Miro Gorskin kesätyönä mittaukset maan alla ja päällä

30.8.2021

Viimeistä vuotta energia- ja ympäristötekniikkaa Turun ammattikorkeakoulussa opiskeleva Miro pääsi jo toistamiseen Posivalle kesätöihin. Lue hänen kokemuksestaan poikkeuksellisena koronakesänä.

Aiemmin Miro on ollut kesätöissä TVO:lla OL1- ja OL2 -laitosyksiköillä mekaanisessa kunnossapidossa. Kesäpestin kesto Olkiluodossa on kolmisen kuukautta, kesäkuusta elokuun loppuun.

- Olin tietoinen Posivasta, koska yhtiö oli tullut aiemmilta kesiltä TVO:lla työskennellessäni tutuksi. Mieleenpainuvia juttuja loppusijoituksesta olen lukenut myös uutisista tai lehdistä. Kesätyö Posivalla sopii täydellisesti energia- ja ympäristöopintojeni teemoihin. Opinnäytetyökin on mietinnässä ja tekisin sen mielelläni Posivalle. Toivoisin, että sen aiheessa sivuttaisiin mittauksia.

Olkiluoto on ollut aina aika lähellä Raumalta kotoisin olevaa Miroa

- Ensimmäisen kerran kävin Olkiluodossa tutustumismatkalla jo peruskoulussa. Mieleeni jäivät Vierailukeskus ja VLJ-luola. Teimme myös ammattikorkeakoulustamme ekskursion Olkiluotoon. Erityisen hauskaa oli se, että ollessamme vierailulla juuri silloin tuli soitto, että pääsisin kesätöihin saarelle.

Kenttätutkimuspuolella työskentelevä Miro istuu Posivan projektitoimistossa, mutta mittauksia tehdään ONKALO-työmaalla sekä ympäri Olkiluodon saarta sijaitsevilla mittapisteillä ja kairarei’illä.

- Työ tehdään parityöskentelynä. Kenttätiimissämme on kuusi henkilöä ja lisäksi näin kesäisin kaksi harjoittelijaa. Teemme yhteistyötä myös geologien ja muiden posivalaisten kanssa. Mittaamme vedestä erilaisia arvoja, kuten PH:ta ja sähkönjohtavuutta. Teemme siis jatkuvaa pohjaveden seurantaa. Nämä arvot kerätään referenssiksi, jotta voimme tietää, millainen oli tilanne ennen loppusijoittamisen aloittamista. Mittaamamme näytteet analysoidaan TVO:n laboratoriossa.

Parasta tehtävässä Miron mielestä on ollut se, että siinä on päässyt tekemään käytännön töitä. Erityisesti laitekehitystyö on ollut Miron mieleen.

- Joka päivä otetaan tietyistä mittauspisteistä arvot. Aika paljon tulee siis ajeltua ympäri Olkiluodon saarta. Mittauspisteitä on useita, kairareikiä on yhteensä 58 kappaletta. Myös ONKALOssa tehdään mittauksia, näytteiden ottoa, datojen hakua ja muita töitä. Olemme saaneet työparini kanssa myös tehdä pienimuotoista ideointia laitekehittelyä ONKALOn demorei’llä. Mieleenpainuvinta oli se, kun näin hirven läheltä aamukierroksella. Viime kesänä näkyi eläimiä enemmänkin, bongasimme esimerkiksi kettuperheen aivan kairareiän vieressä.

Korona antoi kesään oman mausteensa

- Korona on näkynyt työssäni konkreettisesti esimerkiksi siinä, että kerättyjä näytteitä ei itse viedä TVO:n puolelle laboratorioon vaan jätämme ne noudettaviksi. Toimistot ovat tyhjinä ja paikan päällä on rauhallista. Hyvin olen kuitenkin saanut kollegoita sähköpostitse ja puhelimen välityksellä kiinni. Parasta Posivalla on hyvä porukka.

Tulevaisuuden unelmatyöstä Mirolla ei ole selkää kuvaa. Käynnissä olevat energia- ja ympäristösektorin opinnot antavat jonkinlaista osviittaa tulevaisuuden suunnasta.

- Raitis ilma ja ulkoilu on mielestäni mukavaa. En haluaisi tulevaisuuden työni olevan jatkuvaa tietokoneella istumista. Haaveenani on päästä matkustamaan työtehtävissä. Olisi mukava päästä tutustumaan, miten muualla maailmassa toimitaan. Ennen opiskeluja kävin Australiassa kääntymässä ja se avasi silmiäni monesta asiasta, jotka Suomessa ovat hyvin. Siksi onkin erityisen hienoa olla kesätöissä Posivalla, maailman johtavalla loppusijoittajalla.

Teksti ja kuva, Helena Urpulahti