Posivan loppusijoitusratkaisun toteuttaminen etenee

4.3.2025

Posivan käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoitusratkaisun toteuttaminen etenee. Posiva on saanut koekäytön eli niin sanotun yhteistoimintakokeen (YTK) päätökseen kapselointilaitoksen osalta.

Koekäytön viimeinenkin eli viides koekapseli on kapseloitu, rakennetarkastettu ja siirretty onnistuneesti maanalaiseen varastoon 430 metrin syvyyteen.

Posivan tuotantojohtaja Karri Osaran mukaan koekäytön operatiivinen osuus kapselointilaitoksessa on päättynyt.

- Tämä oli merkittävä virstanpylväs koekäytössä. Tästä on myöhemmin hyvä lähteä jatkamaan positiivisin mielen maan alle. Tahtotila erinomaisiin laadukkaisiin ja turvallisiin suorituksiin on nyt korkea, Osara sanoo.

Käytetty ydinpolttoaine kapseloidaan kupari-valurautaisiin kapseleihin maan päällä sijaitsevassa kapselointilaitoksessa ennen varsinaista loppusijoittamista syvälle Olkiluodon kallioperään. Kapselointilaitoksen koekäytössä kapseloitiin kaikkiaan viisi koekapselia sekä siirrettiin ne maanalaisiin loppusijoitustiloihin. Yksi kapseli palautettiin suunnitelman mukaisesti takaisin maanpinnalle. Koekäyttö alkoi vuoden 2024 elokuussa.

Koekäytön tavoitteena on testata kaikkien laitteiden ja prosessien toimivuutta sekä ydinalan ammattilaisten osaamista loppusijoituslaitoksen käytössä. Oikean käytetyn ydinpolttoaineen sijasta koekäytössä käytetään ei-radioaktiivisia harjoituselementtejä. Kapselointilaitoksen koekäytössä havaittiin muun muassa tarvetta joidenkin laitteistojen säätöihin.

Osaran mukaan kapselointilaitoksen koekäytössä otettiin tarvittava aika järjestelmien ja muun muassa ohjeiston parantamiseksi. Samalla lujitettiin osaamista ja huolehdittiin henkilöstön jatkuvasta kehittymisestä laajalla rintamalla.

Koekäytössä osoitetaan lopulta koko loppusijoitusprosessin toimivuus ja henkilöstön valmius teolliseen loppusijoitustoimintaan.

Posivan toimitusjohtaja Ilkka Poikolaisen mukaan koekäyttö kokonaisuudessaan on tärkeä vaihe varmistamaan Posivan sekä organisatorisen että teknisen valmiuden tuotantovaiheeseen.

- Koekäytön aikana saamme vahvistettua myös organisaatiomme turvallisuuskulttuuria noudattamalla sen aikana tulevan tuotantovaiheen turvallisuuskäytäntöjä. Tästä kapselointilaitoksen onnistumisesta on hyvä jatkaa eteenpäin kohti maanalaisten tuotantolaitteiden koekäyttöä ja edelleen kohti tuotantovaihetta, Poikolainen sanoo.

Kapselointi eli käytetyn ydinpolttoaineen lataaminen kuparista ja pallografiittiraudasta valmistettuihin loppusijoituskapseleihin tapahtuu polttoaineen käsittelykammiossa. Tämä tehdään täysin kauko-ohjatusti ja tukevasti säteilysuojatuissa tiloissa.

Loppusijoituslaitoksen koekäyttö jatkuu seuraavaksi maan alle sen jälkeen, kun kaikki maanalaiset tuotantolaitteet on saatu testattua hyväksytysti.

Lisätietoa ja haastattelupyynnöt:

Pasi Tuohimaa, viestintäpäällikkö, +358 40 544 5001

Ilkka Poikolainen, toimitusjohtaja

Karri Osara, tuotantojohtaja