Käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituksen täyden mittakaavan koe alkaa vuoteen 2023 mennessä

18.1.2022

Posiva on aloittamassa käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituksen ensimmäisenä koko maailmassa vuoteen 2025 mennessä. Ennen käyttövaiheeseen siirtymistä Posiva suorittaa täyden mittakaavan kokeen vuonna 2023.

Koe kattaa koko loppusijoitusprosessin, ja siinä käytetään loppusijoitukseen tarkoitettuja järjestelmiä, koneita ja menettelyjä. Koe suoritetaan kuitenkin käyttäen mallinnettuja nippuja. Mallinnetut niput eivät sisällä oikeaa käytettyä polttoainetta

Käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituksen täyden mittakaavan kokeen päävaiheet ovat seuraavat:

• Mallinnetut niput siirretään välivarastosta kapselointilaitokselle.
• Kuparikapselit täytetään mallinnetuilla nipuilla ja suljetaan hitsaamalla.
• Täytetyt kapselit lasketaan loppusijoitustilaan.
• Loppusijoitusreikiin asetetaan puskurimateriaali ja kapselit.
• Koetunneli täytetään ja suljetaan tulpalla.
• Ongelmatilanteen ratkaisua, vaurioiden korjaamista ja paluuta normaaliin toimintaan kokeillaan nostamalla ”vaurioitunut” kapseli ylös.

Täyden mittakaavan koe on viimeinen vaihe Posivan valmistautuessa geologisen loppusijoituksen käyttöön. Kokeen onnistunut suoritus on oleellista kapselointilaitoksen ja maanalaisen loppusijoituslaitoksen tulevan käyttöönoton kannalta. Kokeella voidaan osoittaa useille sidosryhmille, että Posiva kykenee hallinnoimaan koko loppusijoitusprosessia ja ONKALO® voidaan ottaa loppusijoituskäyttöön.

Tällä hetkellä Posiva Solutions valmistelee hanketta, jonka kautta jätehuolto-organisaatiot kaikkialta maailmasta voivat osallistua loppusijoituksen täyden mittakaavan kokeeseen. Osallistumalla kokeeseen organisaatiot saavat ainutlaatuista osaamista, joka hyödyttää heidän omaa geologista loppusijoitusohjelmaansa.

Lisätietoja tästä hankkeesta antaa Posiva Solutions.

Posiva Solutions on Posivan tytäryhtiö. Toinen Olkiluodossa toimiva tytäryhtiö on TVO Nuclear Services (TVONS), joka on TVO:n omistama. TVONS hyödyntää toimeksiannoissaan TVO:n Olkiluodossa karttunutta osaamista. Sen palvelut liittyvät uusiin ydinvoimalaitoshankkeisiin, radioaktiivisen jätteen hallintaan ja loppusijoitukseen, ydinturvallisuuteen, ydinvoimalaitoksen suorituskyvyn parantamiseen ja koulutukseen.

Teksti: Jari Makkonen
Kuva: Posiva Oy