Toinenkin ONKALOon® tuleva AGV-alusta saapui Italiasta Suomeen testattavaksi

17.11.2023

Toinenkin Posivan loppusijoitustiloihin ONKALOon tuleva AGV-alusta on saapunut Italiasta Suomeen ja Porin Karjarantaan testattavaksi. Nyt saapunut alusta on tarkoitettu EBS-asennuslaitteille (Engineered Barrier Systems). Näitä ovat tunnelintäytössä tarvittavan granulisen bentoniittisaven asennuslaite sekä loppusijoitusreikään tulevan bentoniittipuskurin asennuslaite.

Juuri saapunut toinen AGV-alusta kuvassa vasemmalla Porin Karjarannassa. Alustan päällä on jo asennettuna loppusijoitustunnelin granulitäytön siirtolaite. Kesällä saapunut AGV-alusta on kuvassa oikealla granulitäytön asennusjärjestelmän alla.

Elokuussa ONKALOssa testattavana ollut toinen AGV-alusta toimii niin sanottuna ”juoksupoikana” keskustunnelin ja asennuslaitteen välillä ja sen päälle on tarkoitettu loppusijoitustunnelin granulitäytön siirtolaite ja loppusijoitusreikään asennettavan bentoniittipuskurin siirtolaite.

AGV-alustoille tehdään Karjarannassa laiteintegraatioon ja autonomiseen navigointiin liittyviä toimenpiteitä ja testauksia. Maanalaisiin testeihin Olkiluotoon ne saapuvat maaliskuussa.

AGV-alusta on kuusipyöräinen nouseva ja laskeva lavetti, joka pystyy kantamaan maksimissaan 50 tonnin kuorman. Sen maksiminopeus on viisi kilometriä tunnissa. Se toimii etäohjauksella haastavissa tunneliolosuhteissa.

Cometto HT 50 Hybrid
- Hybridi-käyttövoima. Käytännössä täyssähkö, mutta diesel-moottorilla voidaan ladata akustoa tarvittaessa.
- 50 tonnin hyötykuorma
- Kolme akselilinjaa
- Maksiminopeus 5 km/h
- Miniminopeus 1 cm/s
- 360 asteen ohjaus

Teksti: Pasi Tuohimaa
Kuva: Eero Väisänen