Kung-fu:ta ja kickboxingia
Posivan projektipäällikkö Barbara Pàstinan harrastus on vastapainoa tutkimustyölle.

Barbara Pàstinan vetämät eri projektiryhmät arvioivat, mitkä ovat tärkeimmät ilmiöt, tapahtumat ja prosessit, jotka vaikuttavat käytetyn ydinpolttoaineen pitkäaikaisturvallisuuteen.
Ulkokuori saattaa pettää. Näyttävästi pukeutuva, italiaa, ranskaa, englantia ja suomea sujuvasti puhuva Barbara Pàstina ei ole ihan sellainen, millaisen ensivaikutelman hänestä saa. Säteilykemian tohtori työskentelee Posivan turvallisuusperustelun täydennysmuistion projektipäällikkönä ja vastailee Säteilyturvakeskukselta (STUK:lta) tuleviin selvityspyyntöihin, mutta vapaa-aikanaan hän harrastaa kamppailulajeja kung-fu:ta ja kickboxingia.
Splits pläts tatamiin ja kova potku korvan taakse. Tällä periaatteellako vastataan myös STUK:n selvityspyyntöihin?
- Ei tietenkään. Turvallisuusperusteluihin vastaaminen vaatii tieteellistä tutkimustietoon perustuvaa osoittamista ja pitkäjänteistä puurtavaa kirjoittamista ja juuri nyt pitkiä työpäiviä. Nämä kamppailulajit ovat minulle täydellinen vastapaino työnteolle, Barbara Pàstina sanoo naurahtaen.
Puoliksi savolainen
Äitinsä puolelta puoliksi savolainen Barbara Pàstina syntyi Italiassa ja kiersi Ranskan ja Yhdysvaltojen kautta Suomeen. Hän haluaa varmistaa, että meidän sukupolvemme tekee käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituksen varmasti turvallisesti.
Pàstinan vetämät eri projektiryhmät arvioivat, mitkä ovat tärkeimmät ilmiöt, tapahtumat ja prosessit, jotka vaikuttavat käytetyn ydinpolttoaineen pitkäaikaisturvallisuuteen. Pitkälle tulevaisuuteen kurkottavissa analyyseissa huomioidaan epävarmuuksia, joiden vaikutuksia arvioidaan eri skenaarioissa.
- Pitkäaikaisturvallisuusmaailman hienous on siinä, että se on monitieteistä ja on aina jotain uutta opittavaa. Tehtävänä on selvittää, miten uudet tiedot vaikuttavat Posivaan, Pàstina sanoo.
Syntyi Italiassa
Jos Pàstinan työssään käsittelemä aihe herättääkin mielenkiintoa, samaa voi sanoa hänen omasta henkilöhistoriastaan. Hän syntyi Italiassa ja asui siellä parikymppiseksi. Sen jälkeen tie vei Ranskaan opiskelemaan ja työskentelemään ydinvoimatieteiden alalla. Sieltä matka jatkui Yhdysvaltoihin. Tässä vaiheessa hän astui ydinjätteiden ja ydinturvallisuuden maailmaan.
Keväällä 2006 Pàstina muutti Suomeen. Halu tulla maahan ei ollut sattumaa, sillä Pàstinan suomalainen äiti on kotoisin Puumalasta. Maailmankansalainen on siis osaksi savolainen.
- Halusin tulla juurieni takia Suomeen. Lapseni ovat asuneet suurimman osan elämästään täällä, Pàstina kertoo.
Viimeisin saavutus huhtikuun lopussa
Juuri nyt on erittäin sopiva aika onnitella Barbara Pàstinaa ja kaikkia, jotka ovat olleet tai ovat mukana hänen vetämissään projekteissa. Yksi Posivan alkuvuoden merkittävistä tavoitteista saavutettiin huhtikuun lopussa, kun Posiva toimitti turvallisuusperustelun STUK:n selvityspyyntöön määräajassa niin sanotun kvantitatiivisen vastauksen.
Vastauksen laatiminen oli työlästä, mutta turvallisuusperustelun johtopäätökset ovat nyt STUK:n suuntaan ajan tasalla ja kaikki loppusijoitusjärjestelmään tehdyt muutokset huomioituina. Tämän yksittäisen monitieteellisen selvityspyynnön laatimiseen osallistui projektissa kaikkiaan 24 posivalaista, mikä on loistava esimerkki yhdessä tekemisestä.

Teksti: Pasi Tuohimaa, kuvat: Barbara Pàstina