Tunnelin täyttö ja tulppa

Loppusijoitustunnelit täytetään kapselin ja puskurimateriaalin asennuksen jälkeen granuliseoksella, joka koostuu eri kokoon murskatuista bentoniittipelleteistä. Saven etuna on sen alhainen vedenjohtavuus ja pitkäaikainen kemiallinen ja mekaaninen vakaus.

Tunneleita täytetään vaiheittain koko loppusijoitustoiminnan ajan. Täyteaineella estetään tunnelien ja kuilujen muuttuminen pohjaveden virtausreiteiksi sekä säilytetään tunnelien mekaaninen vakaus. Tunnelien täyteaine pitää myös kapselia ympäröivän bentoniittipuskurin paikallaan. Lisäksi tunneleiden täyttö estää pääsyn tiloihin, minkä ansiosta loppusijoitusaluetta ei tarvitse vartioida loppusijoituslaitoksen käyttövaiheen päättymisen jälkeen.

Loppusijoitustunnelin tulee pysyä vesitiiviinä kaikissa oloissa. Siksi bentoniittisavella täytetyn loppusijoitustunnelin päähän rakennetaan kiilan muotoinen massiivinen teräsbetonitulppa. Betonitulppa on noin kuusi metriä pitkä ja halkaisijaltaan 4–6 metriä. Yksittäinen tulppa sisältää betonia noin 160 kuutiota ja raudoituksia noin 20 tonnia. Betonitulpan rakentamista on jo testattu loppusijoituksen täyden mittakaavan FISST-kokeessa.