Posivan turvallisuuskulttuuri kehittynyt selkeästi loppusijoituksen lähestyessä
Posivan tuoreen kyselyn mukaan yhtiön turvallisuuskulttuuri on taas ottanut uuden askeleen lähemmäs erittäin hyvää tasoa. Vuodesta 2016 toteutettujen kyselyjen vertailukelpoisten vastausten keskiarvojen kehitys on kulkenut lähes samaa tahtia kuin loppusijoituslaitos ONKALO®n rakentuminen ydinlaitokseksi on edennyt; 2016 - 74,7 %, 2018 - 76,7 %, 2020 - 84,0 % ja 2024 - 95,1 %.
Posivan turvallisuuspäällikkö Kari Kaukonen on tyytyväinen tulosten kehitykseen.
- Kehitys on ollut hienoa. Ydinalan ammattilainen -asenne kasvaa, moraali nousee. Olemme kehittyneet hyvään suuntaan ja vuodesta 2018 melko rivakasti. Nyt olemme jo aika hyviä, Kaukonen sanoo.
- Nöyryyttä ei kuitenkaan saa unohtaa. Hyvänolon ja tyytyväisyyden tunne turvallisuuskulttuurissa saattaa aiheuttaa lipsumista. Koko ajan pitää muistaa kehittyä, ja hyvä turvallisuuskulttuurin taso pitää ansaita joka päivä uudelleen.
Kehitykseen monia syitä
Posivan turvallisuuskulttuurin myönteiselle kehitykselle löytyy monta selittävää tekijää. Jo mainitun käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoittamisen alkamisen lähestyminen on luonnostaan terävöittänyt turvallisuusajattelua. Myös koulutuksiin on panostettu samaan tahtiin H-hetken lähestyessä. Lisäksi loppusijoituslaitoksen käytön aikaiset turvallisuus- ja kulkemiskäytännöt on jo otettu käyttöön harjoittelumielessä hyvissä ajoin ennen loppusijoitustoiminnan aloittamista.
Merkittävä tekijä turvallisuuskulttuurin kehittämisessä on koko yrityskulttuurin kehittäminen. Nämä eivät ole kaksi eri asiaa, vaan liittyvät yhteen. Posivassa on kuluneen vuoden aikana toteutettu lukuisia uusia henkilöstön vuorovaikutuksen, tiedonkulun, osallistamisen ja sitouttamisen käytäntöjä. Henkilöstön yhteistilaisuuksia on lisätty, hankkeen tilannekatsauksia on joka toinen viikko, esihenkilöfoorumi on kerran kuukaudessa, ja niin edelleen.
- Kun tieto kulkee, olemme hetkessä läsnä, ilmapiirimme paranee ja viestimisen kynnykset ovat matalia. Näin myös yhteisöllisyys sekä turvallisuuskulttuuri ja tietoisuus siitä kehittyy, Kaukonen täsmentää.
Teksti: Pasi Tuohimaa