Kapselointilaitokseen robotisoitu koneistusasema Metecno Oy:ltä

12.10.2020

Posiva on allekirjoittanut teollisuuden erikoiskonevalmistaja Metecno Oy:n kanssa sopimuksen robotisoidun koneistusaseman kokonaistoimituksesta.

Posiva on allekirjoittanut teollisuuden erikoiskonevalmistaja Metecno Oy:n kanssa sopimuksen robotisoidun koneistusaseman kokonaistoimituksesta.

Sopimuksen mukaisesti Metecno Oy suunnittelee, valmistaa ja asentaa koneistusaseman Posivan käytetyn ydinpolttoaineen kapselointilaitokseen.

Koneistusasema koostuu robotin palvelemasta räätälöidystä CNC-ohjatusta työstökeskuksesta, jonka tehtävänä on varmistaa ONKALOon® loppusijoitettavien polttoainekapseleiden mitat ja pinnanlaatu. MeteCNC®-erikoiskone jyrsii pois kapselista hitsauksessa jääneet epätasaisuudet, jonka jälkeen asema suorittaa kapselin mittojen ja pinnanlaadun tarkastuksen. Robotti hoitaa prosessissa muita aputehtäviä, kuten NDT-mittalaitteiden käsittelyn ja jyrsittyjen lastujen imuroinnin. Käytännössä koneistusasema suorittaa kapseleiden loppusijoitusprosessissa tärkeän vaiheen, sillä vain täysin virheettömällä pinnalla varustetut kapselit voidaan laskea ONKALOon®.

- Metecno on Posivalle uusi mielenkiintoinen toimittaja, joka vakuutti Posivan neuvotteluissa koneistusosaamisellaan. Sopimusneuvottelut etenivät hyvässä yhteishengessä. Samaa odotamme myös projektilta, kertoo Posiva Oy:n hankintapäällikkö Jussi Näveri.

Robotisoitu koneistusasema valmistuu vuoden 2022 lopulla.