Rakennus- ja asennustyöt etenevät vauhdilla

4.3.2021

ONKALOssa tehtävät louhinnat, tutkimukset ja talotekniset työt sekä osittain maan päällä sijaitsevan kapselointilaitoksen rakentaminen ovat osa EKA-projektia, joka merkitsee ytimekkäästi sitä, että Posiva on ensimmäisenä maailmassa toteuttamassa geologista loppusijoitusta.

Noin 500 miljoonan euron projektissa Posiva rakentaa ja varustelee kaikki loppusijoitustoiminnassa tarvittavat laitokset, louhii viisi loppusijoitustunnelia ja aloittaa loppusijoituksen yhdessä tunnelissa. Varsinaisen loppusijoitustoiminnan aloittaminen edellyttää laitoksen käyttölupaa, jonka myöntää valtioneuvosto.

Loppusijoitustunneleita yhdistävä 360 metriä pitkä keskustunneli 5 on jo louhittu. Noin 240 metriä pitkästä keskustunneli 6:sta on louhimatta enää 40 metriä.

Muutenkin viimeistelyt ja talotekniset työt etenevät suunnitellusti.

- Esimerkiksi tasolla -437, jossa sijaitsee teknisiä tiloja, pysäköintihalleja sekä sosiaali- ja suojatiloja, näkymä muistuttaa jo enemmän teollisuuslaitosta kuin kallioon louhittua luolaa, Kimmo Lehtola sanoo.

Henkilökuilun teräsrakennelma olisi maan päällä pilvenpiirtäjä

Henkilökuilussa viime syyskuussa aloitettu teräsrakenteiden asennus saatiin päätöksen helmikuun alkupuolella. Teräsrakenteet muodostavat henkilöhissin kuilun ja toimivat tukirakenteena maan pinnalta ONKALOon kulkeville vesi- ja viemäriputkille sekä sähkökaapeleille, joiden asennustyöt ovat vuorossa seuraavaksi.

- Teräskehikko valmistui hieman etuajassa. Henkilöhissin asennus alkaa loppuvuodesta ja hissi on toiminnassa yhteistoimintakokeeseen mennessä, Juha Riihimäki kertoo.

ONKALOn hissistä tulee maailman syvimmälle kulkeva henkilöhissi.

- Aikaisemmin maailmanennätystä pitänyt Lohjan Tytyrin kaivoksen henkilöhissi saavuttaa 350 metrin syvyyden. Erilaiset kaivoshissit ja -nostimet kulkevat toki paljon syvemmällekin, mutta ONKALOn henkilöhissi on tekniikaltaan samankaltainen kuin esimerkiksi pilvenpiirtäjissä, Kimmo Lehtola huomauttaa.

Henkilökuilun teräskehikko nousee tasolta -455 ylöspäin 460,9 metriä. Jos rakennelma olisi maan pinnalla, se olisi Pohjoismaiden korkein ja hätyyttelisi myös Euroopan korkeinta rakennusta, Pietarin 462-metristä Lahta-keskusta.

Kapselointilaitoksesta tasolla -444 sijaitsevalle kapseleiden vastaanottoasemalle kulkevan kapselihissin asentaminen aloitetaan elokuussa. Hissin asennukseen valmistaudutaan ONKALOssa jo vastaanottoaseman betonitöillä sekä kapselikuilun sähköasennuksilla.

- Kapselihissi on henkilöhissiä huomattavasti järeämpi laite, jolla pystytään laskemaan kapselointilaitoksesta vastaanottoasemalle jopa yli 30 tonnia painava loppusijoituskapseli. Kaivosteknologiaa edustava laite ei kuitenkaan vaadi samankaltaista teräskehikkoa kuin henkilöhissi, Riihimäki tarkentaa.

EKA-projektiin liittyvät työt etenevät myös maan pinnalla. Kapselointilaitos on noussut jo kolme kerrosta maan pinnan yläpuolelle ja ensi vuonna laitoksessa päästään aloittamaan käytetyn ydinpolttoaineen kapselointiin tarvittavien laitteiden asennustyöt.

- Maan pinnalle on noussut myös palovesipumppaamo, jossa on kaksi 360 kuution suuruista vesisäiliötä, Kimmo Lehtola kertoo.