Olkiluodon saarta. Mittauspisteitä on useita, kairareikiä on yhteensä 58 kappaletta. Myös ONKALOssa tehdään mittauksia, näytteiden ottoa, datojen hakua ja muita töitä. Olemme saaneet työparini kanssa myös tehdä pienimuotoista ideointia laitekehittelyä ONKALOn demorei’llä. Mieleenpainuvinta oli se, kun näin hirven läheltä aamukierroksella. Viime kesänä näkyi eläimiä enemmänkin, bongasimme esimerkiksi kettuperheen aivan kairareiän vieressä.

Korona antoi kesään oman mausteensa

- Korona on näkynyt työssäni konkreettisesti esimerkiksi siinä, että kerättyjä näytteitä ei itse viedä TVO:n puolelle laboratorioon vaan jätämme ne noudettaviksi. Toimistot ovat tyhjinä ja paikan päällä on rauhallista. Hyvin olen kuitenkin saanut kollegoita sähköpostitse ja puhelimen välityksellä kiinni. Parasta Posivalla on hyvä porukka.

Tulevaisuuden unelmatyöstä Mirolla ei ole selkää kuvaa. Käynnissä olevat energia- ja ympäristösektorin opinnot antavat jonkinlaista osviittaa tulevaisuuden suunnasta.

- Raitis ilma ja ulkoilu on mielestäni mukavaa. En haluaisi tulevaisuuden työni olevan jatkuvaa tietokoneella istumista. Haaveenani on päästä matkustamaan työtehtävissä. Olisi mukava päästä tutustumaan, miten muualla maailmassa toimitaan. Ennen opiskeluja kävin Australiassa kääntymässä ja se avasi silmiäni monesta asiasta, jotka Suomessa ovat hyvin. Siksi onkin erityisen hienoa olla kesätöissä Posivalla, maailman johtavalla loppusijoittajalla.