Posivan valvonta-alueen käyttöönotto lähenee päivä päivältä

22.3.2024

Minttu Hietamäki palkattiin kesällä 2023 Posivan tuotannon alaisuuteen konsultoimaan kapselointi- ja loppusijoituslaitosten valvonta-alueiden käyttöönottoa. Tämän jälkeen hän on käynyt läpi kapselointilaitoksen joka ikisen tulevan valvonta-alueen huonetilan yhteistyössä TVO:n säteilysuojelun kanssa. Miten missäkin tilassa voidaan tehdä töitä? Miten minimoidaan työntekijöiden säteilyaltistus ja estetään mahdollisen kontaminaation leviäminen? Miten mikäkin huonetila tulee merkitä ja lukita? Loppusijoituslaitoksen tilat tarkastetaan kevään 2024 aikana.

‍Eurajoella miehensä ja kaksivuotiaan poikansa kanssa asuva Minttu Hietamäki edustaa perustamaansa ja omistamaansa konsulttiyritys Excore Oy:tä.

- Osana valvonta-alueen käyttöönoton valmistelua luomme huonetiloihin ovikyltit, joista viimeistään aistii tuotannon olevan lähellä. Ovikylteissä ovat huoneen tunnuksen ja nimen lisäksi esimerkiksi sen säteilytiedot ja mahdolliset varoitusmerkinnät, Hietamäki sanoo.

Hänen mukaansa ovikylttejä päästäneen asentamaan paikoilleen jo ennen kesää. Joskin kylteistä siinä vaiheessa puuttuvat vielä säteilytiedot. Säteilyähän ei vielä tässä vaiheessa ole.

Vanhaan ei YTK:n jälkeen enää palata

Posivalla on jo päätetty, että kun yhteistoimintakokeen (YTK) aikana elokuussa siirrytään valvonta-alueen kulkureittien ja perussuojavarusteiden käyttöön, niistä ei enää palata takaisin vanhaan. Ei, vaikka Posivan laitoksilla ei vielä säteilevää käytettyä polttoainetta olekaan.

- Harjoitus tekee mestarin ja harjoittelu ja käytäntöihin totuttelu vaatii aikaa. YTK:sta lähtien valvonta-alueen pukuhuoneet otetaan käyttöön. Kaikki kulku käy niiden kautta ja siellä vaihdetaan ylle valkoinen haalari, valkoiset turvakengät, kypärä ja suojalasit, jos mennään kapselointilaitokselle. Maanalaisiin valvonta-aluetiloihin tulee hiukan erilainen varustus, Hietamäki sanoo.

YTK:n aikana kokeillaan myös, miten dosimetrit (säteilyannosmittarit) toimivat, miten henkilömonitorit pelittävät sekä harjoitellaan toimintaa lisäkenkärajoilla ja lisäsuojavarusteissa.


Teksti: Pasi Tuohimaa