Ruotsi aloitti käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituslaitoksen rakentamisen - edellä vain Suomi

5.2.2025

Ruotsi on toisena maana maailmassa aloittanut käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituslaitoksen rakentamisen. Lapio iskettiin maahan Forsmarkissa Östhammarin kunnassa tammikuun puolivälissä. Syvän geologisen loppusijoitustilan rakentamiseen päästiin länsinaapurissa 40 vuoden tutkimus- ja kehitystyön jälkeen. Hankkeen alkamisesta tiedotti Ruotsin ydinpolttoaine- ja jätehuoltoyhtiö SKB (Svensk Kärnbränslehantering).

Ilmasto- ja ympäristöministeri Romina Pourmokhtarin lapionisku aloitti Ruotsin ydinpolttoaineen loppusijoituslaitoksen rakentamisen Forsmarkissa.

Suomessa Posivan loppusijoituslaitos on jo valmis, ja menossa on laitoksen koekäyttö. Ensimmäiset kapselit on tarkoitus loppusijoittaa jo 2020-luvun puolivälin tienoilla. Tarkkaa aloituspäivää ei ole päätetty.

Ennen kuin Ruotsissa voidaan aloittaa loppusijoitus, edessä on pitkäkö rakennusvaihe. Se päästiin aloittamaan, kun Ruotsin maa- ja ympäristöoikeus myönsi laitokselle ympäristöluvan syksyllä 2024.

Kaksi ensimmäistä vuotta kuluu valmistelutöissä maan pinnalla, johon rakennetaan muun muassa kivimassavarasto, vedenkäsittelylaitos ja jäähdytysvesikanavan ylittävä silta. Rakennuspaikalta on raivattava myös metsää. Rakennustyöt kestävät SKB:n arvion mukaan ainakin kymmenen vuotta Tämän jälkeen varastoa laajennetaan tunneli tunnelilta 2080-luvulle asti.

- Tämä on historiallinen päivä Ruotsin ydinjäteohjelmalle. Töiden aloittaminen on tärkeä askel Ruotsin käytetyn ydinpolttoaineen lopulliselle ratkaisulle. Tämä tarkoittaa, että luomme hyvät edellytykset jatkuvalle fossiilivapaalle sähköntuotannolle, SKB:n toimitusjohtaja Stefan Engdahl kommentoi tiedotteessa hankkeen virstanpylvästä.

Hieman ONKALOa® suurempi

SKB:n loppusijoituslaitos ulottuu noin 500 metrin syvyyteen meren alle ja sen pinta-ala kattaa yhteensä 2,4 neliökilometriä, mikä vastaa 44 jalkapallokenttää. Toisin kun meillä Suomessa, Ruotsissa kapselointilaitosta ei rakenneta loppusijoituslaitoksen yhteyteen, vaan 500 kilometriä etelämmäs Oskarshamniin.

Täysin valmistuttuaan loppusijoituslaitokseen tulee yli 60 kilometriä tunneleita. Niihin mahtuu noin 12 000 tonnia käytettyä ydinpolttoainetta. Kapseleita tunneleihin on tarkoitus sijoittaa noin 6 000.. Kuhunkin 25 tonnin kapseliin mahtuu kaksi tonnia käytettyä polttoainetta. Jokainen kapseli saa suojakseen bentoniittisavisen puskurin – aivan kuten meillä Suomessa

Vertailun vuoksi Posivan ONKALO käsittää täysin valmistuttuaan noin 50 kilometriä tunneleita ja sinne mahtuu 6 500 tonnia käytettyä polttoainetta 3 250 kapselissa. ONKALOn maa-ala kattaa noin kaksi neliökilometriä. Meillä Suomessa tunneleita ei louhita meren alle ja ne sijaitsevat 400-450 metrin syvyydessä.

SKB:n omistavat Vattenfall 36 prosentin osuudella, Forsmarks Kraftgrupp 30 %, OKG Aktiebolag 22 % ja Dydkraft Nuclear Power 12 % osuudella. Posivan omistavat Teollisuuden Voima 60:n ja Fortum 40 % osuudella.

Teksti: Pasi Tuohimaa
Kuva: Svensk Kärnbränslehantering