Posiva näkyy ja kuuluu maailmalla

28.5.2024

Posivan toimitusjohtaja Ilkka Poikolainen esiintyi yhtenä pääpuhujana Etelä-Korean Busanissa paraikaa pidettävässä maailmanlaajuisessa käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoitusta käsittelevässä kansainvälisessä konferenssissa ICGR-7:ssä (International Conference on Geological Repositories). Konferenssin teemoja ovat muun muassa ”We have a solution” (meillä on ratkaisu), ”Game changer” (pelin muuttaja) ja forerunner (edelläkävijä).

Posivan toimitusjohtaja Ilkka Poikolainen avaa Etelä-Korean Busanissa pidettävässä kansainvälisessä ICGR-konferenssissa Posivan hankkeen nykytilaa ja yhtiön tulevaisuuden suunnitelmia.

Poikolaisen esitys käsitteli Posivan hankkeen nykytilaa ja yhtiön tulevaisuuden suunnitelmia kuten elokuussa alkavaa yhteistoimintakoetta (YTK) ja sen jälkeen käynnistyvää varsinaista tuotantovaihetta. YTK:ssa testataan simuloiduin polttoaine-elementein koko käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituksen prosessi; laitteiden saumaton toiminta kuin myös organisaation valmius tuotantovaiheeseen.

Posiva aloittaa käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoittamisen ensimmäisenä maailmassa 2020-luvun puolivälissä, ja sai siksi mahdollisuuden olla niiden harvojen yhtiöiden joukossa, jotka pääsivät pitämään Busanin pääsessiossa maakatsauksen.

Maanantaista 27. toukokuuta perjantaihin 31. toukokuuta kestävä ICGR on yksi alan merkittävimmistä konferensseista. Paikalla on osallistujia, esitysten pitäjiä ja panelisteja kaikkialta maailmasta. Konferenssiin osallistuvat käytännössä kaikki maailman ydinjätteistä vastaavat organisaatiot.

- Tämä on oiva tilaisuus Posivalle ja Suomella näkyä ja kuulua maailmalla. Siksi halusin tuoda esille myös meidän kaupallisen yhtiön, Posiva Solutionsin, osaamista ja myytäviä palveluja, Poikolainen sanoo.

ICGR-7:n järjestäjinä on Korean loppusijoitusorganisaatio KORAD, OECD:n ydinenergiajärjestö NEA (Nuclear Energy Agency) sekä Korean kauppa-, teollisuus- ja energiaministeriö. Poikolaisen lisäksi Posivasta konferenssiin osallistuvat kehitys- ja vastuullisuusjohtaja Tiina Jalonen sekä Posiva Solutionsilta toimitusjohtaja Mika Pohjonen ja vanhempi asiantuntija Antti Ikonen.


Teksti: Pasi Tuohimaa