Posivan koneistusasema saapuu Olkiluotoon huhtikuussa

16.3.2023

Posivan vuosi 2023 on konevoittoinen. Siinä missä viime vuonna saatiin maaliin kapselilaitoksen rakennustyöt, tätä vuotta leimaavat lukuisat laite- ja koneasennukset. Yksi näistä on robotisoitu koneistusasema, jota odotellaan Olkiluotoon huhtikuussa. Toimintakuntoon se on tarkoitus saada ennen kesää.

Koneistusasema on loppusijoitusprosessissa keskeinen. Varsinaisen koneistuksen lisäksi asemalla varmistetaan loppusijoitettujen polttoainekapseleiden pinnanlaadun ja hitsauksen virheettömyys sekä kapselin dimensiot, sadasosamillien tarkkuudella.

Kapselointilaitoksen kokonaisprosessissa koneistusaseman varsinainen päätyö alkaa loppusijoituskapselin kiinnihitsauksen jälkeen. Koneistusaseman kokonaisprosessiin robotti tosin osallistuu jo aikaisemmin. Se ottaa kapselin pinnasta näytteen mahdollisen kontaminaation varalta jo ennen kapselin siirtymistä hitsausasemalle ja tarvittaessa myös puhdistaa sen.

Noin neljän tunnin operaatio

Hitsausvaiheen jälkeen kapseli saapuu varsinaiseen koneistukseen. Aluksi siitä tarkastetaan sekä lämpötila että kapselin tarkat mitat. Näin CNC-koneelle saadaan tarkat, kapselikohtaiset koneistusrajat, joiden mukaan kapseli työstetään. Kaikkiaan koneistus sisältää kuusi eri työvaihetta ja sen kesto on noin neljä tuntia. Robotisoinnin ansiosta koko prosessi on automaattinen aina jyrsittyjen lastujen imurointia myöten.

Ennen kun kapselin matka jatkuu takaisin siirtokäytävään, sille tehdään vielä tarkat NDT-mittaukset (Non Destructive Testing), jossa käytännössä varmistetaan hitsisauman virheettömyys. Tämä onkin merkittävä syy siihen, että kapseli ylipäätään pitää koneistaa. Ilman sen myötä saatavaa tasaista pintaa, hitsisauman onnistumisen mittaaminen ei onnistuisi.

Pinnan siloisuus palvelee myös toista tarkoitusta. Se nimittäin varmistaa kapselin sujuvan liikkeen jäljellä olevassa kapselointiprosessissa.


Kesäksi valmis

Koneistusaseman Posivalle tilauksesta valmistaneen Metecno Oy:n toimitiloissa Nokialla asemaan tehtiin alkuvuonna vielä joitakin lisäyksiä ja säätöjä. Metecnon toimitusjohtaja Matti Metsähonkala toteaa, että asennukset päästään aloittamaan huhtikuussa.
Siirtoa varten koneistusasema vielä tosin piti paloitella pienempiin osiin. Sen verran kokoa asemalla on, että kuljetus mahtuu juuri ja juuri kahteen täysperäiseen rekka-autoon.
Olkiluotoon Metecnon porukasta saapuu kuusi miestä. Asennusten lisäksi tarkoitus on pitää myös käyttökoulutus.

- Kesäksi asema on käyttövalmis, Matti Metsähonkala takaa.

Laajemman artikkelin koneistusasemasta löydät TVO-konsernin uutiskirjeestä 1/2023. Se ilmestyy huhtikuussa viikolla 15. Tästä linkistäAvautuu uuteen välilehteen saat käydä tilaamassa uutiskirjeen sähköpostiisi.

Koko kapselointilaitoksen toimintaan, ja siis myös tässä jutussa mainitun koneistuaseman osuuteen siinä, pääset tutustumaan tästä linkistäAvautuu uuteen välilehteen.

Teksti ja kuvat: Ville Kulmala