Maanalaiset loppusijoitustilat saavuttivat YTK-valmiuden

3.5.2024

Posivan valmistautuminen käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoitukseen eteni jälleen merkittävästi, kun maanalaisten loppusijoitustilojen talotekniset työt valmistuivat yhteistoimintakokeen (YTK) valmiuteen vapuksi. Tämä tarkoittaa, että YTK:ssa edellytetty laajuus maanalaisesta ilmanvaihdosta ja putkijärjestelmistä on valmistunut ja käyttöönotettu.

- Käytännössä olemme nyt testanneet hyväksytysti, että maanalaisen laitoksen ilmanvaihto toimii moitteettomasti sekä laitoksen normaalikäytössä että erikoistilanteissa kuten tulipalossa - ja missä tahansa laitoksen palo-osastossa, ohjelmapäällikkö Kimmo Kemppainen Posivalta sanoo.

Kemppaisen mukaan loppusijoitustilojen normaalikäyttöön liittyvän ilmanvaihdon testit olivat suhteellisen helposti osoitettavissa. Vaikeuskerroin kasvoi palotilanteiden sekä muiden erikoistilanteiden testien kanssa.

- ONKALO®n maanalaiset tilat on jaettu useisiin palo-osastoihin. Laitostason testeissä tulipalo testataan näistä jokaisessa, jolloin paloilmaisimet hälyttävät ja automaatiojärjestelmä ohjaa puhaltimet ja savunhallintapellit haluttuun asentoon. Kaikkiaan loppusijoituslaitoksen ilmajärjestelmissä on kymmeniä kammioita ja satoja ohjauspeltejä. Nyt tehdyillä testeillä varmistettiin näiden kaikkien suunnitelman mukainen toiminta.

Putkijärjestelmätkään maanalaisissa tiloissa eivät ole aivan yksinkertaiset. Omat järjestelmät ovat muun muassa käyttö-, pora- ja perusvesille (pois pumpattava vesi) kuin palovesillekin.

- Selkeytysaltaan alla on kolme isoa pääpumppua. Pääpumppujen lisäksi on vielä neljä pienempää pumppaamoa, joiden kautta pois pumpattava vesi ohjataan selkeytysaltaalle. Pumpattavalle vedelle tulee matkaa ylöspäin tuollaiset puoli kilometriä, Kemppainen sanoo.

Pitkiä päiviä ja viikonlopputöitä

Posivan käyttöönotto on tehnyt viimeiset kolme viikkoa pitkiä työpäiviä sekä viikonloppujakin. Mukana ovat olleet muun muassa automaatiojärjestelmän toteutuksesta vastanneet henkilöt, paloilmoitinjärjestelmän asiantuntija, järjestelmiä tulevaisuudessa käyttävä operaattori, asennusurakoitsijoiden edustajat sekä laitospalokunta. Syynä rutistukseen on ollut tahto saada testaukset valmiiksi aikataulussa.

Kemppainen jakaa kiitosta myös alihankkijoille.

- Maan alle on asennettu noin kolme kilometriä ilmanvaihtokanavaa, josta on vastannut Ilmastointi Salminen Oy. Vesi-Vasa Oy on puolestaan tehnyt putkijärjestelmät. Urakoitsijat ovat osallistuneet myös järjestelmä- ja laitostason käyttöönottoihin.

Ydintekniset järjestelmät erikseen

Posivan maanalaisten tilojen viimeistely jatkuu keskeytyksettä toukokuussa. Nyt valmistuneet talotekniset asennukset on testattu siten, että mikään niistä ei estä elokuussa alkavan yhteistoimintakokeen läpivientiä. YTK:ssa testataan simuloiduin polttoaine-elementein koko käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituksen prosessi; laitteiden saumaton toiminta kuin myös organisaation valmius tuotantovaiheeseen.

Maan alla olevat ydintekniset järjestelmät eivät kuuluneet nyt valmistuneisiin maanalaisiin taloteknisiin töihin. Näitä ovat maan alle kapselointilaitoksesta leviävät järjestelmät kuten esimerkiksi kapselihissi ja kapselitrukit.


Teksti: Pasi Tuohimaa